SAĞLIK
Giriş Tarihi : 02-08-2023 11:14

Covid-19'un tüm varyantlarını etkisiz hale getiren antikor keşfedildi

Covid-19'un tüm varyantlarını etkisiz hale getiren antikor keşfedildi

Science Advances adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmaya göre uluslararası bir araştırmacı ekibi, Covid-19'a karşı aşılanmış olan iyileşmiş bir SARS hastasının kanından alınan antikorları izole etti. Önceki corona virüs enfeksiyonu ve aşılamanın bu benzersiz kombinasyonu, test edilen neredeyse tüm ilgili corona virüsleri durdurabilen son derece geniş ve güçlü bir antikor yanıtı oluşturdu. Singapur'da yer alan Duke-NUS Tıp Fakültesi Gelişen Bulaşıcı Hastalıklar (EID) Programı'nda dünyaca ünlü bir yarasa virüsü uzmanı olan çalışmanın kıdemli yazarı Wang Linfa, şu ifadeleri kullandı:

"TÜM CORONA VİRÜSLER İÇİN TEK BİR AŞI MÜMKÜN OLABİLİR"

"Daha önce onaylanmış tüm monoklonal antikorlar yeni ortaya çıkan Covid-19 varyantlarına karşı etkinliğini kaybettiğinden, yüksek riskli Covid-19 hastalarının tedavisi için tedavi edici monoklonal antikor eksikliğini gidermeye çalıştık. Bu çalışma, insan bağışıklık sistemini doğru şekilde 'eğitebildikleri' takdirde pan-corona virüs aşılarının mümkün olduğuna dair cesaret verici kanıtlar sunuyor." Çalışma, araştırmacıların SARS-CoV-2 (yeni tip corona virüs), Alfa, Beta, Gama, Delta ve Omicron varyantları, orijinal SARS virüsü ve yarasa ve pangolinlerden bulaşan diğer birçok hayvan corona virüsü dahil olmak üzere birden fazla corona virüsü nötralize edebilen altı antikoru nasıl elde ettiklerini açıkladı. Çalışmanın diğer yazarlarından Chia Wan Ni, "Üç antikor, test edilen tüm SARS ile ilgili virüsleri çok düşük konsantrasyonlarda nötralize ederek son derece geniş ve güçlü olarak öne çıktı." dedi.
 

"E7 BİLİNEN TÜM COVİD-19 VARYANTLARINI NÖTRALİZE ETTİ"

E7 olarak adlandırılan en güçlü antikor hem SARS-CoV (SARS) hem de SARS-CoV-2 (Covid-19) arbovirüslerini, hayvan arbovirüslerini ve Omicron XBB.1.16 gibi yeni ortaya çıkan SARS-CoV-2 (Covid-19) varyantlarını nötralize etti. E7 antikoru, corona virüsün hücreleri istila etmek için kullandığı başak proteininin iki parçasını köprüleyen benzersiz bir bağlanma mekanizması yoluyla, virüslerini etkisiz hale getirmeyi başardı.

ANTİKOR NASIL ÇALIŞIYOR?

Bu durum başak proteinini inaktif bir konformasyonda kilitliyor ve virüsün hücreleri enfekte etmek ve hastalığa neden olmak için ihtiyaç duyduğu şekil değiştirme sürecini engelliyor.cnnturk

LMLM

LM