TEKNOLOJİ
Giriş Tarihi : 27-08-2022 22:55

Elektrikli araçlar 10 dakikada yüzde 90 oranında şarj edilebilecek

Elektrikli araçlar 10 dakikada yüzde 90 oranında şarj edilebilecek

Amerika Birleşik Devletleri'nde elektrikli araçların 10 dakika içerisinde yüzde 90 oranında şarj edilebileceği yeni bir sistem bulundu. Bataryaya zarar vermeyeceği belirtilen hızlı sistemin, 5 yıl içerisinde piyasaya çıkabileceği kaydedildi. 

Elektrikli araçların şarjının uzun zaman alması bu otomobillere piyasada ilgiyi kısıtlarken, ABD'den pazarda dönüm noktası olabilecek bir duyuru geldi.

ABD Enerji Bakanlığı'na bağlı Idaho Ulusal Laboratuvarı'nda görevli bilim insanları, 10 dakika içerisinde elektrikli araçları yüzde 90 oranında şarj edecek bir sistem bulduklarını açıkladı. 

 

Idaho Ulusal Laboratuvarı'nda görevli bilim insanı Eric Dufek ve ekibi, bataryaların hızlı şarj olurken yanma tehlikesini aşmak için makine öğrenimini kullandı. Bu yöntemle bataryaları 10 dakika içerisinde yüzde 90 doldurmayı başardıklarını söyleyen Dufek, daha iyi bir sonuç için çalışmalarının sürdüğünü vurguladı. 

 

Dufek'in liderlik ettiği çalışma sonuçlarına göre, elektrikli araçlarda kullanılan lityum-iyon pilleri zarar görmeden hızlı şekilde makine öğrenimini sayesinde şarj edilebilecek. Araştırmacılar, makine öğrenimini kullanarak lityum iyonlarının daha hızlı göç etmesini sağlayarak şarj ve deşarj döngülerini hızlandırdı.

Piyasada bulunan elektrikli araçların tek şarjla ortalama 400 kilometre yol gidebildiği belirtilirken, araştırma soncu bulunan yeni sitemin 5 yıl sonra piyasaya çıkabileceği kaydedildi.

AdminAdmin