Ελληνικά
Giriş Tarihi : 27-06-2024 09:47

Παραμένει στη φυλακή ο Φρέντι Μπελέρης

Παραμένει στη φυλακή ο Φρέντι Μπελέρης

Σύμφωνα με την σημερινή απόφαση του Αλβανικού δικαστηρίου

Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας και ευρωβουλευτής της ΝΔ θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι τον Οκτώβριο, σύμφωνα με απόφαση αλβανικού δικαστηρίου.**

Το εφετείο αποφάσισε επίσης να επικυρώσει την ποινή και για τον στενό συνεργάτη του Φρέντι Μπελέρη, Παντελή Κοκαβέση, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε τριετή φυλάκιση , που έχει μετατραπεί σε κατ' οίκον περιορισμό λόγω προβλημάτων υγείας.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν θα επιτραπεί στον Φρέντη Μπελέρη, που είναι κρατούμενος από τις 12 Μαίου 2023, η μετάβασή του στις Βρυξέλλες, στην πρώτη σύνοδο του Ιουλίου για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του οποίου αποτελεί εκλεγμένο μέλος.

 

Η πρώτη αντίδραση του Φρέντη Μπελέρη

«Η απόφαση του Εφετείου ήταν αναμενόμενη, καθώς οι πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις σε βάρος μου είχαν σχεδιαστεί σε κάθε βήμα από τον ίδιο τον Αλβανό πρωθυπουργό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκλεγμένος ευρωβουλευτής της ΝΔ, Φρέντης Μπελέρης.

«Ένα πράγμα ωστόσο είναι βέβαιο: η παρωδία δικαιοσύνης, με μάρτυρα κατηγορίας που ομολόγησε ότι πληρώθηκε από την αλβανική αστυνομία για να ψευδομαρτυρήσει, μια δικαστίνα που έχει απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα λόγω πλαστογραφίας εγγράφων και μια διορισμένη και όχι κληρωθείσα πρόεδρο του Εφετείου, δεν τελειώνει εδώ. Έχω ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου και είμαι βέβαιος ότι εκεί θα αποδοθεί η δικαιοσύνη που δεν αποδόθηκε από το καθεστώς Ράμα», προσθέτει.

Επιπλέον, αφού υπογραμμίζει ότι με την καταδίκη του «ο Έντι Ράμα πέτυχε τον στόχο του να μην αναλάβω καθήκοντα ως εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας, έτσι ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει τα σχέδια του και να υφαρπάξει τις περιουσίες των Ελλήνων της περιοχής», τονίζει: «Δυστυχώς όμως για εκείνον και ευτυχώς για τον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, η παρουσία μου στην Ευρωβουλή -χάρη στην αποφασιστικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη στήριξη του ελληνικού λαού- εγγυάται ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου θα συνεχιστεί. Όσοι έτρεφαν αυταπάτες ότι ο Ράμα θα φερθεί ως ηγέτης χώρας που θέλει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και όχι ως ένας ακόμα αυταρχικός ηγέτης, διαψεύστηκαν».

«Σε ό,τι με αφορά η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Όπως δεν κάμφθηκα τους τελευταίους 14 μήνες, έτσι δεν θα καμφθώ ούτε τώρα, τους 3-4 μήνες που απέμειναν. Το πρόβλημα από εδώ και μπρος θα το έχει ο Έντι Ράμα, όχι εγώ. Στο τέλος, το φως πάντα κερδίζει το σκοτάδι», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Μπελέρης.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα είχαμε την παρέμβαση του Αλβανού πρωθυπουργού του Έντι Ράμα, που πυροδοτούσε το κλίμα και έδινε τον ρυθμό, για το τι θα ακολουθήσουν οι δικαστές.

Η υπερασπιστική γραμμή

Στην προηγούμενη συνεδρίαση η συνήγορος υπεράσπισης του Φρέντη Μπελέρη αποδόμησε όλο το κατηγορητήριο, ισχυριζόμενη ότι στηρίζεται σε στοιχεία που δημιουργήθηκαν σε κάποιους μάρτυρες που φαινόταν να βρίσκονται την ίδια στιγμή τόσο στη Χιμάρα όσο και στην Αυλώνα, με κάποιους μάρτυρες κατηγορίας που έχουν χρηματιστεί.

Σύμφωνα με το himara.gr, ανακοινώθηκε πως το αίτημα για την αντικατάσταση της προέδρου της έδρας δεν έγινε δεκτό. Το συγκεκριμένο αίτημα της δικηγόρου του Μπελέρη αφορούσε την εμπλοκή της προέδρου του Εφετείου, Daniela Shirka, σε προγενέστερο στάδιο της υπόθεσης, όπου είχε απορρίψει την χορήγηση άδειας ορκωμοσίας. Παράλληλα, ορίστηκε από το δικαστήριο ενώ είθισται τα μέλη του προεδρείου να προκύπτουν μετά από κλήρωση.

Αθήνα: Η απόφαση του Εφετείου Τιράνων επιβεβαιώνει τις ανησυχίες της Ελλάδας

 Η απόφαση του Εφετείου Τιράνων για τον Φρέντι Μπελέρη επιβεβαιώνει τις ανησυχίες της Ελλάδας για το κράτος δικαίου και την προστασία των μειονοτήτων στην Αλβανία, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με τη σημερινή επικύρωση της πρωτόδικης ποινής φυλάκισης δύο ετών στον εκλεγμένο δήμαρχο Τιράνων και εκλεγμένο ευρωβουλευτή της ΝΔ.

