Ελληνικά
Giriş Tarihi : 03-11-2023 00:53

ΗΠΑ: Νέες σαρωτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας

ΗΠΑ: Νέες σαρωτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε και μέτρα για την παράκαμψη των κυρώσεων από Τουρκία, ΗΑΕ και Κίνα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν νέες σαρωτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, στοχεύοντας τις μελλοντικές ενεργειακές δυνατότητες της Ρωσίας, την παράκαμψη των κυρώσεων και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος αυτοκτονίας που συνιστά απειλή για τα ουκρανικά στρατεύματα και τον εξοπλισμό τους, καθώς και κυρώσεις σε εκατοντάδες πρόσωπα και οντότητες.

Τα τελευταία μέτρα στοχεύουν σε μια μεγάλη οντότητα που σχετίζεται με την ανάπτυξη, την λειτουργία και την ιδιοκτησία ενός πολύ μεγάλου έργου στην Σιβηρία που είναι γνωστό ως Arctic-2 LNG, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ανακοίνωσή του. Το έργο αναμένεται να μεταφέρει ψυχρό φυσικό αέριο, γνωστό ως υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), στις παγκόσμιες αγορές.

Η Ουάσιγκτον έθεσε επίσης στο στόχαστρο τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας KUB-BLA και Lancet που χρησιμοποιούνται από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία, προσδιορίζοντας ένα δίκτυο το οποίο κατηγορεί ότι προμηθεύεται στοιχεία για την υποστήριξη της παραγωγής τους, καθώς και τον δημιουργό και σχεδιαστή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ πρόσθεσε σήμερα 13 οντότητες στη Ρωσία και το Ουζμπεκιστάν στον κατάλογο ελέγχου εξαγωγών του, επειδή ενεργούν αντίθετα προς τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας ή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ έλαβαν επίσης αυστηρά μέτρα σε σχέση με την παράκαμψη των κυρώσεων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία και την Κίνα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι οι εταιρείες που εδρεύουν στις χώρες αυτές συνεχίζουν να στέλνουν προϊόντα διπλής χρήσης υψηλής προτεραιότητας στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων στα οποία βασίζεται η Μόσχα για τα οπλικά της συστήματα.

Το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε επίσης κυρώσεις σε επτά τράπεζες που έχουν έδρα τη Ρωσία και δεκάδες βιομηχανικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Gazpromneft Catalytic Systems LLC, η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, κατασκευάζει χημικούς παράγοντες για την προηγμένη διύλιση πετρελαίου στη Ρωσία.

Τέσσερα φυσικά και δύο νομικά πρόσωπα που σχετίζονται με την Κύπρο περιλαμβάνονται στον νέο κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ που επιβάλλονται λόγω του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

AdminAdmin