Ελληνικά
Giriş Tarihi : 15-11-2022 11:50

Ο καιρός

Ο καιρός

Μετά την πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού με τις τοπικές βροχές στην ηπειρωτική χώρα και το Ιόνιο, οι οποίες ήταν αξιόλογες σε συγκεκριμένα γεωγραφικά διαμερίσματα (Θεσσαλία, βόρεια Θράκη, Σποράδες, Εύβοια και νότιο Ιόνιο), φαίνεται ότι “μπαίνουμε” σε ένα διάστημα παρατεταμένων νοτιάδων με αξιόλογες βροχές στη δυτική Ελλάδα και ήπιες θερμοκρασίες.

Πιο αναλυτικά, την Τρίτη, αναμένονται τις πρωινές ώρες μπόρες και τοπικές καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο και τα δυτικά τμήματα της Ηπείρου, ενώ από το μεσημέρι σταδιακά θα επηρεαστούν και κεντρικά τμήματα του Ιονίου και τα δυτικά (κυρίως βορειοδυτικά) τμήματα της δυτικής Στερεάς. Επιπλέον, λίγες βροχές ασθενούς έντασης θα εκδηλωθούν και στο εσωτερικό της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Το βράδυ λίγες τοπικές μπόρες θα σημειώνονται και στη βορειοδυτική Πελοπόννησο ενώ στο νότιο Ιόνιο σποραδικές καταιγίδες. Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, αλλά και τη Θεσσαλία και τη βόρεια Θράκη θα υπάρχουν χαμηλές νεφώσεις ιδίως τις πρωινές ώρες, ενώ τοπικές ομίχλες θα σχηματιστούν το πρωί σε Θεσσαλία και δυτική Μακεδονία και πιο τοπικά στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή θα φτάνει τους 17-18 στα κεντρικά και βόρεια, ενώ τους 20-21οC στα δυτικά και νότια ηπεριωτικά, ενώ το πρωί στα ηπειρωτικά θα επικρατεί σχετικό κρύο (μινοψήφιες ελάχιστες θερμοκρασίες) Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3-5 και πρόσκαιρα το πρωί στο κεντρικό 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις 2-4 μποφόρ.

Την Τετάρτη, αναμένονται τις πρωινές ώρες λίγες τοπικές μπόρες στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο, ενώ τοπικές βροχές και λίγες σποραδικές καταιγίδες αλλά και τη δυτική Κρήτη. Το μεσημέρι τοπικές μπόρες θα σημειωθούν και στις Κυκλάδες (κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα) και τη νότια Κρήτη, ενώ το βράδυ όμβροι θα εκδηλώνονται στα βόρεια Δωδεκάνησα, τη Σάμο και την Ικαρία, αλλά και τη νοτιοανατολική Θράκη. Επιπλέον, από το απόγευμα-βράδυ θα σημειώνονται εκ νέου μπόρες και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά τμήματα της χώρας και κυρίως στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά πιο γενικευμένα αυτή τη φορά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα και ομίχλες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν αρκετά διαστήματα ηλιοφάνειας και παροδικές νεφώσεις, οι οποίες θα αυξηθούν στη βόρεια χώρα από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 3-5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από τις ίδιες διευθύνσεις 3-5 και από το βράδυ 6 μποφόρ.

Την Πέμπτη, αναμένεται πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγάιο κυρίως. Πιο συγκεκριμένα, στη δυτική Ελλάδα θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές. Στη βόρεια Ελλάδα αναμένονται λίγες ασθενείς βροχές, παροδικού χαρακτήρα το μεσημέρι-απόγευμα, εκτός από τη Θράκη, όπου θα σημειώνονται μπόρες και τοπικές καταιγίδες στα νοτιοανατολικά. Το βράδυ μπόρες και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν και στα νησιά του ανατοολικού Αιγαίου. Στη Θεσσαλία, πιθανόν να βρέξει ασθενώς για λίγο όπως και στην ανατολική-βορειοανατολική Στερεά και Εύβοια και δεν αναμένονται αξιόλογα φαινόμενα. Τέλος, πιθανότητα για τοπικές βροχές υπάρχει το βράδυ στις Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη, ενώ μπόρες θα σημειωθούν και στα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 4-6 και τοπικά 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο αρχικά από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 4-6 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά από τα βόρεια σε βορειοδυτικούς με ασθενή ένταση.

Την Παρασκευή, κατά πάσα πιθανότητα θα βελτιωθεί πρόσκαιρα ο καιρός στη δυτική Ελλάδα, ενώ βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες θα σημειώνονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίο και τα Δωδεκάμνησα το πρωί. Πιθανές βροχές αναμένονται και στην κεντρική Μακεδονία. Στην κεντρική και βόρεια χώρα γενικά θα υπάρχουν αυξημένες νεφώσεις, ενώ στα υπόλοιπα αρκετά διαστήματα ηλιοφάνειας και αραιές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, οπότε θα φτάνει τους 18-20 και τοπικά τους 21-22οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο από διάφορες διευθύνσεις 3-5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από νότιες-νοτιοδυτικές 3-5 μποφόρ.

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται σταδιακή σημαντική επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά και κυρίως από ότι φαίνεται από το βράδυ του Σαββάτου, ενώ την Κυριακή θα επηρεαστεί σχεδόν το σύνολο της χώρας με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Προφανώς, ακόμα είναι πολύ νωρίς για να πούμε που ακριβώς θα εντοπίζονται τα έντονα φαινόμενα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά, ενώ στη δυτική Ελλάδα πτώση την Κυριακή. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί.

Η τάση για τη συνέχεια είναι να δημιουργούνται βαρομετρικά χαμηλά στη Μεσόγειο από δευτερεύουσες υφέσεις που θα προκύπτουν από το βαθύ χαμηλό της Ισλανδίας, κινούμενα ανατολικά δίνοντας αξιόλογες-έντονες βροχές κατά διαστήματα πρωτευόντως στη δυτική Ελλάδα και πιθανόν δευτερευόντως και στην υπόλοιπη χώρα. Η θερμοκρασία λόγω των επίμονων νοτιάδων θα κυμαίνεται κοντά και λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

LMLM

LM