ORTADOĞU
Giriş Tarihi : 31-01-2024 11:17

BBC: Τουλάχιστον τα μισά κτίρια της Γάζας έχουν καταστραφεί

BBC: Τουλάχιστον τα μισά κτίρια της Γάζας έχουν καταστραφεί

Περισσότερα από τα μισά κτίρια της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τα αντίποινα για τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, όπως αποκαλύπτει ανάλυση που έφτασε στα χέρια του BBC.

Λεπτομερείς εικόνες πριν και μετά δείχνουν επίσης πώς ο βομβαρδισμός της νότιας και κεντρικής Γάζας έχει ενταθεί από τις αρχές Δεκεμβρίου, με την πόλη Χαν Γιουνίς να σηκώνει το μεγαλύτερο μέρος του βάρους της στρατιωτικής δράσης του Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα πει στους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν νότια για τη δική τους ασφάλεια.

Σε ολόκληρη τη Γάζα, κατοικημένες περιοχές έχουν μείνει κατεστραμμένες, εμπορικοί δρόμοι που προηγουμένως ήταν πολυσύχναστοι έχουν μετατραπεί σε ερείπια, πανεπιστήμια έχουν καταστραφεί και καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν ανασκαφεί, ενώ στα νότια σύνορα έχουν δημιουργηθεί σκηνές για να στεγάσουν πολλές χιλιάδες ανθρώπους που έχουν μείνει άστεγοι.

Περίπου 1,7 εκατομμύριo άνθρωποι – πάνω από το 80% του πληθυσμού της Γάζας – έχουν εκτοπιστεί, με σχεδόν τους μισούς να έχουν συγκεντρωθεί στο νότιο άκρο της λωρίδας, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Περαιτέρω ανάλυση, από το BBC Verify, αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής των γεωργικών εκτάσεων, εντοπίζοντας πολλαπλές περιοχές με εκτεταμένες ζημιές.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν ότι στοχεύουν τόσο τους μαχητές της Χαμάς όσο και τις “τρομοκρατικές υποδομές”, όταν αμφισβητήθηκε η κλίμακα των ζημιών.

Τώρα, η ανάλυση δορυφορικών δεδομένων που εξασφάλισε το BBC δείχνει την πραγματική έκταση της καταστροφής. Η ανάλυση δείχνει ότι 144.000 έως 175.000 κτίρια σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί. Αυτό είναι μεταξύ 50% και 61% των κτιρίων της Γάζας.

Η ανάλυση, που πραγματοποιήθηκε από τον Corey Scher του City University of New York και τον Jamon Van Den Hoek του Oregon State University, συγκρίνει εικόνες για να αποκαλύψει ξαφνικές αλλαγές στο ύψος ή τη δομή των κτιρίων που υποδηλώνουν ζημιές.

Η ανατίναξη του Πανεπιστημίου της Γάζας

enikos.gr

LMLM

LM