Ελληνικά
Giriş Tarihi : 07-10-2023 11:21

Η Ρωσία αποσύρει ειρηνευτικές δυνάμεις από τον Ναγκόρνο Καραμπάχ

Η Ρωσία αποσύρει ειρηνευτικές δυνάμεις από τον Ναγκόρνο Καραμπάχ

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι άρχισε να αποσύρει τις ειρηνευτικές δυνάμεις της από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι οποίες στάλθηκαν στην περιοχή μετά από τη σύγκρουση το φθινόπωρο του 2020 στην περιοχή του νοτίου Καυκάσου.

Οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις διέλυσαν προσωρινούς σταθμούς παρατήρησης κατά μήκος της πρώην γραμμής επαφής στις περιοχές Ασκεράν, Αγκντάρα και Σούσα του Αζερμπαϊτζάν, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε δήλωση.

Εν τω μεταξύ, οι επαφές με το Αζερμπαϊτζάν και τους εκπροσώπους του αρμενικού πληθυσμού του Καραμπάχ συνεχίζονται προκειμένου να αποτραπεί η αιματοχυσία και να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η συμμόρφωση με το ανθρωπιστικό δίκαιο σε σχέση με τους αμάχους, πρόσθεσε το υπουργείο.

«Δεν καταγράφηκαν παραβιάσεις του καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή ευθύνης του ρωσικού ειρηνευτικού σώματος κατά τη διάρκεια της ημέρας», σημειώνεται.

Σε ξεχωριστή δήλωση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις στο Καραμπάχ είχαν μόνο μια αρμοδιότητα, δηλαδή να παρακολουθούν τη συμμόρφωση των πλευρών με την κατάπαυση του πυρός.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι όταν η Αρμενία αναγνώρισε αυτό το καλοκαίρι το Καραμπάχ ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού έθεσε το ερώτημα σχετικά με την περαιτέρω παρουσία του ειρηνευτικού σώματος.

Το 2020 το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε μια επίθεση εναντίον του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο πόλεμος τελείωσε με μια κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση της Ρωσίας μετά από έξι εβδομάδες. Το έδαφος της Αρμενίας μειώθηκε σημαντικά καθώς το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε περιοχές που είχε χάσει έξω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μαζί με μέρος της ίδιας της αποσχισθείσας ζώνης.

Η Ρωσία έστειλε 2.000 ειρηνευτικές δυνάμεις για να διαχωρίσει τον αρμενικό και τον αζέρικο πληθυσμό.

Στις 19 Σεπτεμβρίου, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε νέα επίθεση στο Καραμπάχ. Μετά από 24 ώρες, οι αυτονομιστικές αρμενικές ένοπλες δυνάμεις στο Καραμπάχ παραδόθηκαν.

Το Αζερμπαϊτζάν, έχοντας πλέον καθιερώσει πλήρη κυριαρχία στην περιοχή του Καραμπάχ, κάλεσε τον αρμενικό πληθυσμό να γίνει μέρος της κοινωνίας του.

cnn.gr

LMLM

LM