Avrupa
Giriş Tarihi : 04-04-2024 11:33

Euro Bölgesi enflasyonu beklentilerden fazla düştü

Euro Bölgesi enflasyonu beklentilerden fazla düştü

Eurostat yıllık tüketici enflasyonunun martta yüzde 2,4'e gerileyerek beklentinin altında kaldığını ve son dört ayın en düşük seviyesine indiğini açıkladı. Piyasalar, ilki haziranda olmak üzere, yıl sonuna kadar dört faiz indirimi bekliyor.

Euro Bölgesi enflasyonu geçtiğimiz ay tahminlerden daha fazla gerileyerek Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) önümüzdeki aylarda para politikasını gevşeteceği yönündeki beklentileri daha da güçlendirdi.

Eurostat'ın açıkladığı ön verilere göre, Mart 2024'te Euro Bölgesi'nde yıllık tüketici enflasyonu yüzde 2,6'dan yüzde 2,4'e düştü. 

Mart ayında en yüksek yıllık oran yüzde 4 ile hizmet sektöründe  görülürken, bunu yüzde 2,7 ile gıda, alkol ve tütün, yüzde 1,1 ile enerji dışı sanayi malları ve yüzde 1,8 düşüş ile enerji takip etti.

Euro Bölgesi üyeleri arasında Hırvatistan (yüzde 4,9), Avusturya (yüzde 4,2), Estonya (yüzde 4,1) ve Belçika (yüzde 3,8) en yüksek yıllık enflasyon oranlarını kaydederken, Litvanya (yüzde 0,3), Finlandiya (yüzde 0,7), Letonya (yüzde 1) ve İtalya (yüzde 1,3) en düşük enflasyon oranlarına sahip ülkeler oldu.

Dalgalı gıda ve enerji kalemleri hariç çekirdek enflasyon oranı yüzde 3,1'den yüzde 2,9'a gerileyerek son iki yılın en düşük seviyesine indi.

Faizler düşecek mi?

Enflasyona ilişkin son veriler, AMB'nin Haziran ayında faiz indirimine gideceği yönündeki beklentileri sağlamlaştırdı.

Piyasalarda şu anda AMB'nin 2024 yılı sonuna kadar dört faiz indirimine gideceği ve bunlardan ilkinin haziran ayında başlayacağı bekleniyor.

AMB Başkanı Christine Lagarde'ın son açıklamaları, Euro Bölgesi'nde enflasyonun düşmeye devam edeceği beklentisinin altını çizdi. Bununla birlikte, AMB kararlarının verilere bağlı kalması ve toplantıdan toplantıya belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

En son AMB projeksiyonları yıllık ortalama temel enflasyonun 2024 yılında yüzde 2,3; 2025 yılında yüzde 2 ve 2026 yılında yüzde 1,9 olacağını gösteriyor.

Ancak, petrol fiyatlarındaki son artışlar bu projeksiyonlarla ilgili riskleri de artırdı.

Brent petrolün fiyatı yılbaşından bu yana yüzde 15 artarak Nisan ayı başında varil başına 89 dolara ulaştı. AMB'nin mart ayındaki ekonomik projeksiyonlarında 2024 yılı için ortalama petrol fiyatının varil başına 79 dolar olacağı varsayılmıştı.

Ham petrol fiyatlarının bu yüksek seviyelerde kalmaya devam etmesi ya da önümüzdeki aylarda daha da yükselmesi halinde Avrupa'da enflasyon kaçınılmaz olarak etkilenecek ve AMB'nin faiz indirim planlarını yavaşlatabilecek.

euronews

 

LMLM

LM