ORTADOĞU
Giriş Tarihi : 26-03-2024 13:32

BM Güvenlik Konseyi'nin Gazze'de ateşkes kararına İsrail, Hamas ve dünyadan tepkiler

BM Güvenlik Konseyi'nin Gazze'de ateşkes kararına İsrail, Hamas ve dünyadan tepkiler

Hamas, BM Güvenlik Konseyi'nin Gazze'de ramazanda ateşkes talebinde bulunan kararını memnuniyetle karşıladığını bildirdi. Filistinli grup ayrıca, İsrail ile derhal esir takası yapmaya hazır olduğunu duyurdu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Gazze'de ramazan ayında acil ateşkes sağlanmasını talep eden karar tasarısını kabul etti. Tasarı, 15 üyeli BMGK'de 14 "evet" ve 1 "çekimser" oyla kabul edildi.  Çekimser oyu İsrail'in en güçlü destekçisi konumundaki ABD kullandı.

İsrail, Washinton ziyaretini iptal etti

İsrail, ABD'nin, çekimser oy kullanmasına tepki olarak Refah operasyonu için Washington'a gidecek heyetin ziyaretini iptal etti. 

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, "Washington'ın tasarıyı engellememesinin önceki pozisyonundan 'açık bir geri çekilme' olduğunu ve Hamas'a karşı savaş çabalarının yanı sıra Gazze'de tutulan 130'dan fazla rehinenin serbest bırakılması çabalarına da zarar vereceği" ifadelerine yer verildi. 

Ayrıca açıklamada, "Amerika'nın tutumundaki değişiklik ışığında Başbakan Netanyahu, heyetin ABD'ye gitmemesine karar verdi" denildi.

Hamas: Memnuniyetle karşılıyoruz

Hamas, yaptığı açıklamada BM Güvenlik Konseyi'nin Gazze'de ateşkes çağrısında bulunan kararını memnuniyetle karşıladığını bildirdi. Ayrıca, İsrail ile derhal esir takası yapmaya hazır olduğunu belirtti.

Bugün kabul edilen kararda İsrail ile Hamas arasında derhal ateşkes sağlanması ve tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması talep ediliyor.

Hamas siyasi büro üyesi Basem Naim, BM Güvenlik Konseyi kararını "önemli ve anlamlı" olarak değerlendirirken, bu aşamadan sonra önemli olanın "uluslararası toplumun İsrail'i bu kararı uygulamaya zorlamak için nasıl çalışacağını görmek" olduğunu söyledi. 

Naim ayrıca, İsrail'in esirlerden söz etmesinin İsrail tarafından alıkonulan 7 binden fazla Filistinliyi kapsamadığını söyledi.

"İsrailliler tarafından kaçırılmış en az 7 bin Filistinli var ve biz bunların hepsini rehine olarak görüyoruz. Eğer rehinelerin serbest bırakılması gerekiyorsa, bu her iki tarafa da uygulanmalı." diye konuştu. 

Suudi Arabistan: BMGK kararını memnuniyetle karşılıyoruz

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Suudi Arabistan Krallığı, kalıcı ve sürdürülebilir bir ateşkese ve tüm rehinelerin serbest bırakılmasına yol açacak şekilde, kutsal ramazan ayı boyunca Gazze'de derhal ateşkes çağrısında bulunan BM Güvenlik Konseyi kararını memnuniyetle karşılamaktadır" denildi.

DSÖ, BM Güvenlik Konseyi kararını memnuniyetle karşıladı

Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Ramazan ayının geri kalanında ateşkes ve Gazze'de tutulan İsrailli esirlerin serbest bırakılması çağrısında bulunan kararın derhal uygulanması çağrısında bulundu.

AB: Kararın uygulanması hayati önem taşıyor

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Gazze'de derhal ateşkes sağlanmasını ve tüm esirlerin serbest bırakılmasını öngören BM Güvenlik Konseyi kararının kabul edilmesini memnuniyetle karşıladığını belirtti. 

Sosyal medya hesabından açıklamaya yapan von der Leyen, "Kararın uygulanması tüm sivillerin korunması açısından hayati önem taşımaktadır." ifadelerine yer verdi. 

Rusya: 'İsrail'in insanlık dışı operasyonu'

Rusya'nın BM Büyükelçisi Vasily Nebenzya, ülkesinin Gazze'de ateşkes çağrısında bulunan BMGK kararının "İsrail'in, Filistinlilere yönelik insanlık dışı operasyonunu" ilerletmek yerine "barışın çıkarları" doğrultusunda kullanılmasını umduğunu söyledi.

