Ελληνικά
Giriş Tarihi : 08-02-2024 11:07

Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα: Ανησυχία για το κράτος δικαίου

Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα: Ανησυχία για το κράτος δικαίου

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 330 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 26 αποχές - Εκφράζονται ανησυχίες για μια σειρά θεμάτων, όπως μεταξύ άλλων η έλλειψη προόδου στις έρευνες για την δολοφονία Καραϊβάζ, οι καταχρηστικές αγωγές κατά δημοσιογράφων και οι υποκλοπές.

Ανησυχητικές εξελίξεις που απειλούν την δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ελλάδα βλέπει η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ψήφισμά της που εγκρίθηκε την Τετάρτη με ψήφους 330 υπέρ και 254 κατά. 26 μέλη της Ευρωβουλής απείχαν της ψηφοφορίας.

Πιο αναλυτικά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαμαρτύρεται για την έλλειψη προόδου στις έρευνες σχετικά με την δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021. Επιπλέον, εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις σωματικές απειλές και τις λεκτικές απειλές κατά δημοσιογράφων, τις παραβιάσεις της ιδιωτικής τους ζωής με κατασκοπευτικό λογισμικό και τις καταχρηστικές αγωγές. Εκφράζονται επίσης ανησυχίες μεταξύ άλλων για την ανεξαρτησία του ΕΣΡ.

Στο ψήφισμα καταδικάζεται επίσης η «παράνομη εργαλειοποίηση» του όρου «απειλή για την εθνική ασφάλεια» ως προς την διενέργεια υποκλοπών. Επ' αυτού, οι ευρωβουλευτές ζητούν ενίσχυση των δημοκρατικών μηχανισμών, έρευνες με τη βοήθεια της Europol, καθώς και ανάκληση της νομοθεσίας που θέτει την ΕΥΠ υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού.

Ανάμεσα στα άλλα, το ψήφισμα υπογραμμίζει τις ανησυχίες των ευρωβουλευτών για τις συστηματικές επαναπροωθήσεις μεταναστών και τις επιθέσεις κατά της κοινωνίας των πολιτών, ενώ σε αυτό δηλώνεται πως η κοινοβουλευτική έρευνα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη φαίνεται να στερείται πολιτικής αμεροληψίας.

Το ψήφισμα καταλήγει, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης αφ' ενός της αξιολόγησης της χρήσης των κονδυλίων της ΕΕ στο πλαίσιο του κανονισμού περί κοινών διατάξεων σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, αφ' ετέρου σε σχέση με τη μη εφαρμογή των αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων σύμφωνα με τον κανονισμό για την αιρεσιμότητα του κράτους δικαίου».

euronews

LMLM

LM