Avrupa
Giriş Tarihi : 10-10-2024 09:57

Avrupa Birliği ülkelerine düzensiz göç artıyor mu?

Avrupa Birliği ülkelerine düzensiz göç artıyor mu?

Düzensiz göç giderek daha da tartışılırken aşırı sağcı milletvekilleri sayıların her geçen gün arttığını iddia ediyor. Peki rakamlar söylemle örtüşüyor mu?

Her zaman var olan bir endişe gibi görünse de Avrupa Birliği'ne (AB) yönelik göç tartışmaları son aylarda alevlendi.

Fransa, Almanya, Macaristan ve diğer ülkelerdeki aşırı sağcı politikacılar, Avrupa'nın güvenliğine ve kimlik yapısına bir tehdit olarak düzensiz göçte "eşi benzeri görülmemiş" artışa dikkat çekiyor.

Almanya yeni kara sınırı kontrollerine başvururken, Macaristan AB'ye konunun aciliyetini göstermek için otobüs dolusu göçmeni Brüksel'e göndermekle tehdit etti. İspanya Başbakanı da göçü durdurmak için Afrikalı liderlerle anlaşmalar yaptı.

Ancak söylemlere ve çeşitli tedbirlere rağmen, resmi rakamlar bu yılın ilk sekiz ayında AB'ye yönelik düzensiz göçün önemli ölçüde azaldığını ortaya koyuyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Temsilciliği'ne (UNHCR) göre, AB'nin güney sınırlarından düzensiz geçişler - ki bunlar genellikle bu tür göçün büyük kısmını temsil eder - ocak ayından ağustos ayına kadar olan dilimde yüzde 35 oranında azaldı.

Bu yıl, Akdeniz veya Atlantik üzerinden AB'ye gelen 115.000 civarında göçmen, AB nüfusunun binde 3'ünden daha azını temsil ediyor. Bu sayı, geçen yılın aynı dönemindeki 176.252 kişiden daha düşük.

Bunu bir perspektife oturtmak gerekirse, 2015 yılında göçmen krizinin en yoğun olduğu dönemde 1 milyondan fazla kişi AB'ye giriş yapmıştı.

2024 yılında Akdeniz ve Atlantik'ten gelen düzensiz göçmenlerin AB nüfusuna oranı.
2024 yılında Akdeniz ve Atlantik'ten gelen düzensiz göçmenlerin AB nüfusuna oranı.Euronews

AB'nin kendi verileri de benzer bir eğilimin olduğunu gösteriyor. Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı (Frontex) güneyden izinsiz geçişlerin 2023'e kıyasla bu yıl toplamda yüzde 39 oranında azaldığını açıkladı.

Göçmenler en çok Kuzey Afrika'dan İtalya'ya giden rotayı kullanıyor ve 2023 yılına kıyasla bu yıl yaklaşık yüzde 64 oranında daha az kişi bu güzergah üzerinden seyahat etti.

Yine de her bir rota için rakamlar genel olarak değişkenlik gösteriyor.

İkinci en çok kullanılan rota, göçmenlerin Yunanistan’a ulaştığı Doğu Akdeniz.

Buradaki geçişler yılın ilk sekiz ayında yüzde 57 oranında artarken, insan kaçakçıları, sahil güvenlik ekiplerine karşı sürat tekneleri ve diğer agresif yöntemlere başvuruyor.

Bu durum, 2016'da imzalanan ve Türkiye'den AB'ye düzensiz göçmen akışının durdurulduğuna dair iddialara rağmen yaşanmakta.

Batı Afrika'dan İspanya'nın Kanarya Adaları'na giden Atlantik rotası, en çok kullanılan üçüncü rota ve bu yıl buradan seyahat edenlerin sayısı ikiye katlandı.

Birleşmiş Milletlere (BM) göre Ağustos ayı sonunda Mali ve Senegal gibi ülkelerden gelen 25.500'den fazla göçmen bu yolu kullandı.

Bununla birlikte, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, düzensiz göçe engel olmak, iş birliğini artırmak ve insan kaçakçılığıyla mücadele etmek için çeşitli Batı Afrika ülkeleriyle bir dizi anlaşma yapıldığını açıkladı.

Sanchez, Avrupa'daki söylemlere rağmen, göçün kendisinin bir sorun olmadığını, bunun insani bir şekilde ele alınması gereken belirli sorunları içerdiğini söyledi.

euronews

LMLM

LM