Avrupa
Giriş Tarihi : 27-04-2023 11:11

ABD ve Birleşik Krallık'tan iki müze 'Mai'nin Portresi'ni 62 milyon dolara satın aldı

ABD ve Birleşik Krallık'tan iki müze 'Mai'nin Portresi'ni 62 milyon dolara satın aldı

İngiliz resim sanatının ilk renkli portresi olarak kabul edilen Joshua Reynolds imzalı "Mai'nin Portresi" adlı tabloyu İngiliz Ulusal Portre Galerisi ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) J. Paul Getty Müzesi 62 milyon dolara (50 milyon sterlin) ortaklaşa satın aldı. 

Reynolds'un başyapıtı olarak kabul edilen 18. yüzyıl Polinezyalı bir kişiyi tasvir ettiği 2,1 metre yüksekliğindeki tablo için iki taraf 25'er milyon sterlin verdiklerini duyurdu. 

Tablonun özel bir koleksiyoncunun ellerinde kaybolmasının bir "trajedi" olacağını söyleyen Ulusal Portre Galerisi direktörü Nicholas Cullinan, "Bunun İngiliz sanat tarihi açısından ne kadar önemli olduğu tartışılmaz" dedi. 

İki müze arasında varılan anlaşma gereğince Getty ve Portre Galerisi tarafından paylaşılacak tablo, üç yıllık bir tadilatın ardından haziranda yeniden açılacak olan Ulusal Portre Galerisi'nde sergilenecek. 2026'daysa Los Angeles'a taşınacak. 

Polinezya'dan İngiltere'ye gelen ilk kişi

Polinezya'dan İngiltere'ye gelen ilk kişi olan Prens Mai, Tahiti yakınlarındaki Raiatea adasından gelmiş ve 1774 yılında kaşif Kaptan James Cook ile birlikte İngiltere'ye seyahat etmişti. Kral III. George'un huzuruna kabul edilen Mai, Parlamento'ya davet edildi ve romancı Fanny Burney ile yazar Samuel Johnson'ın ev sahipliği yaptığı edebi gecelere konuk oldu.

Ülkesine dönmesinden iki yıl sonra 1779'da hayatını kaybetti. 

İngiltere'nin tanınan ressamlarından Reynolds'un Prensi ağırbaşlı bir figür olarak resmettiği tablo 1776'da ilk kez sergilenmiş ve büyük ilgi toplamıştı. 1792'de hayatını kaybeden İngiliz ressam tabloyu satmamıştı. 

Getty müzesi müdürü Timothy Potts, eserin "yalnızca İngiliz sanatının en büyük başyapıtlarından biri değil, aynı zamanda Avrupa'nın Pasifik adaları halklarıyla ilk karşılaşmalarının en somut görsel tezahürü olduğunu" söyledi.

Reynolds'un ölümünden sonra tablo, sanatçının arkadaşı Carlisle Kontu tarafından satın alındı ve 2001 yılında özel bir koleksiyoncuya 16,5 milyon dolara satılana kadar Castle Howard'da kaldı.

Birleşik Krallık hükümeti tablonun ihracını engelledi ve İngiliz sanat kurumları yirmi yıldır portreyi ülkede tutacak parayı toplamak için mücadele ediyor.

Cullinan, Britanyalıların ekonomik sıkıntılar çektiği bir dönemde tabloyu "dev bir meblaya kurtarmaya" değdiğini söyledi.

BBC'ye verdiği demeçte, "Hiçbirimizin istemediği şey, bir asır sonra insanların fiyat konusunda tartıştığımız için bunu elimizden kaçırdığımıza hayıflanmasıydı" dedi.

euronews

LMLM

LM