Yunanistan
Giriş Tarihi : 29-02-2024 10:42

Dışişleri Bakanı Gerapetritis Bulgaristan’da

Dışişleri Bakanı Gerapetritis Bulgaristan’da

Gerapetritsis resmi tamaslarda bulunmak üzere Bulgaristan’a gitti.

Dışişleri Bakanı Gerapetritsis resmi tamaslarda bulunmak üzere Bulgaristan’a gitti. Mevkidaşı ile görüşen Gerapetritsis’in Bulgaristan Cumhurbaşkanı tarafından da kabul edimesi bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis, Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Maria Gabriel ile Sofya'da gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Yunanistan ve Bulgaristan arasındaki ikili ilişkilerin mükemmel düzeyde olduğunu, iki ülkenin Avrupa’nın geleceğine birlikte yürüyerek, güzel bir örnek teşkil edeceğini söyledi.

"Bizi birleştiren sadece coğrafya değil, aynı zamanda temellere ilişkin ortak anlayışımızdır." diyen Gerapetritsis,

"Yunanistan'ın Üç Deniz Girişimi'ne ve Karadeniz bölgesinde yürütülen daha geniş çaplı girişimlere katılımına verdiğiniz destekten dolayı size içtenlikle teşekkür etmek isterim." diye konuştu.

Bulgaristan'a gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında Başbakan Nikolai Denkov ile de bir araya gelen Gerapetritis'in Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev tarafından da kabul edilmesi bekleniyor.

Dışişleri Bakanı, Bulgaristan'ın hava ve deniz taşımacılığında sınır kontrollerinin kaldırılmasıyla Schengen bölgesine katılacak olması dolayısıyla mevkidaşını tebrik etti.

Bulgaristan'ın AB ve NATO'ya katılımında ön saflarda yer alan Yunanistan'ın uzun süredir devam eden politikasına sadık kalan Sayın Gerapetritis, Yunan hükümetinin Bulgaristan'ın euro Bölgesi ve OECD'ye katılımını desteklediğini ifade ederken Sofya'nın kaydettiği önemli ilerlemeyi de takdir etti.

Dışişleri Bakanı, Yunanistan ve Bulgaristan'ın Güney-Kuzey Dikey Koridoru temelinde oluşan trans-Avrupa ulaşım, iletişim ve enerji merkezi haline geldiğini söyledi.

İki dışişleri bakanının görüşmesinde, Bulgaristan'ın Yunanistan için ikinci ihracat noktası olması ve Yunan yatırımlarının Bulgaristan'daki ilgili sıralamada üçüncü sırada yer almasıyla artan bir ivme kazanan ikili ekonomik ve ticari ilişkiler de ele alındı.

Görüşmede Arda Nehri'nin su yönetimi konusunun da ele alındığı vurgulandı. Konunun her iki ülkenin yararına olacak şekilde AB hukukuna uygun olarak bir an önce çözüme kavuşturulması gerekliliği dile getirildi. 

LMLM

LM