DÜNYA
Giriş Tarihi : 03-04-2024 12:05

ABD'de İslamofobik ve Müslüman karşıtı olaylar 2023'te rekor seviyeye çıktı

ABD'de İslamofobik ve Müslüman karşıtı olaylar 2023'te rekor seviyeye çıktı

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi'ne (CAIR) göre 2023'te toplam şikayet bir önceki yıla göre yüzde 56 artışla 8 bin 61'e ulaştı.

İsrail-Hamas savaşının yılın sonlarına doğru patlak vermesi ile birlikte artan İslamofobi ve önyargı nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri'nde Müslümanlara ve Filistinlilere yönelik ayrımcılık ve saldırı şikayetleri 2023'te rekor seviyeye ulaştı.

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi'ne (CAIR) göre 2023'te şikayetlerin toplamı bir önceki yıla göre yüzde 56 artışla 8 bin 61'e ulaşarak, CAIR'in 30 yıl önce kayıtlara başlamasından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

CAIR, bu olayların yaklaşık 3 bin 600'ünün ekim ile aralık ayları arasında meydana geldiğini belirtti.

İnsan hakları savunucuları da benzer şekilde Orta Doğu'daki çatışmaların tırmanmasından bu yana İslamofobinin, Filistin karşıtlığının ve Yahudi karşıtlığının küresel düzeyde arttığını bildirdi.

ABD'deki olaylar arasında ekim ayında Illinois'de 6 yaşındaki Filistinli Amerikalı Wadea Al-Fayoume'un bıçaklanarak öldürülmesi, kasım ayında Vermont'ta Filistin kökenli üç öğrencinin vurulması ve Teksas'ta şubat ayında Filistinli Amerikalı bir adamın bıçaklanması yer alıyor. 

CAIR raporunda, 2022 yıllında şikayetlerde ilk defa düşüş kaydedilmesinin ardından 2023'te "Müslüman karşıtı nefretin yeniden canlandığı" belirtildi.

Rapora göre 2023'ün ilk dokuz ayında bu tür olaylar ayda ortalama 500 civarındaydı, son çeyrekte ise ayda yaklaşık bin 200'e yükseldi. 

Raporda "Bu artan İslamofobi dalgasının arkasındaki temel güç, Ekim 2023'te İsrail ve Filistin'de şiddetin artmasıydı" denildi.

CAIR 2023'te en çok şikayetin göç ve iltica, istihdam ayrımcılığı, nefret suçları ve eğitim ayrımcılığı kategorilerinde olduğunu söyledi.

CAIR, rakamların kamuya açık kaynak ve videoların yanı sıra halka açık çağrılardan, e-postalardan ve çevrimiçi şikayet sisteminden gelen raporları inceleyerek derlediğini duyurdu. Kurum medyada yer alan olaylarda ilgili kişilerle temasa geçti.

euronews

LMLM

LM