Ελληνικά
Giriş Tarihi : 13-11-2023 11:03

Τραγωδία στα νοσοκομεία της Γάζας

Τραγωδία στα νοσοκομεία της Γάζας

Στους δρόμους "νοσηλεύονται" οι ασθενείς - Δραματική έκκληση ΠΟΥ για άμεση κατάπαυση του πυρός - Ανένδοτος ο Νετανιάχου

Η Χαμάς διέψευσε το βράδυ της Κυριακής (12/11) ότι αρνήθηκε να παραλάβει 300 λίτρα καυσίμων από το Ισραήλ που προορίζονταν για χρήση στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας.

«Η προσφορά υποτιμά τον πόνο και την ταλαιπωρία των ασθενών που είναι παγιδευμένοι μέσα χωρίς νερό, τρόφιμα ή ηλεκτρικό ρεύμα. Η ποσότητα (των καυσίμων) δεν επαρκεί για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες του νοσοκομείου για περισσότερα από 30 λεπτά» ανέφερε η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης ότι η Χαμάς δε συνδέεται με τη διοίκηση του νοσοκομείου Αλ Σίφα «ούτε με τις δομές λήψης αποφάσεων» του ιδρύματος. «Το νοσοκομείο υπόκειται αποκλειστικά στο παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας», πρόσθεσε.

Πέντε πρόωρα βρέφη και επτά ασθενείς που νοσηλεύονταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας πέθαναν λόγω έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, ανακοίνωσε την Κυριακή ο υφυπουργός Υγείας της Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

«Φοβόμαστε ότι ο απολογισμός αυτός θα έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο μέχρι το πρωί», είπε ο Γιούσεφ Άμπου Ρις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Σάββατο (11/11), το νοσοκομείο ανακοίνωσε ότι 39 πρόωρα νεογέννητα βρίσκονταν ακόμη εκεί και οι νοσηλεύτριες τους έδιναν οξυγόνο χειροκίνητα για να τα κρατήσουν στη ζωή.

Ένα μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα είπε ότι 17 ασθενείς νοσηλεύονταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Γάζα: «Καταστράφηκε ολοσχερώς το καρδιολογικό τμήμα του νοσοκομείου Αλ Σίφα»

Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα δήλωσε την Κυριακή (12/11) στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) πως ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα «κατέστρεψε ολοσχερώς» το καρδιολογικό τμήμα του νοσοκομείου Αλ Σίφα, του μεγαλύτερου στη Λωρίδα της Γάζας που σφυροκοπείται και πολιορκείται από το Ισραήλ.

«Το διώροφο κτίριο του καρδιολογικού τμήματος καταστράφηκε ολοσχερώς από αεροπορικό πλήγμα», δήλωσε ο Γιούσεφ Αμπού Ρις, αποδίδοντας το χτύπημα στον ισραηλινό στρατό.

Το AFP σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει επί τόπου αυτό το πλήγμα, όμως τουλάχιστον ένας αυτόπτης μάρτυρας που ήταν στο νοσοκομείο επιβεβαίωσε τις επιδρομές και τις ζημιές.

Προσώρας δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από τον ισραηλινό στρατό.

«Υπήρξε ένα νέο πλήγμα στο χειρουργικό τμήμα και εκείνο των εξωτερικών ιατρείων”, πρόσθεσε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος, λέγοντας πως “πέντε οβίδες έχουν εκτοξευθεί από το πρωί στο συγκρότημα κτηρίων του νοσοκομείου».

«Τα (ισραηλινά) άρματα μάχης πολιορκούν πλήρως το νοσοκομείο Αλ Σίφα», είπε, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός χαρακτηρίζει “ψευδείς” τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα στρατεύματά του «περικυκλώνουν και χτυπούν» το Αλ Σίφα.

«Ρίχνουν σε όλους όσοι προσπαθούν να φύγουν από όλα τα κτήρια του νοσοκομειακού συγκροτήματος», είπε ακόμη ο Αμπού Ρις, ο οποίος δεν έδωσε απολογισμό.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει ότι έχει αναπτυχθεί γύρω από το νοσοκομείο, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι επιτρέπει την έξοδο προς ανατολάς, που είναι ανοικτή στους χιλιάδες εκτοπισμένους που έχουν καταφύγει στο νοσοκομείο.

