Ελληνικά
Giriş Tarihi : 30-10-2023 11:00

Eπιταγή ακρίβειας 250: Κριτήρια και δικαιούχοι

Eπιταγή ακρίβειας 250: Κριτήρια και δικαιούχοι

Το ύψος της επιταγής ακρίβειας που εξετάζει να δώσει η κυβέρνηση σε ευάλωτους πολίτες ανέρχεται στα 250 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει όλα τα δεδομένα ώστε να δοθεί επιταγή ακρίβειας σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών την περίοδο των Χριστουγέννων.

Το ύψος της επιταγής ακρίβειας που εξετάζει να δώσει η κυβέρνηση σε ευάλωτους πολίτες ανέρχεται στα 250 ευρώ. Θα αφορά κυρίως μακροχρόνια ανέργους, άτομα με αναπηρία, οικογένειες με παιδιά που λαμβάνουν το οικογενειακό επίδομα καθώς και εκείνους που εισπράττουν σε μηνιαία βάση το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Επίσης, θα αποφασιστεί τελευταία στιγμή αν θα περιλαμβάνονται και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ανεξαρτήτως απ’ το αν θα λάβουν ή όχι το επίδομα προσωπικής διαφοράς.

Αν ληφθεί απόφαση να δοθεί και στους χαμηλοσυνταξιούχους, τα κριτήρια θα είναι ίδια με αυτά προηγούμενων ετών, και συγκεκριμένα θα αφορά περίπου 1.200.000 δικαιούχους με μηνιαία σύνταξη έως 800 ευρώ για τους άγαμους και ετήσιο ατομικό εισόδημα 9.600 ευρώ και έως 16.800 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για τους έγγαμους, με τη μέση σύνταξη του καθενός από τους δύο συζύγους να είναι έως 700 ευρώ. Το όριο αξίας περιουσίας ανέρχεται στις 300.000 ευρώ αντικειμενική αξία.

Επιταγή ακρίβειας: Τα κριτήρια για τους άνεργους
Για τους 100.000 μακροχρόνια ανέργους (μη επιδοτούμενους) με εγγεγραμένη ανεργία στον ΟΑΕΔ από 12 έως 24 μήνες, την τελευταία φορά που τους είχε δοθεί έκτακτο βοήθημα 250 ευρώ είχαν θεσπιστεί τα εξής κριτήρια εισοδήματος: έως 9.600 ευρώ για τους άγαμους και έως 16.800 ευρώ για τους έγγαμους. Την τελική απόφαση πάντως για όποια επιταγή ακρίβειας δοθεί θα τη λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι θα κρίνει την έγκριση της επιταγής ακρίβειας
Κομβικό ρόλο για να εγκριθεί η επιταγή ακρίβειας σε ευάλωτους πολίτες θα παίξουν η έγκριση του προσχεδίου προϋπολογισμού που έχει αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση με συγκεκριμένα δεδομένα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι οικονομικές επιπτώσεις καθώς και γενικότερα το περιθώριο ευελιξίας που θα υπάρχει από 1ης Ιανουαρίου 2024 στην εφαρμογή των κανόνων του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας.

LMLM

LM