Avustralya'da 16 yaşından küçük çocuklara yönelik sosyal medya yasağı Temsilciler Meclisi'nden geçerek yasalaşmaya bir adım daha yaklaştı.
Avustralya Temsilciler Meclisi Çarşamba günü 16 yaşından küçük çocukların sosyal medyaya erişimini yasaklayan yasayı kabul etti.
Tasarı 102'ye karşı 13 oyla kabul edildi ve şimdi Senato tarafından son şeklinin verilmesi gerekiyor.
Tasarı kabul edilirse, sosyal medya platformlarının cezalar uygulanmadan önce yaş sınırlamalarını nasıl uygulayacakları konusunda çalışmak için bir yılları olacak.
Yasa TikTok, Facebook, Snapchat, Reddit, X ve Instagram'ı küçük yaştaki çocukların hesap sahibi olmasını engellemeye yönelik sistematik hatalar nedeniyle 50 milyon Avustralya dolarına (30,4 milyon euro) kadar para cezasına çarptırabilecek.
Muhalefet milletvekili Dan Tehan, parlamentoya hükümetin Senato'da gizlilik korumalarını güçlendirecek değişiklikleri kabul etmeyi kabul ettiğini söyledi.
Platformların kullanıcıları pasaport ya da ehliyet gibi devlet tarafından verilen kimlik belgelerini ibraz etmeye zorlamasına izin verilmeyecek. Platformlar ayrıca bir hükümet sistemi aracılığıyla dijital kimlik talep edemeyecek.
Tehan, "Mükemmel olacak mı? Hayır. Ama herhangi bir yasa mükemmel midir? Hayır, değildir. Ancak yardımcı olursa, en küçük şekilde bile yardımcı olsa, insanların hayatlarında büyük bir fark yaratacaktır," dedi.
Çocuklara yönelik sosyal medya yasağını eleştirenler aceleye getirildiğini söylüyor
Salı ve çarşamba günü yapılan tartışmalarda yasayı en çok eleştirenler ne hükümete ne de muhalefete yakın olan milletvekilleri oldu.
Eleştiriler arasında yasanın yeterli inceleme yapılmadan aceleye getirildiği, işe yaramayacağı, her yaştan kullanıcı için mahremiyet riskleri yaratacağı ve ebeveynlerin çocukları için neyin en iyi olduğuna karar verme yetkilerini ellerinden alacağı yer alıyor.
Eleştirmenler ayrıca yasağın çocukları izole edeceğini, sosyal medyanın olumlu yönlerinden mahrum bırakacağını, çocukları dark web'e yönlendireceğini, sosyal medya için çok küçük olan çocukları zararları bildirme konusunda isteksiz hale getireceğini ve platformların çevrim içi alanları daha güvenli hale getirme teşviklerini ortadan kaldıracağını savunuyor.
Bağımsız milletvekili Zoe Daniel, yasanın "sosyal medyanın doğasında var olan zararlar konusunda sıfır fark yaratacağını" söyledi.
Daniel parlamentoda yaptığı konuşmada, "Bu yasanın asıl amacı sosyal medyayı güvenli hale getirmek değil, ebeveynlere ve seçmenlere hükümetin bu konuda bir şeyler yaptığını hissettirmektir," dedi.
"Hükümetin bu mevzuatı dünya lideri olarak göstermesinin bir nedeni var, çünkü başka hiçbir ülke bunu yapmak istemiyor," diye ekledi.
Platformlar, yasanın oylanmasının en azından önümüzdeki yılın haziran ayına, yaş güvencesi teknolojilerinin hükümet tarafından görevlendirilen bir değerlendirmesinin yasağın nasıl uygulanabileceğine dair rapor vermesine kadar ertelenmesini istemişti.
euronews