Ελληνικά
Giriş Tarihi : 20-10-2022 11:28

Ερντογάν: Συμφωνήσαμε με τον Πούτιν, η Τουρκία θα γίνει κόμβος φυσικού αερίου

Ερντογάν: Συμφωνήσαμε με τον Πούτιν, η Τουρκία θα γίνει κόμβος φυσικού αερίου

Η Τουρκία θα γίνει κόμβος φυσικού αερίου μετά από συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε την Τετάρτη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία θα γίνει και αυτή κόμβος φυσικού αερίου. Στην τελευταία μας συνάντηση συμφωνήσαμε με τον Πούτιν για αυτό το θέμα. Θα δημιουργήσουμε έναν κόμβο εδώ με αέριο που θα έρχεται από τη Ρωσία» είπε ο Ερντογάν σε συνεδρίαση του ΑΚΡ στην Άγκυρα. «Και με τα ίδια του τα λόγια ο Πούτιν ανακοίνωσε στον κόσμο πως “η Ευρώπη μπορεί να παίρνει το φυσικό της αέριο από την Τουρκία”» πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν είπε πως οι προβληματισμοί αυξάνονται σε χώρες της Δύσης εν μέσω ενεργειακών κρίσεων, προσθέτοντας ότι η Τουρκία «δεν έχει τέτοιο πρόβλημα». Υπενθυμίζεται πως μετά τη συνάντηση Πούτιν- Ερντογάν στο Καζακστάν ο Πούτιν είχε προτείνει τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, με τον Ερντογάν να λέει πως η Άγκυρα και η Μόσχα θα συνεργάζονταν για την κατασκευή ενός «hub» στην ανατολική Θράκη, μετά από ρωσική πρόταση.

Σημειώνεται πως πέρυσι η Ρωσία προμήθευε τις χώρες της ΕΕ με το 40% του αερίου τους, με τη Γερμανία να είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και την Ιταλία να ακολουθεί. Ωστόσο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η κατάσταση έχει αλλάξει, με τη Ρωσία να περιορίζει σταδιακά τις προμήθειες και την ΕΕ να προβαίνει σε δραστικές κινήσεις απεξάρτησής της από το ρωσικό αέριο και το ρωσικό πετρέλαιο.

Επίσης, πρόσφατα σημειώθηκαν διαρροές στους αγωγούς αερίου Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική (η Ρωσία έχει διακόψει τη ροή αερίου μέσω του Nord Stream 1, ενώ ο Nord Stream 2 δεν τέθηκε ποτέ κανονικά σε υπηρεσία), οι οποίες αποδίδονται σε δολιοφθορές. Ο Πούτιν έχει χαρακτηρίσει το συμβάν ως «πράξη διεθνούς τρομοκρατίας», ωστόσο είπε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει να προμηθεύει την Ευρώπη με αέριο μέσω μιας γραμμής του Nord Stream 2.

LMLM

LM