DÜNYA
Giriş Tarihi : 10-04-2025 09:53

Çin'den ABD'nin RESTİNE REST.

Çin'den ABD'nin RESTİNE REST.

Pekin, ABD ürünlerine yönelik gümrük vergilerini Perşembe gününden itibaren yüzde 34'ten yüzde 84'e çıkardı. Bu karar, ABD'nin Çin mallarına uyguladığı gümrük vergilerini artırması ve ticaret politikaları konusundaki gerginliklerin ardından geldi.

Çin, ABD’ye uyguladığı 'misilleme' vergisini yüzde 34’ten yüzde 84’e çıkardı. Bu yeni tarife oranı 10 Nisan'da (yarın) TSİ 20:01 itibarıyla yürürlüğe girecek.

Çin Ticaret Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada, "ABD'nin Çin'e uyguladığı tarifeleri artırması, Çin'in meşru haklarını ve çıkarlarını ciddi şekilde ihlal eden ve kurallara dayalı çok taraflı ticaret sistemine ciddi şekilde zarar veren bir hatadır," ifadelerine yer verdi.

ABD Başkanı Donald Trump, Çin ürünlerine yönelik yüzde 104’lük gümrük tarifesini devreye sokarak, Çin'i geri adım atmaya çağırmıştı.

Ancak Çin, Trump’ın tarifelerine karşı 'sonuna kadar savaşacağını' bir kez daha açıkladı.

Çarşamba günü yayımlanan kapsamlı politika belgesinde, iki ülke arasındaki ticaretin dengeli olduğu savunulurken, ABD’nin Çin mallarına yüzde 104 oranında vergi uygulamaya başlaması da değerlendirildi.

Çin hükümeti, Beyaz Saray’la müzakereye açık olup olmadığına dair bilgi vermezken, birçok ülkenin müzakerelere başladığına dikkat çekildi.

Çin Ticaret Bakanlığı açıklamasında, ''ABD ekonomik ve ticari kısıtlamalarını daha da tırmandırmakta ısrar ederse, Çin gerekli karşı önlemleri alma konusunda kararlı iradeye ve bolca imkana sahiptir; sonuna kadar savaşacaktır,'' denildi.

Geçen hafta Çin, ABD’den ithal edilen tüm ürünlerde yüzde 34 gümrük vergisi uygulayacağını, nadir toprak elementlerine ihracat kontrolleri getireceğini ve Trump’ın 'Kurtuluş Günü' tarifelerine yanıt olarak başka önlemler de alacağını açıklamıştı. Bu adımın ardından Trump, Çin’den gelen ürünlere ek yüzde 50 vergi getirerek, bu ülkeye verdiği sürenin sona erdiğini ilan etti.

Çin hükümeti, diğer birçok ülkenin yaptığı gibi Beyaz Saray'la müzakerelere girip girmeyeceğine dair bilgi vermekten kaçındı.

'Eşitlik temelinde tavır benimsenmeli'

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lin Jian çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Eğer ABD gerçekten sorunları diyalog ve müzakere yoluyla çözmek istiyorsa, eşitlik, saygı ve karşılıklı fayda temelinde bir tavır benimsemelidir,'' dedi.

Politika belgesinde, Trump’ın ilk döneminde imzalanan 'birinci aşama' ticaret anlaşmasında verilen sözlerin ABD tarafından tutulmadığı belirtildi. Örnek olarak, TikTok’un Çinli ana şirketi tarafından satılmaması halinde yasaklanmasına yönelik ABD yasasının, taraflardan birinin diğerini teknoloji transferine zorlamayacağı taahhüdünü ihlal ettiği ileri sürüldü.

Geçtiğimiz hafta Trump, uygulamanın ABD'li bir şirkete satılması konusunda anlaşmaya varılamaması nedeniyle TikTok’un faaliyetlerine 75 gün daha izin verdi. ByteDance yetkilileri, Çin’in bu satışa onay vermeyeceğini ve bunun ticaret ve gümrük vergileri konusunda müzakerelere bağlanması gerektiğini Beyaz Saray’a iletti.

Ayrıca belgede, hizmet ticareti ve ABD’li şirketlerin Çin’deki şubeleri de hesaba katıldığında iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin 'kabaca dengeli' olduğu savunuldu. Çin’in 2023 yılında ABD ile hizmet ticaretinde 26,57 milyar dolarlık açık verdiği, bunun da sigorta, bankacılık ve muhasebe gibi sektörlerden oluştuğu belirtildi. Trump’ın tarifeleri yalnızca somut mal ticaretindeki açıkları kapatmak için tasarlanmıştı.

'En sonunda ABD'yi vuracak'

Çin Ticaret Bakanlığı, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: ''Tarih ve gerçekler göstermiştir ki, ABD'nin gümrük vergilerini artırması kendi sorunlarını çözmeyecek; bunun yerine finans piyasalarında sert dalgalanmalara yol açacak, ABD'deki enflasyon baskısını artıracak, sanayi altyapısını zayıflatacak ve ekonomik durgunluk riskini yükseltecektir. Bu da nihayetinde ABD’nin kendisini vuracaktır.''

euronews

AdminAdmin