Ελληνικά
Giriş Tarihi : 11-10-2023 08:54

Σε Ην. Βασίλειο και Ιρλανδία το Euro 2028, σε Τουρκία και Ιταλία το Euro 2032

Σε Ην. Βασίλειο και Ιρλανδία το Euro 2028, σε Τουρκία και Ιταλία το Euro 2032

Ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις της UEFA για τις επόμενες διοργανώσεις του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου

Πλέον, είναι επίσημο: η Ιταλία θα διοργανώσει το Euro 2032 μαζί με την Τουρκία. Αυτό έκανε γνωστό η UEFA στην εκδήλωση που ακολούθησε τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής την Τρίτη.

Η κοινή υποψηφιότητα των δύο χωρών ήταν και η μοναδική που είχε κατατεθεί. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της Ε.Ε. επιβεβαιώθηκε ότι το Euro 2028 θα διεξαχθεί στην Ιρλανδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδη σε Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία και Ιρλανδία.

Τα γήπεδα του Euro 2028

Η 18η διοργάνωση του τουρνουά επιστρέφει στην Αγγλία για τρίτη φορά, αφού την είχε φιλοξενήσει το 1996, και αγώνες κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης του 2021, ενώ η Σκωτία θα φιλοξενήσει αγώνες για δεύτερη φορά μετά από αγώνες στη Γλασκώβη επίσης το 2021. Η Ουαλία, η Βόρεια Ιρλανδία και η Ιρλανδία θα φιλοξενήσουν για πρώτη φορά αγώνες τελικού τουρνουά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Τα στάδια που αναφέρονται στην πρόταση υποψηφιότητας είναι το «Wembley Stadium» στο Λονδίνο, το «National Stadium of Wales» στο Κάρντιφ, το «Tottenham Hotspur Stadium» στο Λονδίνο, το «City of Manchester Stadium» στο Μάντσεστερ (προς ανακαίνιση), το «Everton Stadium» στο Λίβερπουλ (νέο στάδιο), το «St James' Park» στο Νιούκαστλ, το «Villa Park» στο Μπέρμιγχαμ (προς ανακαίνιση), το «Hampden Park» στη Γλασκώβη, το «Dublin Arena» στο Δουβλίνο και το «Casement Park» στο Μπέλφαστ (νέο στάδιο).

«Αυτή είναι μια ημέρα ορόσημο για τον αθλητισμό του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας. Μαζί, ως πρωτοποριακή συνεργασία μεταξύ των ποδοσφαιρικών μας ομοσπονδιών με την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης, είμαστε στην ευχάριστη θέση να διοριστούμε οικοδεσπότες του UEFA EURO 2028. Το τουρνουά θα είναι μια γιορτή για το ποδόσφαιρο και ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο στις πόλεις υποδοχής μας.

_Το όραμά μας είναι να αναπτύξουμε το ποδόσφαιρο, να αυξήσουμε τη συμμετοχή και να αναπτύξουμε ένα παιχνίδι με μεγαλύτερη ποικιλία και χωρίς αποκλεισμούς. Υποσχόμαστε να διοργανώσουμε ένα καινοτόμο και βιώσιμο τουρνουά που είναι επίσης το πιο προσιτό EURO που έγινε ποτέ - με τρία εκατομμύρια εισιτήρια για τους φιλάθλους δημιουργώντας ρεκόρ. Το UEFA EURO 2028 σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία θα συμβάλει επίσης στην προώθηση θετικών κοινωνικών επιπτώσεων, βοηθώντας τις κοινότητες να ευδοκιμήσουν δημιουργώντας οικονομικές και κοινωνικές κληρονομιές_», ανέφερε η ανακοίνωση της κοινής υποψηφιότητας Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας.

Πανηγυρισμοί στην Τουρκία

«Η καρδιά του ποδοσφαίρου θα χτυπήσει στην Τουρκία το 2032!», ανέφερε σήμερα (10/10) ο Τούρκος υπουργός Αθλητισμού μετά την ανάθεση του Euro 2032 σε Τουρκία και Ιταλία.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε το EURO 2032 με την Ιταλία, μια φίλη χώρα», πρόσθεσε ο Οσμάν Ασκίν Μπακ σε μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο κοινωνικό δίκτυο X (πρώην Twitter).

Η Τουρκία, είχε αποτύχει ως υποψήφια σε κάθε διοργάνωση από το 2008. Τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά τα γήπεδά της, ένα σημαντικό αδύναμο σημείο στις προηγούμενες υποψηφιότητες της.

Ικανοποίηση και στην Ιταλία

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου Γκαμπριέλε Γκραβίνα είπε στο Sky Sports: «Είναι μια ιστορική καμπή για εμάς, κυνηγάμε αυτόν τον στόχο εδώ και χρόνια. Από το 1990 δεν είχαμε δυνατότητα διοργάνωσης ενός τόσο σημαντικού ποδοσφαιρικού τουρνουά. Έτσι 42 χρόνια είναι η κατάλληλη στιγμή για να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε τις προσπάθειές μας και να μπορέσουμε να δείξουμε για άλλη μια φορά τη μεγάλη οργανωτική και διαχειριστική ικανότητα της χώρας μας».

«Το ποδόσφαιρο πρέπει να είναι ένα πολιτιστικό φαινόμενο που καταρρίπτει κάθε μορφή φραγμού και αυτή είναι μια από αυτές τις πιο σημαντικές περιπτώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ας ενώσουμε τις προσπάθειές μας, ας βεβαιωθούμε ότι αυτή η εκδήλωση είναι μια ευκαιρία που δεν μπορούμε να μην εκμεταλλευτούμε με όλες τις πιθανές στρατηγικές», πρόσθεσε.

Εν αναμονή των πόλεων που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες της διοργάνωσης, αυτή θα είναι η πέμπτη διεθνής ποδοσφαιρική διοργάνωση που διοργανώνει η Ιταλία: η πρώτη ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1934 και η τελευταία το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990.

Στο ενδιάμεσο μεσολάβησαν δύο τελικές φάσεις Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που τότε ονομαζόταν Κύπελλο Εθνών, το 1968 και το 1980. Η δεύτερη μάλιστα σηματοδότησε και την πρώτη παρουσία της Εθνικής Ελλάδας στα τελικά της διοργάνωσης.

euronews

LMLM

LM