Ελληνικά
Giriş Tarihi : 04-07-2024 12:01

Συναντήσεις Πούτιν με Ερντογάν και Σι Ζινπίνγκ

Συναντήσεις Πούτιν με Ερντογάν και Σι Ζινπίνγκ

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε την ευκαιρία να αναπτύξει διμερή θέματα με τους δύο ομολόγους του

Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Ζινπίγνκα συναντήθηκαν για δεύτερη φορά το τελευταίο δίμηνο στο πλαίσιο συνεδρίου ασφαλείας. Τόσο ο Ρώσος πρόεδρος όσο και ο Κινέζος ομόλογός του βρέθηκαν στο Καζακστάν για να δώσουν το παρών στιο ετήσιο συνέδριο του οργανισμού συνεργασίας της Σανγκάης. Στην πραγματικότητα βέβαια, πρόκειται για μία ακόμη ευκαιρία που έχουν οι δύο ηγέτες ώστε να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις.

«Οι σχέσεις πλήρους συνεργασίας και στρατηγικού συντονισμού ανάμεσα σε Ρωσία και Κίνα βρίσκονται στην καλύτερη περίοδο της ιστορίας. Βασίζονται στις αρχές της ισότητας, του κοινού συμφέροντος και του σεβασμού για την αυτονομία της κάθε χώρας. Η συνεργασίας μας δεν στρέφεται εναντίον κάποιου. Δεν δημιουργούμε μπλοκ ή συμμαχίες, απλά δρούμε με βάση το συμφέρον των λαών μας» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε σωρεία συναντήσεων στο περιθώριο του συνεδρίου στο Καζακστάν. Μεταξύ των ηγετών που είδε ήταν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως η συνεργασία Τουρκίας-Ρωσίας θα ενισχυθεί στο μέλλον.

«Όπως είπατε το εμπορικό ισοζύγιο των 55 δις δεν είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Στόχος μας είναι να φτάσουμε τα 100 δις. Και πιστεύω πραγματικά ότι μπορούμε να πιάσουμε αυτά τα 100 δις δολάρια» είπε ο Ερντογάν.

Οι αναλυτές σημειώνουν πως αυτό το συνέδριο είναι μια καλή ευκαιρία για τον Πούτιν να δείξει ότι δεν είναι απομονωμένος παρά τις δυτικές κυρώσεις. Την ίδια στιγμή, τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα δείχνουν στη Δυση πως η επιρροή τους στην κεντρική Ασία αλλά και στα νότια καλά κρατεί.

euronews

LMLM

LM