Avrupa
Giriş Tarihi : 06-01-2023 12:57

Avrupa'da ocak sıcaklıkları ortalamanın 10-20 derece üzerinde

Avrupa'da ocak sıcaklıkları ortalamanın 10-20 derece üzerinde

Avrupa'da son yılların en sıcak kışı yaşanıyor. Sıcaklıklar ocak ayının başında Fransa'dan batı Rusya'ya kadar normalin 10 ila 20 santigrat derece üzerine çıktı. 

Uzmanlar, insan kaynaklı iklim değişikliğinin bu sonucu beraberinde getirdiğine dikkat çekiyor. 

Avrupa'daki en az 7 ülkede yılın ilk günü kayıtlara geçen en sıcak ocak ayı havası kayıtlara geçti. 

Letonya, 11.1, Danimarka, 12,6, Litvanya, 14,6, Belarus, 16,4, Hollanda, 16,9, Polonya,19,0 ve Çekya, 19,6 dereceyi gördü. 

Başta Almanya, Macaristan, Romanya ve Rusya olmak üzere Avrupa'nın doğu yarısında çok sayıda aylık ve günlük rekor kırıldı.

İsviçre, Fransa ve Çekya'nın aralarında olduğu birçok ülkedeki kayak merkezlerinin bazıları yetersiz kar nedeniyle kapandı. 

Bu olağanüstü kış sıcaklığı, İngiltere, Almanya ve İsviçre de dahil olmak üzere Avrupa'nın birçok bölgesinde en sıcak 2022'nin hemen ardından yaşandı.

"Şimdiye kadar görülen en aşırı olay"

Washington Post'un haberinde uzmanların görüşlerine yer verildi. Fransa'dan meteorolog Guillaume Sechet, "1 Ocak'ın Avrupa'nın iklim tarihindeki en inanılmaz günlerden biri olduğunu" belirten bir tweet attı.

İklim bilimci Maximiliano Herrera, bunun "Avrupa klimatolojisinde şimdiye kadar görülen en aşırı olay" olduğunu yazdı. 

Meteoroloji uzmanı Scott Duncan, "Şu anda Avrupa'daki sıcaklığın yoğunluğunu ve kapsamını anlamak zor" şeklinde mesaj paylaştı. 

Yeni yılın ilk gününde Avrupa'daki rekor sıcaklıklardan bazıları:

-İspanya'nın Bilbao kenti 25,1'e ulaşarak ocak ayının en sıcak gününü yaşadı.

-Fransa'nın Trois-Ville kentinde sıcaklık 24,9 derece oldu. Pazar günü ülke genelinde kırılan 100'den fazla rekor arasında Dax'ta 24 ve Besançon ve Chateauroux'da 18,6 vardı. 

-Almanya'nın Ohlsbach kentinde 19,4 derece ile aylık rekor kırıldı. Berlin'de sıcaklık 16 olarak ölçüldü. 

-Varşova, 19 derece ile bir önceki ocak yı rekoru olan 5,1'i geride bıraktı. 

Çekya'nın hava durumu servisi, ülkenin kayıtlara geçen en sıcak yılbaşı gecesini yaşadığını duyurdu. Prag'da aylık maksimum sıcaklık 17,7 derece olarak kaydedildi.

Kuzeydoğudan gelen kutup havası nedeniyle Avrupa'da sıcaklık yavaş yavaş azalsa da, anakara bölgesinin büyük bölümünde en az 10 Ocak'a kadar normalin üzerinde sıcaklıklar bekleniyor.  Bu tarihten sonra ay ortasına kadar daha serin bir havanın olabileceği tahmin ediliyor. 

Türkiye'de son 52 yılın en sıcak aralık ayı yaşandı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, son 52 yılın en sıcak aralık ayının yaşandığını, yağışların ciddi oranda azaldığını bildirdi.

Kurum, "Son 52 yılın en sıcak aralık ayını yaşadık. Yağışlar ciddi oranda azaldı. Bu tablo umut vermiyor. Hep söylüyoruz, kaynaklarımız sınırsız değil. Bu bilinçle çalışıp, adımlarımızı atıyoruz. Hepimiz üzerimize düşeni yapmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Aralık ayı Türkiye ortalaması 8 derece

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğünün, Türkiye'nin aralık ayı sıcaklık değerlendirmesi paylaşıldı.

Verilere göre, Türkiye'de 1991-2020 dönemi ortalama sıcaklık değeri 4,8 derece ölçüldü. 2022 yılı Aralık ayı ortalaması ise 3,2 derece artış göstererek 8 derece olarak gerçekleşti.

Bu değer, iklim değerlendirmesinde kullanılan 255 istasyona ait 1971-2022 yıllarını kapsayan 52 yıllık aralık ayı ortalamalarının en yükseği oldu. Aralık ayları arasında en yüksek ortalamanın yaşandığı ikinci aralık ayı 7,8 derece ile 2010'da yaşandı. 2010 yılı Türkiye'nin yıllık en yüksek sıcaklık ortalamasının 5,5 derece yaşandığı yıl oldu.

İç Anadolu aralıkta 4,6 dereceyi gördü

Yapılan karşılaştırma sonucunda, Marmara Bölgesi ortalaması 7 dereceyken, Aralık 2022 sıcaklık ortalama değeri 10,3 derece olarak ölçüldü.

Ege Bölgesi uzun yıllar ortalaması 7,9 dereceyken, Aralık 2022 sıcaklık ortalama değeri 10,8 derece olarak ölçüldü. Akdeniz Bölgesi ortalaması 9,1 dereceyken 11,8 santigrat dereceye, İç Anadolu Bölgesi ortalaması 1,4 dereceyken 4,6 dereceye çıktı.

Karadeniz Bölgesi'nde ise ortalama sıcaklık 4,8 derece şeklinde ölçülürken, 7,8 dereceye, Doğu Anadolu Bölgesi ortalaması da 1,5 derecedeyken Aralık 2022 sıcaklık ortalama değeri 2,4 derece olarak belirlendi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de durum değişmedi. Bölgede sıcaklık ortalaması 6,4 dereceyken Aralık 2022 sıcaklık ortalama değeri ise 9,2 derece olarak ölçüldü.euronews

LMLM

LM