Avrupa
Giriş Tarihi : 26-09-2023 09:47

Bir polis hayatını kaybetti! Kosova'da tansiyon yine yükseliyor

Bir polis hayatını kaybetti! Kosova'da tansiyon yine yükseliyor

Kosova'da etnik Sırp silahlı bir grubun bir manastırı basması ve Kosova polisine saldırması sonucu bir polis hayatını kaybetti.

Kosova’nın kuzeyinde silahlı bir etnik Sırp grubun devriye gezen bir polis aracına açtığı ateş sonucu bir polis memuru hayatını kaybetti. 

Silahlı kişiler, pazar günü Zveçan belediyesine bağlı Banjska köyünü basarak polisle çatıştı.

Zırhlı bir araçla bir Sırp Ortodoks manastırına giren ve burada barikat kuran saldırganlar gece boyunca polisle çatıştı. 

Emniyet birimleri, pazar günü geç saatlerde manastırı silahlı gruptan geri aldı. 

Bu sırada Kosovalı bir polis memuru daha yaralandı.

Kosova Başbakanı Albin Kurti, Kosovalı bir polis memurunun hayatını kaybetmesine neden olan saldırganlardan 3'ünün öldürüldüğünü, ayrıca yaralı ve gözaltına alınanların olduğunu da dile getirdi.

Ayrıca Kosova yönetimi, öldürülen Arnavut polis memuru için bir günlük yas ilan etti. 

Afrim Bunjaku isimli polis için yas tutmak üzere başkent Priştine'deki tüm kamu binalarında bayraklar yarıya indirildi. 

Polis, Kosova'nın etnik Sırp azınlığının yoğun yaşadığı Mitrovica kenti çevresindeki dört belediyede kaçan silahlı saldırganları aramak için devriye gezmeye başladı.

Reuters'a konuşan bir güvenlik kaynağı, emniyet birimlerinin köydeki evlere baskınlar düzenleyerek silahlı kişileri aradığını aktardı. 

Kosova'nın 1,8 milyonluk nüfusunun çoğunluğunu etnik Arnavutlar oluşturuyor. 

Ancak ülkenin kuzeyindeki yaklaşık 50 bin Sırp yaşıyor ve Kosova'nın 2008'de ilan ettiği bağımsızlığı kabul etmiyor. 

Etnik Sırplar, Belgrad'ı hala kendi başkentleri olarak görüyor.

Manastırdaki saldırıya üniformalı yaklaşık 30 silahlı kişinin katıldığı belirtilirken, bu kişilerin kim oldukları, kim tarafından desteklendikleri ya da eylemi neden gerçekleştirdiklerine dair henüz bir netlik bulunmuyor. 

Priştine, Belgrad'ı "teröristleri" desteklemekle suçlarken Sırbistan suçlamayı reddetti ve bu kişilerin Kosova'daki hükümeti protesto eden Sırplar olduğunu savundu. 

Kosova Başbakanı Kurti, öldürülen polis memuru için düzenlenen anma töreninde komşu Sırbistan'ı Kosova'ya "silahlı kişiler göndermek ve finanse etmekle" suçladı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ise, Kurti'yi "kuzeyde sık sık polis eylemleri düzenleyerek şiddeti kışkırtmakla" suçladı ve Kosova Başbakanı'nın iddialarını reddetti.

Silahlı saldırganlardan ikisi ve yine iletişim ekipmanlarıyla yakalanan dört Sırp gözaltına alınırken bu kişiler hakkında "terör eylemi" soruşturması başlatıldı.

Kosova İçişleri Bakanı Xhelal Svecla, silahlı kişiler tarafından kullanılan ve içinde farklı kalibrelerde ateşli silahlar, patlayıcılar, mühimmat ve yüzlerce kişiye yetebilecek lojistik bulunan araçların ele geçirildiğini bildirdi.

euronews

LMLM

LM