«Η Ελλάδα είχε εξαρχής εκφράσει την ανησυχία και τον προβληματισμό της για πολλές πτυχές της υπόθεσης που αφορά στη δικαστική δίωξη του εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη. Ειδικότερα, οι επιφυλάξεις αφορούσαν την παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας, τη φύση των αποδεικτικών στοιχείων που προσκομίστηκαν, την προεξόφληση της καταδίκης του, την επιβολή δυσανάλογης ποινής και τη στέρηση του δικαιώματος ορκωμοσίας του, με αποτέλεσμα ο Δήμος Χιμάρας να διοικείται εδώ και ένα χρόνο από πρόσωπα που δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση» σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ.

 Υπογραμμίζει, δε, πως «η σημερινή απόφαση του Εφετείου Τιράνων έρχεται προς επίρρωση των ανησυχιών αυτών για το επίπεδο του κράτους δικαίου και της προστασίας των μειονοτήτων στην Αλβανία».

 Το ΥΠΕΞ επισημαίνει πως «σήμερα ο κ. Μπελέρης δεν είναι μόνο εκλεγμένος Δήμαρχος Χιμάρας. Είναι επίσης εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και τονίζει σχετικά: «Αποτελεί, συνεπώς, υποχρέωση των αλβανικών αρχών να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να του δοθεί η δυνατότητα να παρίσταται στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρχής γενομένης από την Ολομέλειά του, τον προσεχή Ιούλιο».

«Προτεραιότητα για την Ελλάδα ο σεβασμός του κράτους δικαίου»

Κατά την έξοδό της από την δικαστική αίθουσα, η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, κα Κωνσταντίνα Καμίτση παραχώρησε δηλώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

«Δυστυχώς, πολλές πτυχές αυτής της υπόθεσης εγείρουν ερωτήματα για την αντικειμενικότητα της διαδικασίας της υπόθεσης, το τεκμήριο αθωότητας, την παρατεταμένη φυλάκιση του κ. Μπελέρη, τη δυσανάλογη ποινή και τη μη αποδοχή του αιτήματος για ορκωμοσία.

Παρά την επιθυμία του λαού της Χιμάρας όπως εκφράστηκε μέσω της εκλογικής διαδικασίας στις 14 Μαίου του 2023, ο δήμος εξακολουθεί και σήμερα να διοικείται από άτομα που δεν εξελέγησαν από τους ψηφοφόρους.

Προτεραιότητες για την Ελλάδα παραμένουν πάντα ο σεβασμός του κράτους δικαίου, ο σεβασμός των δημοκρατικών διαδικασιών και η προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων που αποτελούν βασικές αρχές της Ε.Ε.

Ο κ. Μπελέρης είναι πλέον και επίσημα εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Είναι απαίτηση του κράτους δικαίου οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές να έχουν τη δυνατότητα να εμφανίζονται αυτοπροσώπως σε όλες τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρχής γενομένης από την Ολομέλεια του ερχόμενου Ιουλίου», δήλωσε η κα Καμίτση».

Γ. Γεραπετρίτης: Αναμένουμε από την αλβανική κυβέρνηση το αυτονόητο

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 Κύπρου, χαρακτήρισε ως «το αυτονόητο και το ελάχιστο το οποίο οφείλει να πράξει η αλβανική πλευρά» το να δοθεί η δυνατότητα στον εκλεγμένο ευρωβουλευτή Φρέντη Μπελέρη να ορκιστεί στις 16 Ιουλίου (ημέρα ορκωμοσίας των νέων μελών του Ευρωκοινοβουλίου) και να συμμετάσχει σε όλες τις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 Κύπρου, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Φρέντη Μπελέρη δεν είναι απλά ένας κρατούμενος εκλεγμένος δήμαρχος αλλά είναι και ένα μέλος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Στις 16 Ιουλίου ορκίζονται τα νέα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αναμένουμε από την αλβανική κυβέρνηση το αυτονόητο: την τήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, την τήρηση του κράτους δικαίου, να υπάρξει δυνατότητα στον Φρέντη Μπελέρη να ορκιστεί και να συμμετάσχει σε όλες τις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτό είναι το αυτονόητο και το ελάχιστο το οποίο οφείλει να πράξει η αλβανική πλευρά».

Σχολιάζοντας δε την απόφαση του Εφετείου Τιράνων να επικυρώσει την πρωτόδικη ποινή φυλάκισης δύο ετών στον εκλεγμένο δήμαρχο Τιράνων και εκλεγμένο ευρωβουλευτή της ΝΔ, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «ήταν μία εξέλιξη, η οποία δεν ξέφυγε από εκείνο το οποίο αναμέναμε» και σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «είχε πολύ έγκαιρα αναδείξει τις βασικές ανησυχίες, τις οποίες είχε σε σχέση με την εφαρμογή βασικών θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου, όπως είναι το τεκμήριο αθωότητας, η δυσαναλογία της ποινής, η παράνομη προσωρινή κράτηση επί μακρόν και η αδυναμία του Φρέντη Μπελέρη να ορκιστεί δήμαρχος στη Χειμάρρα επί μακρόν, με αποτέλεσμα εν τέλει μη νομιμοποιημένη εξουσία να διοικεί τον Δήμο».

Υπογράμμισε δε πως «όλες αυτές οι επιφυλάξεις μας σήμερα απλώς πολλαπλασιάζονται».

euronews

LMLM

LM