"BM Güvenlik Konseyi'nin ilk kez, ramazan ayı ile sınırlı olsa bile, taraflardan derhal ateşkese uymalarını talep etmesi büyük önem taşıyor" diyen Nebenzya, "Ne yazık ki ateşkes sona erdikten sonra ne olacağı belirsizliğini koruyor zira 'kalıcı' kelimesi farklı şekillerde yorumlanabilir ve bu da çok manidar. İsrail'e koruma sağlayanlar hala onu serbest bırakmak istiyorlar" diye ekledi.

ABD'nin BM Büyükelçisi: Bağlayıcı olmayan karar

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, BMGK'da kabul edilen ve bağlayıcılığı olan Gazze'de acilen ateşkes sağlanması kararı için "bağlayıcı olmayan" nitelemesini kullandı. 

Kararda ABD'nin, eklenmesini talep ettiği Hamas'ın kınanması gibi bazı ana konuların yer almadığını belirten Greenfield, bu nedenle oylamada "evet" oyu vermediklerini kaydetti. Greenfield, "Ancak daha önce de söylediğim gibi, bağlayıcı olmayan bu kararın bazı kritik hedeflerini tamamen destekliyoruz." ifadesini kullandı. 

"Konseyin, ateşkesin tüm rehinelerin serbest bırakılmasıyla gelmesi gerektiğini açıkça ifade etmesinin önemli olduğuna inanıyoruz." diye konuşan Greenfield, Hamas tarafından ilk rehinenin serbest bırakılmasıyla Gazze'de ateşkesin hemen başlayabileceğini söyledi.Greenfield'in BMGK kararı için "bağlayıcı olmayan" ifadesini kullanması sosyal medyada hızlıca tepkilere neden oldu.

BM Şartı'nın 25. Maddesi'ne göre, BMGK'de alınan kararlar bağlayıcı kabul ediliyor.

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir: BM çorak bir arazi

İsrail'in aşırı sağcı ulusal güvenlik bakanı Itamar Ben-Gvir, BM Güvenlik Konseyi'nde yapılan oylamaya tepki olarak "Birleşmiş Milletler çorak bir arazi" tepkisini gösterdi.

İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı: ABD'yi görmezden gelelim

İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich de, yerel yayın kuruluşu Channel 7'ye verdiği demeçte, ABD'nin BM Güvenlik Konseyi'nde veto uygulamama kararına tepki gösterdi ve Washington'ın bu adımının "Hamas'ın ekmeğine yağ süreceğini" ve Gazze'de tutulan İsrailli esirlerin geri dönüşünü zorlaştıracağını" ileri sürdü.

"ABD ile ilişkilerimiz her zaman bir ortak ilişkisi olmuştur, bir hami devlet ilişkisi değil." diyen Smotrich "Bu, İsrail hükümetinin ABD hükümetinin tutumuna aykırı kararlar almak zorunda kaldığı ilk durum değildir." ifadesini kullandı. Bakan Smotrich, İsrail'in Hamas yok edilinceye ve tüm esirler iade edilinceye kadar Gazze'ye yönelik savaşı "durdurmayacağını" iddia etti.

Filistin: BM kararı derhal uygulanmalı

Filistin, BMGK'da kabul edilen Gazze Şeridi'nde ramazan ayında acil ateşkes talep eden karar tasarısını memnuniyetle karşıladı ve söz konusu kararın derhal uygulanması çağrısında bulundu.

Filistin Devlet Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, suçsuz insanların canlarının korunması için kararın derhal uygulamaya konulması çağrısı yapıldı.

Açıklamada, "BMGK, uluslararası fikir birliği ile alınan bu önemli kararın uygulanmasını sağlamalıdır" ifadeleri yer aldı.

"Saldırganlığın tamamen durdurulması, İsrail işgal güçlerinin Gazze Şeridi'nin tamamından çekilmesi ve İsrail işgal yetkilileri ile terörist yerleşimciler tarafından Doğu Kudüs de dahil olmak üzere Batı Şeria'da işlenen suçların sona erdirilmesi yönünde doğru yönde atılmış bir adım" olarak değerlendirilen kararın daimi bir ateşkese ve sürdürülebilir olmaya ilerletilmesi gerektiğinin altı çizildi.

euronews

 

LMLM

LM