Ελληνικά
Giriş Tarihi : 19-01-2023 10:58   Güncelleme : 19-01-2023 20:12

Ο Μπερνς της CIA συναντήθηκε με τον Χαφτάρ

Ο Μπερνς της CIA συναντήθηκε με τον Χαφτάρ

Ο Διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), Γουίλιαμ Μπερνς, ζήτησε από τον διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ, να συνεργαστεί με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη με επικεφαλής τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα και να του επιτρέψει να λειτουργεί στην ανατολική Λιβύη. Αυτό, είπε ο Μπερνς, θα διατηρήσει την αρχή της "ενότητας των εκτελεστικών θεσμών της χώρας".

Ο Μπερνς της CIA συναντήθηκε με τον Χαφτάρ και του ζήτησε να συνεργαστεί με τον Ντμπέιμπα© Παρέχεται από: capital.gr

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές που παρακολούθησαν τη συνάντηση του Μπερνς με τον Χάφταρ στη Βεγγάζη πριν από λίγες ημέρες, ο επικεφαλής της CIA προειδοποίησε τον στρατηγό να μη βλάψει τα λιμάνια και τα κοιτάσματα πετρελαίου. Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ δίνουν μεγάλη έμφαση στην ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα στον τομέα του πετρελαίου της Λιβύης, ώστε να μην επηρεάζονται οι εξαγωγές.

Ο Μπερνς προφανώς είπε στον Χάφταρ ότι χρειάζεται μια κοινή δύναμη για την προστασία και την ασφάλεια των πόρων πετρελαίου και νερού και των νότιων συνόρων. Αυτό θα αποτελείται από την LNA και τον Λιβυκό Στρατό της δυτικής Λιβύης.

Όταν ο Μπερνς έφτασε στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη, την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με τον Ντμπέιμπα και περιέγραψε την κυβέρνησή του ως "αξιόπιστο εταίρο" των ΗΠΑ. Πηγές που επικαλείται το Al Jazeera ανέφεραν ότι ο Λίβυος ηγέτης ζήτησε από τον Μπερνς οι ΗΠΑ να δώσουν προτεραιότητα στην προσπάθεια για "ενοποίηση της διεθνούς θέσης που απορρίπτει τις αρνητικές περιφερειακές παρεμβάσεις στη Λιβύη". Αυτή ήταν μια σαφής αναφορά στην απόρριψη της παρουσίας Ρώσων μισθοφόρων της Ομάδας Wagner στη χώρα.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας ζήτησε από τον Μπερνς να θεωρήσει τη Λιβύη πραγματικό στρατηγικό εταίρο για τις ΗΠΑ σε πολιτικό, επίπεδο ασφάλειας και οικονομικό. Ζήτησε από τις ΗΠΑ να ανοίξουν ξανά την πρεσβεία τους στην Τρίπολη, λέγοντας ότι η κατάσταση ασφαλείας είναι "κατάλληλη" για να συμβεί αυτό. Ο Ντμπέιμπα είπε ότι οι φόβοι για απειλές σε πρεσβείες στην πρωτεύουσα είναι αβάσιμοι.

Πηγές του Al Jazeera επιβεβαίωσαν ότι ο Μπερνς αρνήθηκε στον γιο του Χάφταρ, Σαντάμ, την άδεια να παρευρεθεί στη συνάντηση της Βεγγάζης. Η Ουάσιγκτον απορρίπτει τον αυξανόμενο ρόλο του στις υποθέσεις της Λιβύης.

Οι συναντήσεις του διευθυντή της CIA με τον Χάφταρ και τον Ντμπέιμπε συνέπεσαν με άλλες κινήσεις για να έρθουν πιο κοντά οι πλευρές της Λιβύης. Πριν από λίγες ημέρες, για παράδειγμα, ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλ-Μένφι, είχε συνομιλίες με τον Χάφταρ στο Κάιρο ως μέρος μιας πρωτοβουλίας του συμβουλίου για τη συμμετοχή όλων των πλευρών στην πολιτική διαδικασία. Η πρόθεση είναι επίσης να γίνουν δίκαιες και ολοκληρωμένες οικονομικές ρυθμίσεις και να ενοποιηθεί το στρατιωτικό κατεστημένο για την προστασία των συνόρων της Λιβύης, την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της παράνομης μετανάστευσης και τη δημιουργία μηχανισμών για τη συμφιλίωση και την επιστροφή των μεταναστών. Η συνάντηση Μένφι-Χαφτάρ πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντηση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, και του επικεφαλής του Ύπατου Συμβουλίου του Κράτους, Χάλεντ Αλ-Μισρί, επίσης στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Ο Χάφταρ είπε στις 24 Δεκεμβρίου ότι, "Η Ανώτατη Διοίκηση ανακοινώνει την τελευταία ευκαιρία να καταρτίσει έναν οδικό χάρτη και να διεξαγάγει εκλογές". Οι παρατηρητές θεωρούν ότι αυτό αποτελεί απειλή για μια νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά των αντιπάλων του Χάφταρ στην Τρίπολη και στα δυτικά της Λιβύης. Μετά την αποτυχία διεξαγωγής προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2021, η Λιβύη αντιμετώπισε νέα πολιτική σύγκρουση μεταξύ μιας κυβέρνησης με επικεφαλής τον Φατί Μπασάγα που διορίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ και της κυβέρνησης του Ντμπέιμπα στην Τρίπολη.

Ο Ντμπέιμπα επιμένει ότι θα παραδώσει την εξουσία μόνο σε μια κυβέρνηση που προκύπτει από ένα νεοεκλεγμένο κοινοβούλιο.

LMLM

LM