ORTADOĞU
Giriş Tarihi : 22-02-2024 11:07

Brezilya-İsrail arasında diplomatik kriz

Brezilya-İsrail arasında diplomatik kriz

Brezilya Devlet Başkanı Lula'nın yorumlarını geri çekme niyetinde olmadığını ifade eden Dışişleri Bakanı Vieira, "Bu, İsrail'in diplomasi tarihinde utanç verici bir sayfadır. İsrail Gazze'de olup bitenleri örtbas etmek için bir sis perdesi yaratmaya çalışıyor." dedi.

Brezilya ile İsrail arasında Filistin nedeniyle yaşanan diplomatik gerginlik tırmanmaya devam ediyor. 

Brezilya Dışişleri Bakanı Mauro Vieira, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva'nın İsrail'in Gazze'ye saldırılarını eleştiren açıklamalarına İsrailli Dışişleri Bakanı Israel Katz'ın verdiği yanıtı "alışılmadık ve tiksindirici" olarak nitelendirdi. 

Geçen pazar Lula, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşını Hitler'in Yahudilere yönelik muamelesine benzetmişti. Bu eleştiriye kısa sürede İsrail Dışişleri Bakanı Katz'tan sert yanıt gelmiş, İsrailli Bakan, açıklamaları "ciddi bir antisemitik saldırı" olarak nitelendirerek "(Bu açıklamaları) İsrail ne unutacak ne de affedecek. Lula sözlerini geri alana kadar İsrail'de istenmeyen kişi olacak." demişti. 

Açıklama konusunda Rio de Janeiro'daki G20 zirvesinde Reuters'a demeç veren Vieira ise söylenenleri "kabul edilemez ve gerçek dışı" olarak yorumladı.

Lula'nın yorumlarını geri çekme niyetinde olmadığını ifade eden Dışişleri Bakanı, "Bu, İsrail'in diplomasi tarihinde utanç verici bir sayfadır. İsrail Gazze'de olup bitenleri örtbas etmek için bir sis perdesi yaratmaya çalışıyor." dedi.

euronews

LMLM

LM