Ελληνικά
Giriş Tarihi : 16-05-2023 14:57

Βουλγαρία: Η Μαρίγια Γκαμπριέλ αναλαμβάνει να «σπάσει» το πολιτικό αδιέξοδο

Βουλγαρία: Η Μαρίγια Γκαμπριέλ αναλαμβάνει να «σπάσει» το πολιτικό αδιέξοδο

Έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης - Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την παραίτηση της - Σε Μαργκρέτε Βεστάγκερ και Μαργαρίτη Σχοινά το χαρτοφυλάκιό της

Η μέχρι πρότινος Επίτροπος της ΕΕ Μαρίγια Γκαμπριέλ, μέλος του βουλγαρικού κεντροδεξιού κόμματος GERB, έλαβε εντολή για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές του περασμένου μήνα.

Η Μαρίγια Γκαμπριέλ διετέλεσε Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας της ΕΕ και υπέβαλε την παραίτησή της από τη θέση αυτή. 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γνωστοποίησε νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι με ανακοίνωσή της ότι αποδέχθηκε την παραίτησή της.

«Η Επίτροπος Μαρίγια Γκάμπριελ με ενημέρωσε ότι σήμερα θα παρουσιαστεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας για να λάβει τη θεσμική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, υπέβαλε την παραίτησή της από μέλος του Σώματος των Επιτρόπων. Έχω αποδεχτεί την παραίτησή της» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Επίσης, ευχαρίστησε την Μαρίγια Γκάμπριελ για την υπηρεσία της ως Επίτροπος για την καινοτομία, την έρευνα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη νεολαία.

«Στα τριάμισι χρόνια σε αυτόν τον ρόλο, συνέβαλε σημαντικά στην προώθηση των προτεραιοτήτων της Επιτροπής σε αυτόν τον τομέα. Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων στην Επίτροπο Γκάμπριελ για την εξαιρετική εφαρμογή του εμβληματικού μας προγράμματος καινοτομίας Horizon Europe, για την ισχυρή ώθηση για καινοτομία και νεοσύστατες επιχειρήσεις μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας και για την προσωπική της δέσμευση να καταστήσει επιτυχημένο το Ευρωπαϊκό έτος της νεολαίας» επισήμανε η Πρόεδρος της Επιτροπής. Ευχαρίστησε παράλληλα την Επίτροπο Γκάμπριελ για την εποικοδομητική συνεισφορά της στο Σώμα των Επιτρόπων.

«Η εκτελεστική αντιπρόεδρος Μάργκρέτε Βεστάγκερ και ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς θα είναι υπεύθυνοι για την επίβλεψη του χαρτοφυλακίου του Επιτρόπου Γκάμπριελ, με άμεση ισχύ. Η εκτελεστική αντιπρόεδρος Βεστάγκερ θα είναι υπεύθυνη για την καινοτομία και την έρευνα, ενώ ο Αντιπρόεδρος Σχοινάς θα είναι υπεύθυνος για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τη νεολαία» κατέληξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Γκάμπριελ θα επιχειρήσει να σπάσει το πολιτικό αδιέξοδο

Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ συναντήθηκε με την Γκαμπριέλ για να της δώσει την εντολή. Η Γκαμπριέλ θα έχει επτά ημέρες στη διάθεσή της για να δει εάν μπορεί να λάβει αρκετή υποστήριξη ώστε να άρει το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα της.

Στις εκλογές της 2ας Απριλίου, το κόμμα GERB, της Γκαμπριέλ, ήρθε πρώτο, κερδίζοντας 69 έδρες στο κοινοβούλιο των 240 εδρών, μια επίδοση που του επιτρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση εάν μπορεί να βρει εταίρους στον συνασπισμό.

Μια φιλοδυτική μεταρρυθμιστική συμμαχία υπό το κόμμα Συνεχίζουμε την Αλλαγή (PP) κέρδισε 64 έδρες.

Την Κυριακή, η Γκαμπριέλ δήλωσε ότι θα προτείνει κυβέρνηση με θητεία ενός έτους.

Μετά τις τελευταίες εκλογές τον Οκτώβριο του 2022, το κόμμα GERB προηγήθηκε επίσης αλλά δεν ήταν σε θέση να σχηματίσει συνασπισμό.

Το πολιτικό αδιέξοδο τα τελευταία δύο χρόνια έχει αναγκάσει τη Βουλγαρία να καθυστερήσει την καταληκτική της ημερομηνία για να υιοθετήσει το ευρώ, και η χώρα δεν έχει εγκρίνει ακόμη τον προϋπολογισμό για το 2023.

Η αβεβαιότητα έχει επίσης εμποδίσει την ικανότητα της Βουλγαρίας να αξιοποιήσει τα κονδύλια της ΕΕ για την ανάκαμψη μετά την πανδημία, και αναλυτές και ψηφοφόροι φοβούνται μήπως ένα μη ξεκάθαρο αποτέλεσμα οδηγήσει στη διεξαγωγή νέων εκλογών αργότερα φέτος.

AdminAdmin