Ελληνικά
Giriş Tarihi : 24-11-2023 10:34

Τιμολόγια ρεύματος: Το κόστος ανά πάροχο για τον Δεκέμβριο

Τιμολόγια ρεύματος: Το κόστος ανά πάροχο για τον Δεκέμβριο

Δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη μεταβολή οι χρεώσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας στα τιμολόγια του ρεύματος για τον Δεκέμβριο. 

Να σημειωθεί πως, είναι ενδεχομένως η τελευταία φορά που ανακοινώνονται με αυτή την μορφή, καθώς από τον επόμενο μήνα οι πάροχοι θα κληθούν να ανακοινώσουν τις τιμές τους με διαφορετική «χρωματική» κωδικοποίηση.

Οι τιμές ανά πάροχο για τον Δεκέμβριο

ΔΕΗ: Χρέωση 17 λεπτά/KWh για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες και 18,2 λεπτά για πάνω από αυτό το όριο, ενώ η χρέωση κατά τη νύχτα είναι 12,9 λεπτά/KWh

Volterra: Χρέωση 0,13980 ευρώ/KWh, με τιμή παγίου στα 4,5 ευρώ.

Ήρων: Χρέωση 0,0693ευρώ/KWh, από από 0,0855 τον Νοέμβριο, στο πρόγραμμα GENEROUS GUARANTEE HOME.

 

Volton: Χρέωση 0,1061 ευρώ/KWh στο πρόγραμμα Energy Free, παραμένοντας αμετάβλητο.

Protergia: Χρέωση 0,0888 ευρώ/KWh, από 0,1254 το Νοέμβριο, στο πρόγραμμα Οικιακό Value+.

Watt+Volt: Χρέωση 0,0888 ευρώ/KWh, από 0,1254 τον Νοέμβριο.

Elpedison: Χρέωση 0,12 ευρώ/KWh στο πρόγραμμα economy plus, παραμένοντας αμετάβλητο.

NRG: Χρέωση 0,11700 ευρώ/KWh στο πρόγραμμα OnTime+, παραμένοντας αμετάβλητο.

Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: Χρέωση 0,227 ευρώ/KWh στο πρόγραμμα Μaxi Free+, από 0,139 τον Νοέμβριο.

Zenith: Χρέωση 0,074 λεπτά ανά kWh στο βασικό της πρόγραμμα Power Home now, από 0,099 τον προηγούμενο μήνα.

Τι αλλάζει από 1η Ιανουαρίου

Τα νέα τιμολόγια ρεύματος στη χαμηλή τάση είναι ένα από τα βασικά «όπλα» προστασίας των καταναλωτών ρεύματος, δεδομένου ότι στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η ισχύς των έκτακτων μέτρων που θεσπίστηκαν το καλοκαίρι του 2022.

1. Τι αλλάζει στα τιμολόγια ρεύματος από 1.1.2024;

Από 1η Ιανουαρίου 2024 θα εφαρμοστούν τα νέα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές χαμηλής τάσης. Μεταξύ αυτών θεσπίζεται ειδικό κοινό τιμολόγιο, στο οποίο θα μεταπέσουν, αυτομάτως, την 1η Ιανουαρίου 2024 όσοι δεν επιλέξουν διαφορετικό τιμολόγιο έως την 31η Δεκεμβρίου 2023. Επίσης, στο ειδικό κοινό τιμολόγιο δεν μεταπίπτουν αυτόματα όσοι καταναλωτές έχουν συνάψει σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για προϊόν σταθερής τιμολόγησης ορισμένου χρόνου, για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η σύμβαση αυτή.

2. Ποια είναι η υποχρέωση των προμηθευτών για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τα νέα τιμολόγια;

Οι προμηθευτές, το αργότερο την 1η Δεκεμβρίου 2023, οφείλουν να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τα νέα τιμολόγια που θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

3. Πώς καταλαβαίνει ο καταναλωτής σε ποια κατηγορία τιμολογίου βρίσκεται;

Οι προμηθευτές οφείλουν να επισημαίνουν κάθε τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με τις νέες «σημάνσεις διαφάνειας», προκειμένου οι καταναλωτές να κατανοούν άμεσα και ευχερώς το πλέον σημαντικό χαρακτηριστικό του τιμολογίου που τους προσφέρεται, δηλαδή αν η χρέωση προμήθειας είναι σταθερή ή κυμαινόμενη ή δυναμική.

4. Ποιες είναι οι τέσσερις «σημάνσεις διαφάνειας» των νέων τιμολογίων από 1η Ιανουαρίου 2024;

Θεσπίζονται τέσσερις διακριτές κατηγορίες τιμολογίων, οι οποίες θα προσφέρονται από όλους τους προμηθευτές ανεξαιρέτως.

Το σταθερό τιμολόγιο, με μπλε σήμανση και σταθερή τιμή προμήθειας (€/kWh) για όλη την περίοδο της σύμβασης.

Το ειδικό κοινό τιμολόγιο, με πράσινη σήμανση, στο οποίο ο προμηθευτής θα ανακοινώνει την τιμή χρέωσης έως την πρώτη ημέρα του μήνα εφαρμογής, δηλαδή οι καταναλωτές θα γνωρίζουν κάθε 1η του μηνός την τιμή που θα πληρώνουν.

Τα λοιπά κυμαινόμενα τιμολόγια, με κίτρινη σήμανση, στα οποία περιλαμβάνονται τα τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση προμήθειας (€/kWh), όπου η τιμή μεταβάλλεται, σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στα δυναμικά τιμολόγια, με πορτοκαλί σήμανση, περιλαμβάνονται τα τιμολόγια των οποίων η τιμή μεταβάλλεται, με βάση τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ημέρας. Προϋπόθεση για να προσφερθούν τα συγκεκριμένα τιμολόγια είναι η ύπαρξη ευφυούς μετρητή.

cnn.gr

LMLM

LM