Zirve kapsamında yapılan ikili görüşmeler zaman zaman önemli uluslararası anlaşmalarla sonuçlandı.
Dünyanın en büyük 20 ekonomisine sahip ülkelerin liderlerini bir araya getiren G20 Liderler Zirvesi, Pazartesi günü, Brezilya'nın Rio de Janeiro kentindeki Modern Sanat Müzesi'nde başladı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin toplantıya katılmazken, lierler, ABD'de Donald Trump'ın 47. başkan seçilmesi, Trump'ın yeni gümrük vergileri koyma niyeti, Gazze'de ve Ukrayna'daki savaş da dahil olmak üzere bir dizi krizli gündemi ele alıyor.
G20 zirvesine kimler katılıyor?
G20 Grubu, dünyanın en büyük 19 ekonomisinden ve Avrupa Birliği'nden (AB) oluşan bir blok. Afrika Birliği de gruba 2023'te katıldı.
G20'de yer alan ülkeler şu şekilde: Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve AB.
Söz konusu grup, 1997 Asya mali krizi de dahil olmak üzere bir dizi ekonomik krizin ardından 1999'da politika konularını görüşmek üzere kuruldu. Grup, kuruluşundan bu yana her yıl zirve için bir araya geldi. 2023'te zirveye Hindistan ev sahipliği yaparken 2022 zirvesi Endonezya'da yapılmıştı.
Görevi sona ermek üzere olan ABD Başkanı Joe Biden ise 20 Ocak'ta görevi bırakmadan önce son kez bu yılki zirveye katılıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Pazar günü öğleden sonra zirve için Brezilya'ya varmış ve ülkenin sol görüşlü Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile bir araya gelmişti.
Putin ise Ukrayna'da savaş suçları işlediği iddiasıyla kendisine karşı Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) tutuklama emri çıkarması nedeniyle zirveye katılmayacağını açıklamıştı.
Bu yıl G20 gündeminde neler var?
Associated Press haber ajansının aktardığına göre uzmanlar, makroekonomik gelişmelerin yanı sıra bu yılki zirvede Brezilya'nın öncelikleri arasında yer alan açlığın ortadan kaldırılması konusuna odaklanmayı planlıyor.
Brezilya, küresel gıda kıtlığı ve tedarik sorunlarını ele almayı amaçlayan sosyal programlar ve fon mekanizmaları içeren Küresel Açlığa Karşı İttifak'ı başlatma hazırlığında.
Pazar günü gelen açıklamaya göre İngiltere Başbakanı Keir Starmer'ın da zirve kapsamında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşmesi bekleniyor. Londra ile Pekin arasındaki ilişkiler, İngiltere'nin Çin yatırımlarının ulusal güvenlik riski teşkil ettiği yönündeki endişesi nedeniyle son yıllarda gerginleşmişti.
Ancak Starmer, Trump'ın başkan seçilmesinin ardından ABD'nin uygulayacağı olası gümrük vergileri dolayısıyla İngiltere ekonomisini canlandırmak için ticari bağları güçlendirmeye çalışabilir.
Görüşmelerin ayrıca, dokuz hafta içinde göreve başlayacak olan Trump yönetimin keskin politika değişiklikleri nedeniyle karmaşık geçmesi bekleniyor.
Trump'ın gümrük vergilerini artırma ve ABD'nin Ukrayna'ya verdiği desteği azaltma konusundaki farklı duruşunun, zirvenin gidişatını nasıl etkileyeceği merak konusu.
Çin'in gündemi ise muhtemelen ekonomi stratejisinin merkezinde yer alan küresel bir altyapı projesi olan Kuşak ve Yol Girişimi'ne odaklanacak. Ancak Pekin'in Brezilya ile ilişkileri, Brezilya'nın girişime katılmamayı seçmesinin ardından gerginleşmişti.
Rusya ile de yakın ekonomik bağlar kuran Çin ayrıca, Ukrayna'daki savaşı sona erdirmek için diplomatik görüşmeler yapılması çağrısında bulunmuştu. Trump da benzer bir çağrıyı yinelemişti.
G20 neden önemli?
Dünya Bankası verilerine göre, küresel ekonomik çıktının yüzde 85'i G20 üyesi ülkelere ait.
Afrika Birliği'nin yakın zamanda G20'ye dahil edilmesi temsiliyeti genişletmiş olsa da, bu kadar çeşitli ülkelere ev sahipliği yapan bir grup arasında fikir birliğine varmak genellikle zor oluyor.
Al Jazeera'ya göre uzmanlar, G20'nin koordineli eylem yönlendirme yeteneğinin son yıllarda, özellikle COVID-19 salgını sırasında zayıfladığını da düşünüyor.
Grubun önceki en büyük başarı arasında 2008 mali krizinin yönetimi, 4 trilyon dolarlık teşvik önlemleri konusunda anlaşması, ticaret engellerinin reddedilmesi ve mali sistemlerde yapılan reformlar yer alıyor.
Zirve kapsamında yapılan ikili görüşmeler de zaman zaman önemli uluslararası anlaşmalarla sonuçlanabiliyor.
Örneğin 2023 zirvesinde, Hindistan'ı Orta Doğu üzerinden Avrupa'ya bağlayan bir demiryolu ve liman ağı olan Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru başlatılmıştı. Bu girişim Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi için önemli bir meydan okuma olarak görülmüştü.
euronews