İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 6 Şubat tarihli Kahramanmaraş depremlerinde can kaybının 48 bin 448'e yükseldiğini açıkladı.
Bakan Soylu, 13 Mart itibarıyla hayatını kaybedenlerin 6 bin 660'ının, büyük bölümü Suriyeli olmak üzere yabancı uyruklu olduğunun tespit edildiğini söyledi.
Soylu kimlik tespiti devam eden kişi sayısının ise bin 615 olduğunu aktardı.
Deprem bölgesinde planlanan konteyner sayısının 115 bin 585 olduğunu söyleyen Soylu, şimdiye kadar kurulumu biten konteyner sayısının 21 bin olduğunu ve 85 bin kişinin konteynerlerde barındığını belirtti.
Soylu ayrıca kurulumu yapılan çadır sayısının 433 bin 536, çadırkent sayısının 354, mobil tuvalet sayısının ise 13 bin 808 olduğunu açıkladı.
Bölgede hasarlı binaların durumuna ve enkaz kaldırmaya ilişkin konuşan Soylu, "56 bin hem yıkılmış hem acil yıkılacak olan binanın 10 bini, yaklaşık yüzde 20 civarının enkazı kalkmış durumda" dedi.
Soylu enkaz kaldırma işleminin bir kısmının kamu aracılığıyla bir kısmının ise özel şirketlere ihaleler aracılığıyla yapıldığını paylaştı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy deprem bölgesindeki inşaat sürecine ilişkin, "Yer tespiti kesinleşmiş noktalarda 7 bin 763 konutun ihale aşaması tamamlandı ya da tamamlanmak üzere" dedi.
10 Mart'ta Ulusal Risk Kalkanı Toplantısı sonrasında açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum deprem bölgelerinde hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini ve şimdiye kadar 1 milyon 706 bin binada inceleme yapıldığını söylemişti.
Bu binalardan 821 bin 302 bağımsız bölümün ağır hasarlı, acil yıkılacak olduğunun tespitinin yapıldığını belirten Kurum, "5 ilimizde hasar tespit çalışmalarını tamamladık. Diğer illerimizde de yüzde 90 seviyesindeyiz. Yıkılan binaların yüzde 96,7'sinin 1999 öncesi yapılan yapılar olduğunu görüyoruz. 2002'de yapılan düzenlemeler sonrasında yıkılan yapılara baktığımızda sadece yüzde 3,3 ortaya çıkıyor" dedi.
Deprem bölgesinde inşaatları yıkılan müteahhitlere yönelik olarak hukuki süreçler devam ediyor.
Yıkılan ya da imara aykırı değişiklik tespit edilen binalarla ilgili yürütülen soruşturmalarda, sorumlulukları belirlenerek tutuklanan şüpheli sayısı 5 Mart itibarıyla 247'ye yükseldi.
Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde yıkılan binalara ilişkin yürütülen soruşturmalar kapsamında, ilçenin belediye başkanı Ökkeş Kavak tutuklandı.
medya-paylaşımları-nedeniyle-27-kişi-tutuklandı" tabindex="-1">Sosyal medya paylaşımları nedeniyle 27 kişi tutuklandı
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), 2 Mart itibarıyla sosyal medya paylaşımları nedeniyle 150 kişinin gözaltına alındığını, 29 kişinin de tutuklandığını açıkladı.
EGM, bu kişilerin halkın üzerinde "korku ve panik yaratmak amacıyla provokatif paylaşımlarda bulunduğunu" kaydetti.
EGM'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, bu tür paylaşımlarda bulunan 1.063 hesap yöneticisinin tespit edildiği ve 609'u hakkında adli işlem başlatıldığı belirtildi.
Erdoğan: Depremzedelerin kredi borçları 6 ay ertelenecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP lideri Bahçeli ile Hatay’da incelemelerde bulunduktan sonra yaptığı açıklamada da, "Çadır kent ve koyteyner kentlerlerde barınan vatandaşlarımızı 1 yıl içinde kalıcı konutlara taşıyacağız" diye vaatte bulundu.
Erdoğan, Mart ayında Hatay'da 40 bin 426, Kahramanmaraş'ta 45 bin 67, Adıyaman'da 25 bin 882, Gaziantep'te 18 bin 544 konutun, Malatya'da 44 bin 770, Osmaniye'de 9 bin 550, Diyarbakır'da 6 bin, Şanlıurfa'da 3 bin, Elazığ'da 3 bin 750, Adana'da 2 bin 500, Kilis'te ise 250 konutun inşasına başlanacağını söyledi.
Üniversitelerin jeofizik, jeoteknik, jeoloji, sismoloji hocaları, deprem uzmanlarıyla istişare halinde çalıştıklarını belirten Erdoğan, "Tüm konut alanlarını yeni bir şehir planı çerçevesinde, zemin kalitesine, fay hattına olan mesafesine bakarak, kültürel dokusuna uygun şekilde tasarlıyoruz. Yerleşim yerlerimizi mümkün olduğu kadar ovalardan dağlara doğru kaydırarak, zemin sıvılaşmalarının yol açtığı felaketlerden uzak tutmak istiyoruz" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ağır hasar gören il ve ilçelerde yaşayanların kredi borçlarının 6 ay, bölgedeki diğer yerlerdeyse 1 ay erteleneceğini, kamu bankalarının, depremde vefat eden vatandaşların kredi borçlarını sileceğini kaydetti ve "İş yerleri, işletmeleri zarar gören 150 bin esnafımızın Halk Bankası'ndan kullandıkları Hazine destekli kredi ödemelerini 6 ay süreyle erteledik" dedi.
Erdoğan, 250 milyarlık Kredi Garanti Fonu paketini 350 milyar liraya yükselttiklerini açıkladı.
Erdoğan ayrıca deprem bölgesindeki enkaz hafriyatlarını ve atıklarının çevreye ve insana zarar vermeyecek şekilde uygun alanlarda ayrıştırılacağını söyledi.
Erdoğan, depremden etkilenenlere yapılacak yardımlar konusunda ise "Konteyner kentler dışında barınacaklara ev sahibi olanlar için aylık 5 bin lira, kiracı olanlar için aylık 2 bin lira kira yardımı yapacağız" dedi.
Erdoğan daha önce de “Yapılacak olan hasar tespitiyle birlikte su anda geçiş süreci için vatandaşlarımıza 10'ar bin lira nakdi yardım yapacağız ve bu nakdi yardımla bu geçiş sürecini en azından sıkıntıları biraz olsun hafifletmiş olalım istiyoruz” demişti.
DASK: Depremden sonra 326 bin hasar ihbarı yapıldı, 2 milyar lira tazminat ödendi
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) 6 Mart itibarıyla, depremler nedeniyle kendilerine 326 bin 895 hasar ihbarı ulaştığını açıkladı.
İşlemi tamamlanan başvurular için de toplam 2 milyar lira tazminat ödendiği belirtildi.
Açıklamada, "DASK olarak öncelikli ve tek amacımız, çok hızlı şekilde sigortalılarımızın tazminatlarını ödemektir. Bu doğrultuda konutlarında hasar bulunan vatandaşlarımızın ihbar kanallarımızdan herhangi bir süre kısıtlaması olmaksızın bize ulaşabileceklerini hatırlatmak isteriz" denildi.bbc