Avrupa
Giriş Tarihi : 29-11-2024 10:37

Avrupa Parlamentosu milletvekillerinden Angela Merkel'in anı kitabına eleştiri

Avrupa Parlamentosu milletvekillerinden Angela Merkel'in anı kitabına eleştiri

Angela Merkel, AB'nin önde gelen ekonomik gücü olan Almanya'yı Rus gazına bağımlı hale getirdiği için eleştiriliyor.

2021'de koltuğunu Olaf Scholz'a bırakan Angela Merkel'in 'Freiheit. Erinnerungen 1954–2021' (Özgürlük. Anılar 1954–2021) anı kitabı, Salı günü raflarda yerini aldı.

Merkel'in anı kitabı, sık sık Avrupa'nın en güçlü kadını olarak tanımlanan Merkel'in siyasi mirasını analiz etmek için bir fırsat.

736 sayfalık kitap Merkel'in çocukluk günlerinden başlayıp, 1989'da Berlin Duvarı'nın yıkılmasıyla ivmelenen siyasi kariyerine ve Almanya Şansölyesi olarak geçirdiği 16 yıllık süreci konu ediniyor.

Aslen Alman Demokratik Cumhuriyeti'nin Doğu Almanya'sından gelen Hristiyan Demokrat lider, Avrupa projesini derinden etkiledi.

Merkel kitabında, Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO'ya hızlı katılımını reddetme kararını gerekçelendiriyor. Böyle bir entegrasyonun, iki ülkeyi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in saldırganlığından koruyacağına inanmanın bir yanılsama olacağını savunuyor.

Avrupa Parlamentosu'nda Yeşiller'den milletvekili Virginijus Sinkevičius eski Şansölye'nin tercihinden yakınıyor. "Bence (katılıma izin vermemek) bir hataydı. Bence bu Vladimir Putin'e çok ama çok net bir mesaj gönderirdi," dedi.

"(Vladimir Putin'in) Gürcistan ya da Ukrayna'ya saldırmaya hazır olup olmadığı sorusuna cevap vermek çok daha kolay. Ve 2008'de tam da bunu yaptı, Olimpiyat Oyunlarının açılış töreni sırasında saldırdı. Gürcistan'a saldırdı," diye ekledi.

Angela Merkel, AB'nin önde gelen ekonomik gücü olan Almanya'yı Rus gazına bağımlı hale getirdiği için de eleştiriliyor.

Aşırı sağdaki Avrupalı Muhafazakarlar ve Reformistler'den (ECR) AP üyesi Michele Picaro, "Angela Merkel'in politikasının kaybeden bir politika olduğu ortaya çıktı, çünkü ucuz gaz elde etme arzusu nedeniyle Putin'in Almanya ve Avrupa'nın stratejik tercihlerini belirlemesine izin verdi," dedi.

Angela Merkel'in dört dönemlik görevi sırasında karşılaştığı sorunlar arasında eski Şansölye kitabında Yunanistan mali krizi ve Avrupa borç krizinden bahsediyor. O dönemdeki katı tutumu Jonas Sjöstedt tarafından eleştirilmişti.

İsveçli Parlamenter, "Bence euro krizi söz konusu olduğunda çok kötü bir miras bıraktı," dedi.

"Yaptıkları şey Alman bankalarını kurtarmaktı. Onlara geri ödeme yapılmasını sağladılar. Yunan halkının yanı sıra İspanya, Portekiz ve İrlanda halklarını da feda ettiler," diye ekledi.

Ancak eski Şansölye'nin Avrupa Parlamentosu'nda da destekçileri var. Merkez sağ Avrupa Halk Partisi'nden (EPP) Radan Kanev, Angela Merkel'in olayları ele alış biçimini övdü.

"Euro bölgesi çöküşün eşiğindeydi. Yunanistan da bir ülke, bir ulus olarak çöküşün eşiğindeydi," dedi.

euronews

LMLM

LM