Yöntemin en büyük avantajı, çoğu kişinin bunu mutfağında halihazırda bulunan malzemelerle yapabilecek olması.
Özellikle yiyecek ve içecekler aracılığıyla endişe verici miktarda mikroplastiğin insan vücuduna girdiği biliniyor. Ancak bilim insanları yakın zamanda bu parçacıkları içme suyundan uzaklaştırmanın basit ve etkili bir yolunu buldu.
Çin'deki Guangzhou Tıp Üniversitesi ve Jinan Üniversitesi'nden bir ekip, mineral açısından zengin veya daha yumuşak olan su türleri üzerinde testler yaptı.
Testler sırasında suya önce deneme amaçlı nanoplastik ve mikroplastikler eklendi. Ardından su kaynatıldı ve tortular filtrelendi.
Kaynatma ve filtreleme işlemiyle parçacıkların yüzde 90'a kadarının giderilebildiği görüldü. Öte yandan araştırmacılar, son derece basit bir işlem olan kaynatma ve filtrelemenin etkinliğinin suyun türüne göre değişebileceğini belirtti.
Örneğin ısıtıldığında kireç (veya kalsiyum karbonat) birikmesine neden olan sert musluk suyu örneklerinden daha yüksek seviyede mikroplastik uzaklaştırıldı.
Science Alert'e göre genellikle mutfak su ısıtıcılarının içinde görülen tebeşirimsi madde, sıcaklıktaki değişimlerin kalsiyum karbonatı çözeltiden dışarı itmesiyle plastiğin yüzeyinde oluşuyor ve plastik parçalarını bir kabuk içinde hapsediyor.
Yöntemin en büyük avantajı ise, çoğu kişinin bunu mutfağında halihazırda bulunan malzemelerle yapabilecek olması.
Environmental Science & Technology Letters adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan makalede araştırmacılar, "Merkezi su arıtma sistemlerinden sızan musluk suyundaki nano/mikroplastikler, su tüketimi yoluyla insanlar için potansiyel sağlık riski oluşturmaları nedeniyle küresel çapta artan bir endişeye yol açıyor," diye yazdı.
"Bulgularımız, kaynama anında su sertliğinin artmasıyla nanoplastik çökelme verimliliğinin de arttığını gösteriyor."
euronews