COVID-19 kısıtlamalarının 2022 yılı sonunda kaldırılmasına rağmen ülke ekonomisinde durgunluk devam ediyor.
Çin ekonomisinin üçüncü çeyrekte beklenenden daha düşük bir oranda büyümesi ekonomiyi canlandırmaya yönelik son çabaların henüz etkisini göstermediğinin kanıtı oldu.
Ekonomi, temmuz ve eylül ayları arasında yıllık yüzde 4,6 oranında büyürken, bu rakam bir önceki çeyrekteki yüzde 4,7'lik orana kıyasla düşüş gösterdi.
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi için bu rakam, 2024 yılında resmi hedef olan "yaklaşık yüzde 5" büyümenin altında kalırken, bazı analistler tüketici talebini canlandırmak için daha agresif önlemler alınmadığı ve zor durumdaki emlak sektörü toparlanmadığı sürece eldeki büyümenin "çok iddialı" olduğunu düşünüyor.
Ulusal İstatistik Bürosu'ndan yapılan açıklamada, "şiddetli bir dış piyasa" ve karmaşık iç ekonomik gelişme karşısında bile ekonominin "istikrarlı bir ilerleme sergilediği" söylendi.
COVID-19 kısıtlamalarının 2022 sonunda kaldırılmasına rağmen ülke ekonomisi durgun seyrediyor. Tüketicinin düşük olan güveni ile emlak piyasasındaki gelişmeler, ekonomi üzerinde bir engel olmaya devam ediyor.
Çin'in yılın ilk üç çeyreğindeki büyüme oranı yüzde 4,8 oldu. Çeyreklik bazda ekonomi eylül ayında sona eren üçüncü çeyrekte yüzde 0,9 oranında büyürken, bir önceki çeyrekte bu oran yüzde 0,7'ydi.
İlk üç çeyrekte Çin'deki imalat sektöründe yüzde 5,8'lik büyüme görülürken, perakende satışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,3 oranında genişledi. Ancak, emlak yatırımları yüzde 10,1 oranında azaldı ve yeni konut satışlarının değeri yüzde 22,7'lik düşüşle konut sektöründeki zayıflığı gözler önüne serdi.
Bu haftanın başlarında Çin hükümetinden yetkililer, eylül ayındaki ihracatın keskin bir şekilde yavaşladığını, bir önceki yıla kıyasla dolar bazında sadece yüzde 2,4'lük artış yaşandığını ve ağustos ayındaki yıllık yüzde 8,7'lik büyümenin gerisinde kaldığını bildirdi. İthalat da zayıf seyrederek sadece yüzde 0,3 artarken tahminlerin altında kaldı.
Çinli yetkililer geçtiğimiz haftalarda, mevcut evler için ipotek oranlarını düşürmek ve bankaların faiz oranlarını azaltarak daha fazla kredi vermelerine olanak tanımak da dahil olmak üzere ekonomiyi canlandırmayı amaçlayan bir dizi önlem açıklamıştı.
Ancak şu ana kadar analistlerin ve hisse senedi yatırımcılarının ekonomiye büyük bir ivme kazandırmak için gerekli olduğuna inandıkları büyük yeni teşvik planlarını açıklamaktan kaçındılar.
Capital Economics'ten Zichun Huang bir makalesinde, "Mali teşviklerden gelen bir destek, bu sene yıllık büyüme hedefine ulaşılmasına yardımcı olmalı ve önümüzdeki çeyreklerde ekonomik faaliyetleri desteklemelidir, ancak bu sayede büyümenin gelecek yılın sonunda tekrar yavaşlamasına engel olunacaktır," ifadelerini kullandı.
Huang, ülkede perakende satışlar ve sanayi üretimi iyileşirken, konut piyasasının can çekişmeye devam ettiğini, satış hacimlerinin hala azaldığını ve konut fiyatlarının düştüğünü de kaydetti.
Perşembe günü açıklanan onaylı konut projeleri için finansmanın artırılması gibi önlemlerin "sektörde ve daha geniş ekonomik faaliyetlerde önemli bir geri dönüş sağlama olasılığının düşük olduğunu" belirtti.
Hükümetin ekonomiyi canlandırmak için attığı adımların çoğu parça parça oldu.
Bankalar faizleri düşürdü
Cuma günü, Çin'in büyük devlet bankaları faiz oranlarını vadesiz mevduatlar için yüzde 0,15'ten yüzde 0,1'e ve uzun vadeli mevduatlar için yüzde 1,35'ten yüzde 1,1'e çekti.
Bu arada merkez bankası, Çin'in son yıllarda durgunlaşan hisse senedi piyasalarını istikrara kavuşturma çabasının bir parçası olarak devlet bankalarının şirketlere ve büyük hissedarlara hisse geri alımları için kredi sağlamasına yönelik yeni yönergeler yayınladı.
Çin Halk Bankası'ndan yapılan açıklamada, yalnızca belirlenmiş 21 finans kuruluşu tarafından verilebilecek kredilerin azami faiz oranının yüzde 2,25 olacağı belirtilerek, piyasaları destekleme çabasının sıkı bir şekilde denetlenmesine yönelik planların altı çizildi.
Bu haberle Şanghay borsasında ralli yaşanırken, bileşik endekste yüzde 2,1 ve güneydeki Shenzhen kentinde yer alan daha küçük bir borsa endeksinde yüzde 2,4 artış gösterdi. Şanghay borsasındaki endeks son üç ayda yüzde 9 değer kazanırken geçen ay yavaşlamaya karşı yeni önlemlerin açıklanmasıyla tekrar yükselmiş, fakat yatırımcıların hükümetin büyük harcama girişimleri konusundaki hayal kırıklıklarını kaydetmesiyle gerilemişti.
euronews