Avrupa
Giriş Tarihi : 30-03-2023 22:51

Avrupa’da düzensiz göçmenlere yönelik ‘geri itmeler’ işkence ve kötü muamele suçu

Avrupa’da düzensiz göçmenlere yönelik ‘geri itmeler’ işkence ve kötü muamele suçu

Avrupa İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi (CPT) yayımladığı yıllık raporda, üye ülkelerde özellikle denizlerde düzensiz göçmenlere yönelik “geri itmeleri” işkence ve kötü muamele suçu olarak değerlendirdi.

CPT raporunda, “geri itmeleri” uygulayan ülkeler, Avrupa İnsan hakları Sözleşmesi’nin işkence ve kötü muamelenin yasaklanmasıyla ilgili 3. maddesini ihlal etmekle suçlandı.

Kara ve denizden “geri itmelere” son verilmesi ve bunun için gerekli tedbirlerin alınması istenen raporda, sınırlarda görülen kötü muamele uygulamalarını denetlemek ve gözetlemek için etkili denetim mekanizmaları kurulması istendi.

Raporda, bu suçun işlendiğine dair bazı üye ülkelerde ciddi kanıtlar bulunduğu uyarısı yapıldı.

Bu rapor, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) konuyla ilgili gelen davalarda temel salınacak olması açısından önem taşıyor.

CPT raporunda ülke ismi verilmemesine rağmen AB kurumlarının ve Avrupa’da insan hakları alanında çalışan sivil toplum örgütlerinin, bu konuda Yunanistan ile İtalya'yı hedef aldığı ve AB sınırlarını korumakla görevli Frontex’i buna göz yummakla suçladığı biliniyor.

Bağımsız uzmanlardan oluşan CPT üyeleri, Avrupa Konseyi’ne üye ülkelerin cezaevi, karakol, gözaltı merkezlerine ile akıl ve ruh hastalıkları hastanelerini haber vermeden teftiş etme hakkına sahip.

https://tr.euronews.com/2023/03/30/cpt-raporu-avrupada-duzensiz-gocmenlere-yonelik-geri-itmeler-iskence-ve-kotu-muamele-sucu?fbclid=IwAR3lY7IXOMbAbnwUuTJaxp4VT8YGRw7EK5p76l_YX7Hk3b_jH7uwSf6o-ho

LMLM

LM