Valensiya, Budapeşte ve Atina'nın kısa süreli konaklamalara karşı başvurduğu yöntemler farklı.
Turizm sezonu sona ererken, Avrupa'daki kentler aşırı turizmi kontrol altına almak ve kötü davranışlarda bulunan ziyaretçilerin yanı sıra yasalara tabi olmayan ve kısa süreli konaklama yerleri işleten ev sahiplerini de cezalandırmak için yasal düzenlemelerde bulunuyor.
İspanya'nın doğusundaki Valensiya'da yasalara aykırı turist konaklama yerlerinin elektrik ve içme suyu kesilecek.
Belediye Başkanı Maria Jose Catala, kısa süreli kiralamalarda çok fazla su ve elektrik harcanmasının kalıcı sakinler üzerinde ciddi bir etkisi olduğunu düşünüyor.
Yerel basındaki haberlere göre, katıldığı bir etkinlikte konuşma yapan Catala, kısa süreli konaklama hizmeti veren işletmelerin “kira fiyatlarını etkilediğini, nüfusu yerinden ettiğini, yerel ticaretin yavaş yavaş ortadan kaybolmasına neden olduğunu ve kamu hizmetlerinde bir dengesizlik yarattığını” söyledi.
Catala, durumu oldukça ciddiye alıyor. İl meclisinden, yasa dışı turistik dairelere yaptırım uygulama yetkisi talep etti ve yeni yasalara uymayan ev sahiplerine 600.000 euroya (22,7 milyon Türk Lirası) varan para cezası kesilmesini önerdi.
Kayıtlar, Catala'nın döneminde, yalnızca bu yıl içinde turistik dairelerin denetimlerinin yüzde 454 oranında arttığını ve yasa dışı turistik daireler hakkında, 2022'deki 73 polis işleminin yapıldığını, bunun 2024'te 449'a yükseldiğini gösteriyor. Ayrıca bu yıl 278 yasa dışı hizmet veren konutun kapatılması emri verildi.
Valensiya Sevilla'nın izinden gidiyor
Bu adım, İspanya'nın güneyindeki Sevilla'da, yasa dışı turistik konaklamalara su tedarikinin kesilmesi yönünde bir karar alınmasının ardından geldi.
Karar alınmadan önce kentte yasa dışı olduğu tespit edilen altı apartmanın su kaynağı kesilmişti.
Mülk sahiplerinden üçü temyize başvururken, yargıç, il meclisinin mülk sahiplerinin konutta yaşamadıkları yönündeki argümanı kabul etti ve bunun yerine gürültüden şikayetçi olan komşuların tarafını tuttu.
Sevilla Belediyesi, şehirde yaklaşık 5,000 yasa dışı daire olduğunu, bunlara ek olarak 10,000 yasal lisanslı daire bulunduğunu düşünüyor.
Sevilla'da turizm, COVID salgınının sona ermesinden bu yana patlama yaşadı. Sadece 700.000 kişinin yaşadığı kente yılda yaklaşık 3,5 milyon ziyaretçi akın ediyor ve bunların çoğu küçük tarihi merkezde kalmayı tercih ediyor.
Valensiya ayrıca şehirdeki yolcu gemilerine de kısıtlamalar getirmeyi düşünüyor
Valensiya'da, belediye başkanı ayrıca gelecekte şehirdeki kruvazör gemilerine yönelik kuralların değişebileceğini belirtti.
Catala, “mega kruvazör gemilerinin gelişinin sınırlandırılması ve azaltılması” fikrini savunuyor.
Kruvazör trafiğini düzenlemek için Şehir Konseyi, Liman Otoritesi ve kruvazör sektörü üyelerinin yer alacağı kalıcı bir grup oluşturma planları üzerinde çalıştığını açıkladı.
Catala ayrıca ekibinin “Valensiya'yı ana liman olarak kullanan, yani şehirde geceleyen ve dolayısıyla daha büyük ekonomik etki yaratan gemileri önceliklendireceğini” belirtti.
Budapeşte kısa süreli kiralamaları yasaklayacak
Macaristan'ın başkenti de aşırı turizmle mücadele ediyor ve şehirde tüm kısa süreli kiralamaların yasaklanacağı duyuruldu.