«Υπάρχουν δύο (ισραηλινά) άρματα μάχης τα κανόνια των οποίων δείχνουν προς το εσωτερικό του μαιευτηρίου, στη νότια είσοδο του συγκροτήματος του Αλ Σίφα», εξήγησε ο Αμπού Ρις. Όπως και «δύο άρματα μάχης έξω από τη δυτική είσοδο και δύο άρματα μάχης στο εσωτερικό της εισόδου αυτής».

Γύρω από το τεράστιο νοσοκομειακό συγκρότημα, “υπάρχουν δεκάδες πτώματα στους δρόμους, εκατοντάδες τραυματίες”, είπε ακόμη ο Αμπού Ρις. Το υπουργείο του δε δημοσιεύει πλέον καθημερινό απολογισμό των θανάτων από την Παρασκευή, λέγοντας πως δεν μπορεί πλέον να εγκαθιδρύσει επαφές με όλα τα νοσοκομεία και πως δεν μπορεί να στείλει τα ασθενοφόρα του λόγω της βιαιότητας των μαχών και των πληγμάτων.

Στο Αλ Σίφα, υπάρχουν “650 ασθενείς, κάπου σαράντα παιδιά σε θερμοκοιτίδες, όλα απειλούνται με θάνατο, και 15.000 εκτοπισμένοι”, είπε ο Αμπού Ρις.

Από το Σάββατο, το ηλεκτρικό έχει κοπεί στο Αλ Σίφα και δεκάδες μωρά σε θερμοκοιτίδες και ασθενείς στη μονάδα εντατικής θεραπείας κινδυνεύουν πλέον να πεθάνουν, σύμφωνα με αρκετές διεθνείς ΜΚΟ .

«Νοσηλευτές κάνουν αναπνευστικές μαλάξεις με τα χέρια στα μωρά» που έχουν γεννηθεί πρόωρα, δήλωσε ο Αμπού Ρις, ο οποίος είπε πως φοβάται ότι πολλά από αυτά θα πεθάνουν σε μερικές ώρες.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Το Αλ Σίφα δε λειτουργεί πια ως νοσοκομείο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατάφερε να αποκαταστήσει τις επικοινωνίες με τους επαγγελματίες υγείας στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της βόρειας Γάζας, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Δυστυχώς, το νοσοκομείο δε λειτουργεί ως νοσοκομείο πλέον», ανέφερε στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Ο ΠΟΥ δεν είχε καμία επικοινωνία με το νοσοκομείο από το Σάββατο. Το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα ανέφερε ότι το Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα στον παλαιστινιακό θύλακα, διέκοψε τη λειτουργία του αφού δεν έχει πλέον καύσιμα.

Νετανιάχου στους Αμερικανούς: «Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας είναι και δικός σας»

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενζαμίν Νετανιάχου υποστήριξε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN χθες Κυριακή (12/11)πως οι Αμερικανοί πρέπει να θεωρήσουν τον πόλεμο που κήρυξε εναντίον της Χαμάς και «δικό τους».

«Δεν είναι μόνο δικός μας πόλεμος, είναι και δικός σας», είπε ο κ. Νετανιάχου. «Είναι πόλεμος του πολιτισμού εναντίον της βαρβαρότητας», συνέχισε, προειδοποιώντας ότι η «μάστιγα» της Χαμάς, αν δε νικηθεί από το Ισραήλ θα εξαπλωθεί πέραν της Μέσης Ανατολής, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ: «Θα γίνετε οι επόμενοι».

 

Για ακόμη μια φορά ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, παρότι δέχεται ολοένα εντονότερες πιέσεις και επικρίσεις από το εξωτερικό και το εσωτερικό, απέρριψε κάθε ευθύνη για τον αριθμό των αμάχων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας. «Το Ισραήλ πολεμά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» και ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, «κάνει υποδειγματική δουλειά στην προσπάθεια ελαχιστοποίησης των απωλειών μεταξύ των αμάχων», επέμεινε. Κάθε ζωή αμάχου που χάνεται είναι τραγωδία, αναγνώρισε, αλλά επέρριψε και πάλι την ευθύνη στη Χαμάς, που κατ’ αυτόν εμποδίζει τους άμαχους να φύγουν από τις ζώνες επιχειρήσεων, «μερικές φορές υπό την απειλή όπλου».

