Avrupa
Giriş Tarihi : 08-08-2023 12:24

AB; 'Vize serbestisini sonbaharda masaya yatıracağız'

AB; 'Vize serbestisini sonbaharda masaya yatıracağız'

AB'den Türkiye’ye vize serbestisi ile ilgili beklenen açıklama geldi. Avrupa Birliği’nin Türkiye-AB ilişkilerinin incelendiği raporu sonbaharda masaya yatıracağı açıklandı. Türkiye için "birçok ortak çıkar alanında kilit ülke" ifadesi kullanıldı. Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faik Tanrıkulu değerlendirdi.

Avrupa Birliği resmi kaynakları, İhlas Haber Ajansı muhabirine Türkiye'nin AB üyeliği süreci hakkında açıklamalarda bulundu.

Özellikle vize serbestisinin masaya yatırılacağı söylenen görüşmede, çıkacak sonuç hakkında "önceden tahmin edemeyiz" şeklinde konuştu.

Yetkili, Türkiye'nin önemini vurgulayarak "Türkiye, birçok ortak çıkar alanında aday ülke ve kilit ortak olmaya devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, son yapılan AB Dışişleri Bakanları Zirvesi'nde birliğin, Türkiye ile ilişkileri yeniden gündeme alma kararı verdiğini açıklamıştı.

Borrell'in Türkiye hakkında hazırladığı raporun da sonbaharda yapılacak toplantıda değerlendirilmesi bekleniyor.

Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faik Tanrıkulu bu konuda, “Birçok aday ülke sıfatındaki ülkeler veya farklı ülkelere 3 aylık vizeden faydalanırken Türk vatandaşlarına bu yönü ile bir çifte standart uygulandığı aşikâr. Süreç Avrupalı liderlerin irade göstermesi lazım. Türkiye bu sefer düzensiz göç ile ilgili olan 18 Mart Mutabakatında yaptığı gevşetme yönünde bir yönü ile artık karşılık bulamadığı için Avrupalı muhataplarından bunu yerine getirmesini talep ediyor. Dolayısı ile bu, Türkiye için sağlanmış bir ayrıcalık değil. Türkiye'nin bu zamana kadar uyguladığı politikalarla aslında hak elde etmesi gereken husus. Bahsettiğimiz gibi bu sonbaharda alınan karar ile birlikte artık Türkiye, bu konuda ciddi bir adım istiyor” ifadelerini kullandı.

cnnturk

LMLM

LM