ORTADOĞU
Giriş Tarihi : 18-11-2023 19:31

BBC'den dikkat çeken Şifa Hastanesi analizi

BBC'den dikkat çeken Şifa Hastanesi analizi

İngiliz televizyonu BBC'nin haber sitesinden İsrail'in Şifa Hastanesi hamlesi ile ilgili dikkat çeken bir analiz geldi. BBC, "Hamas'ın Şifa Hastanesi'nde üssü olduğuna dair kanıt yokluğu, İsrail üzerindeki ateşkes baskısını artıracak" başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.

"İsrail güçleri Gazze'deki Şifa Hastanesi'ne gireli günler oldu ve İsrail'in şu ana kadar sunduğu kanıtın, İsrail'in hastanede Hamas'ın komuta sisteminin merkezi olduğuyla ilgili tezini ikna edici hale getirdiğine inanmıyorum." Bu ifadeler İngiliz televizyonu BBC'nin haber sitesindeki bir analizden. BBC'nin deneyimli dış haberler editörü Jeremy Bowen, Şifa Hastanesi baskınını değerlendirdi. Bowen'a göre Şifa Hastanesi'nde ya da başka bir yerde Hamas'ın komuta merkezine dair somut kanıtlar bulunamazsa, İsrail'in ateşkes müzakereleri yapması yönündeki uluslararası baskı da artacak.

İngiliz Gazeteci, "Gazze'de o kadar çok sivil öldürüldü ki İsrail'in yöntemleri gerçekten dikkate aldıkları tek uluslararası güç olan Amerika Birleşik Devletleri'nde endişe artıyor" dedi. Hafta içinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde "acil ve uzatılmış ara verilmesini" talep eden karar tasarısının kabul edilmesine vurgu yaptı. Amerika'nın ilk kez böyle bir tasarıyı veto etmediğine dikkat çekti.

İngiliz gazeteciye göre, İsrailliler ateşkes için baskının arttığının farkında ve İsrail'in stratejisinin daha fazla sorgulanması bu baskıyı artıracak.

BBC Dış Haberler Editörü sürecin kolay kolay sona ermeyeceği görüşünde. İsrail'in de hedefine ulaştığını ve Gazze'den ayrılmaya hazır olduğunu söyleyebileceği net bir anın geleceğini düşünmüyor.

İngiliz gazeteciye göre, Netanyahu hükümetinin de sonrası için bir planı yok gibi görünüyor. İsrail, devasa miktarda ölüm ve imhaya maruz bıraktığı bir yerde ne yaparsa yapsın iki milyon insanın nefretiyle baş etmek zorunda kalacak. Kalış sürelerine göre direnişle karşılaşmaları da muhtemel.

 

AdminAdmin