 

Η Χαμάς «άνοιξε πυρ στην ασφαλή ζώνη και στον ασφαλή διάδρομο που ανοίξαμε (…) για να εμποδίσει κόσμο να φύγει, για να μην πάθει κακό. Βάζει ρουκέτες μέσα σε σχολεία και νοσοκομεία, έχει υπόγειες σήραγγες κάτω από παιδικά κρεβάτια», υποστήριξε ακόμα, τονίζοντας πως η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να προσφέρει ηθική στήριξη στο «κακό».

 

11.180 οι νεκροί Παλαιστίνιοι εκ των οποίων 4.609 παιδιά

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων από το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Κυριακή το βράδυ, τουλάχιστον 11.180 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 4.609 παιδιών, έχουν σκοτωθεί στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας αφότου ξέσπασε ο πόλεμος την 7η Οκτωβρίου. Στην ισραηλινή πλευρά, οι αρχές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 1.200 νεκρούς, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχους, από την ημέρα της επίθεσης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο Ισραήλ.

Νετανιάχου κατά Χαμάς: «Προσφέραμε στο νοσοκομείο Αλ Σίφα τα καύσιμα, τα αρνήθηκαν»

Ο Πρωθυπουργός Μπενζαμίν Νετανιάχου δήλωσε το πρωί της Κυριακής (12/11) πως το Ισραήλ προσέφερε καύσιμα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας, το οποίο ανέστειλε τη λειτουργία του, αφού εξαντλήθηκαν τα καύσιμά του, όμως οι μαχητές αρνήθηκαν να τα παραλάβουν.

Ο Νετανιάχου απαντούσε σε ερώτηση του αμερικανικού δικτύου NBC News αν οι ισραηλινοί ισχυρισμοί πως η Χαμάς έχει θέση διοίκησης κάτω από το κύριο νοσοκομείο της Γάζας δικαιολογούν το να τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές ασθενών και μωρών.

«Αντίθετα, στην πραγματικότητα προσφερθήκαμε, χθες βράδυ, να τους δώσουμε αρκετά καύσιμα για να λειτουργήσουν το νοσοκομείο, να λειτουργήσουν τις θερμοκοιτίδες και ούτω καθεξής, επειδή δεν έχουμε καμία απολύτως μάχη με τους ασθενείς ή τους αμάχους», είπε ο Νετανιάχου.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως ήταν έτοιμος να απομακρύνει μωρά από το Αλ Σίφα, όμως Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως άνθρωποι εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι μέσα στο νοσοκομείο, με τρία νεογέννητα νεκρά και δεκάδες σε κίνδυνο λόγω της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι συγκρούσεις μαίνονται σε κοντινή απόσταση.

Ο Νετανιάχου ρωτήθηκε αν το Ισραήλ έχει σχέδιο να στείλει καύσιμα στη Γάζα για να τροφοδοτήσουν τα νοσοκομεία. «Προσφέραμε ακριβώς στο νοσοκομείο Αλ Σίφα τα καύσιμα, τα αρνήθηκαν», είπε ο Νετανιάχου.

«Η Χαμάς (που) κρύβεται στα νοσοκομεία και τοποθετείται εκεί, δε θέλει τα καύσιμα για το νοσοκομείο… θέλουν να εξασφαλίσουν καύσιμα που θα πάρουν από τα νοσοκομεία στις σήραγγές τους, στις πολεμικές μηχανές τους».

Η Χαμάς αρνείται τους ισχυρισμούς ότι έχει θέσεις διοίκησης κάτω από το Αλ Σίφα και άλλα νοσοκομεία της Γάζας. Δεν είχε κάποιο άμεσο σχόλιο στις δηλώσεις του Νετανιάχου.

https://www.zougla.gr/

LMLM

LM