DÜNYA
Giriş Tarihi : 20-11-2023 10:41

DSÖ: Şifa Hastanesi "ölüm bölgesi" oldu

DSÖ: Şifa Hastanesi

DSÖ, Şifa Hastanesi'nin "ölüm bölgesi" hâline geldiğini belirtti. Hamas'ın her 24 saatte bir 50 rehineyi serbest bırakacağını öngören bir anlaşmaya varıldığı yönündeki iddiaları ise ABD ve İsrail doğrulamadı.

İsrail'in Hamas'ın saklandığını iddia ederek ana hedeflerinden birini getirdiği Gazze Şeridi'ndeki Şifa Hastanesi'nde durum kötüye gidiyor. Hastaneyi Cumartesi günü ziyaret eden bir Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ekibi, hastanenin bir "ölüm bölgesi" hâline geldiğini ifade etti. DSÖ temsilcileri, hastanenin ateş altında olduğunu ve binanın girişinin kitlesel mezar hâline gelmiş olduğunu söyledi.

Hastanede sağ kalan hastalar ve çalışanların derhal tahliye edilmesi için bazı planlar üzerinde çalıştıklarını duyuran DSÖ'nün aktardığı bilgilere göre, hastanede hâlen 25 sağlık çalışanı ve 291 hasta bulunuyor. 

31 bebek tahliye edildi

Gazze Hastaneler Genel Müdürü Muhammed Zakut ise Pazar günü yaptığı açıklamada, Şifa Hastanesi'nde tedavi gören 31 prematüre bebeğin, üç doktor ve iki hemşire eşliğinde tahliye edildiği bildirdi. Zakut, bebeklerin Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır'a götürmek için hazırlıkların sürdüğünü de sözlerine ekledi. 

Hamas'ın kontrolü altında bulunan Gazze Şeridi'ndeki Sağlık Bakanlığı tarafından aktarılan bilgilere göre, İsrail'in saldırıları sonucunda 5 bini çocuk olmak üzere yaklaşık 12 bin 300 Filistinli hayatını kaybetti.

"Okullar bombalanıyor"

BM Filistinli Mülteciler Yardım Örgütü (UNRWA) Direktörü Philippe Lazzarini, X'ten yaptığı açıklamada, İsrail'in iki okulu bombaladığını açıkladı. Lazzarini, bu okullardan birine 4 bini aşkın sivilin sığındığını kaydetti. "Aldığımız çok sayıda habere göre, saldırılar sonucu çocuklar öldü" diyen Lazzarini, "Bir okula 24 saatten kısa sürede ikinci kez saldırı düzenleniyor. Artık yeter, bu dehşetin durması gerekiyor" diye konuştu ve ateşkes çağrısında bulundu.

Gazze Sağlık Bakanlığı sözcülerinden biri, okulda 200 kişinin öldüğü veya yaralandığını açıkladı. İsrail ordusu ise konuya ilişkin bir açıklamada bulunmadı.

Katar: Çok az pürüz kaldı

Radikal İslamcı Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği saldırıda İsrail'den Gazze Şeridi'ne kaçırdığı rehinelerin serbest bırakılması için dolaylı görüşmelerin sürdüğünü Katar teyit etti. Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman es-Sani, rehinelerin serbest bırakılması için anlaşma sağlaması konusunda "çok az" pürüz kaldığını söyledi. Şeyh Sani, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile Doha'da düzenlediği basın toplantısında geriye kalan sorunların "lojistik ve uygulamaya dönük" olduğunu belirtti. Sani, görüşmelerde yaşanan iniş ve çıkışların ardından, "insanları güvenli bir şekilde evleri götürebilecek anlaşmaya yakın oldukları" düşüncesinde olduğunu ifade etti. 

Rehineler için anlaşma iddiası

İsrail, ABD ve Hamas'ın, beş günlük geçici ateşkes karşılığında, Gazze Şeridi'nde tutulan onlarca kadın ve çocuk rehinenin serbest bırakılması için anlaşmaya vardıkları iddia edildi.

Washington Post'ta Cumartesi günü yayımlanan haberde, altı sayfalık anlaşmadan haberdar olan kişilere atıfta bulunuldu. Söz konusu kişilerin aktardığı bilgilerden hareketle, rehinelerin gelecek günlerde serbest bırakılabileceği belirtildi. Tarafların beş günlüğüne saldırılarını durduracağını öngören anlaşmaya göre, her 24 saatte bir 50 veya daha fazla rehinenin serbest bırakılacağı kaydedildi. Hamas, İsrail'e 7 Ekim'de düzenlediği saldırısında yaklaşık 240 kişiyi rehin almıştı.

Söz konusu ateşkes ile ayrıca bölgeye insani yardımların ulaştırılmasının da sağlanacağı ifade edildi.

İsrail ve ABD: Anlaşma yok

İddialara ilişkin görüş bildiren İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve ABD'li yetkililer, henüz ortada varılmış bir anlaşma olmadığını söyledi.

Cumartesi akşamı konuya ilişkin bir açıklamada bulunan Netanyahu, "Rehineler konusunda birçok temelsiz iddia, birçok yanlış haber mevcut. Şunu açıkça ifade etmek istiyorum: Şu an itibarıyla bir anlaşma yoktur. Ancak söz veriyorum: Söylenecek bir şey olduğunda biz sizi haberdar edeceğiz" diye konuştu.

Beyaz Saray'ın sözcülerinden biri ve bir diğer ABD'li yetkili de, anlaşma çabalarını sürdürdüklerini ancak İsrail ve Hamas'ın bu yönde bir ateşkes anlaşmasına henüz varmadığını dile getirdi.

Abbas'tan ateşkes çağrısı

Filistin Özerk Yönetimi lideri Mahmud Abbas da ABD Başkanı Joe Biden'a ateşkes çağrısında bulundu. Abbas, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Biden'a "bu saldırganlığı durdurmak için müdahale etme" çağrısında bulunurken, "ABD, halkımıza yönelik bu soykırım karşısında neyi bekliyor" ifadesini kullandı. Biden yönetimi ise henüz ise ateşkese destek vermiyor.

Savaş nedeniyle, hâlihazırda Gazze'nin 2,3 milyonluk nüfusunun üçte ikisinin yerinden edildiği belirtiliyor.

Reuters, AFP / BÜ, JD

DW

LMLM

LM