Yerel sakinler kısa süreli konaklamaları yasaklamak için oy kullanmıştı - ancak bu mevzuat 1 Ocak 2026'da yürürlüğe girecek.
Fakat bu kapsamlı bir önlem olarak görülmüyor. Çünkü yasak, 2026'da, Budapeşte'nin sadece bir bölümünde, yani Terezvaros olarak da bilinen 6. bölgeyi etkiliyor.
Göreceli olarak küçük bir alan olmasına rağmen, Terezvaros, şehrin en yoğun nüfuslu bölgelerinden biri olduğu için önemli bir etki yaratması bekleniyor.
Burada yaşayanların yüzde 54'ü yasaktan yana oy kullandı ve şimdi bu tür kararların sadece ilki olabileceği öne sürülüyor.
Victor Orban'ın hükümetinin bu tür yasakları ülke genelinde uygulamak için istekli olduğu bildiriliyor.
Macaristan'daki birçok kişi, kısa süreli kiralamaların devam eden konut sıkıntısına ve yerel sakinler için karşılanamaz fiyatlara katkıda bulunduğundan şikayetçiydi.
Atina 2025'ten itibaren bazı yeni kısa süreli kiralamaları yasaklayacak
Yunanistan'ın başkenti de 1 Ocak 2025'ten itibaren yeni kısa dönem kiralamaları yasaklamayı planladığını açıkladı, ancak bu hamle şu an için geçici gibi görünüyor.
Budapeşte'deki karardan sadece bir gün sonra, Yunanistan hükümeti Atina'nın merkezindeki birinci, ikinci ve üçüncü belediye bölgelerinde yeni kısa dönem kiralama ruhsatları vermeyi durduracağını açıkladı.
Kısıtlama şimdilik sadece 12 ay boyunca yürürlükte kalacak.
Bu sürenin sonunda yetkililer, yasağın uzatılıp uzatılmayacağına karar vermeden önce konut krizi üzerinde yeterince etkili olup olmadığına yakından bakacaklar.
Hükümet daha önce bu uygulamayı sadece 90 gün süreyle test etmek istemişti ancak kısa süre sonra bunun yeterli olmayacağına karar verildi.
Atina'daki yetkililer, aynı zamanda ev sahipleriyle işbirliği yaparak, yerel halka ve çevreye daha duyarlı olmaları için onları teşvik edecek.
Atina'da turist vergisi artıyor
İklim değişikliğiyle bağlantılı doğal afetlerin yaşandığı bir yazın ardından yerel yönetim, devam eden krizle başa çıkmak için kısa süreli kiralamalara günlük vergi uygulayacak.
Nisan ve Ekim ayları arasındaki yoğun dönemde vergi, mevcut günlük 1,5 eurodan (56,8 Türk Lirası) 8 euroya (303 Türk Lirası) yükselecek.
Reuters haber ajansına göre, yılın geri kalanındaki vergi ise günlük 0,5 eurodan (18 Türk Lirası) 2 euroya (75 Türk Lirası) çıkacak.
Aşırı turizm ve sayısız tahliyeye yol açan orman yangınlarına rağmen, 2024 yılının Yunanistan için turizm geliri açısından rekor bir yıl olması bekleniyor. Ülkenin bu sektörden elde edeceği gelirinin yıl sonunda 22 milyar euroya (834 milyar Türk Lirası) ulaşabileceği tahmin ediliyor.
Bu tür önlemler, son zamanlarda diğer Avrupa turizm merkezlerini de pek olumsuz etkilemedi.
Ağustos ayında, Londra, Dublin, Amsterdam ve Paris gibi şehirlerin izinden giden Çek başkenti, mevcut kısa süreli turist konaklama miktarını sınırlamayı planladığını duyurdu.
Prag yetkilileri, önerilen bu adımın gayrimenkul fiyatlarını düşüreceği ve sakinlerin turistler tarafından göç etmeye zorlanmalarını engelleyeceğini umuyor.
Barcelona ise bir adım daha ileri giderek, 2028 yılına kadar tüm turistik kiralamaları ortadan kaldırmayı hedefleyen planlar açıkladı.
euronews