Ελληνικά
Giriş Tarihi : 24-05-2023 08:44

Βουλγαρία: Κυβέρνηση συνεργασίας με εκ περιτροπής πρωθυπουργό

Βουλγαρία: Κυβέρνηση συνεργασίας με εκ περιτροπής πρωθυπουργό

Η συμφωνία αποσκοπεί να θέσει τέλος στην πολυετή πολιτική αστάθεια στη Βουλγαρία, όπου διεξήχθησαν πέντε εκλογικές αναμετρήσεις τα τελευταία δύο χρόνια

Η Βουλγαρία θα έχει δύο εκ περιτροπής πρωθυπουργούς καθώς τα δύο κύρια αντίπαλα πολιτικά κόμματα της χώρας κατέληξαν σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Η συμφωνία θα διαρκέσει για τον επόμενο ενάμιση χρόνο: ο υποψήφιος πρωθυπουργός της παράταξης «Συνεχίζουμε για την Αλλαγή» , Νικολάι Ντένκοφ, θα ηγηθεί της κυβέρνησης για τους πρώτους εννέα μήνες, με την πρώην επίτροπο και υποψήφια του GERB Μαρίγια Γκάμπριελ ως αναπληρώτριά του του και υπουργό Εξωτερικών.

Στη συνέχεια, ο Ντένκοφ θα ανταλλάξει θέσεις με την Γκάμπριελ.

Ο κύριος στόχος του συνασπισμού θα είναι να εφαρμόσει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στο πρώτο μισό της θητείας του, στοχεύοντας ιδιαίτερα το δικαστικό σώμα σε μια χώρα που μαστίζεται από διαφθορά. 

Ο μεγάλος συνασπισμός έχει επίσης επιφορτιστεί με την επαναφορά της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ως μέρος μιας προσπάθειας αντιμετώπισης της εκλογικής νοθείας.

Η συμφωνία αποσκοπεί να θέσει τέλος στην πολυετή πολιτική αστάθεια στη Βουλγαρία, όπου διεξήχθησαν πέντε εκλογικές αναμετρήσεις τα τελευταία δύο χρόνια.

LMLM

LM