Avrupa
Giriş Tarihi : 06-01-2024 13:38

Euro Bölgesi'nde enflasyon yeniden yükselişte

Euro Bölgesi'nde enflasyon yeniden yükselişte

Avrupa'da enflasyon aylardır süren düşüşün ardından yükselişe geçti. Bu, faiz indirimi için daha uzun süre beklemek anlamına gelebilir.

Euro Bölgesi'nde üst üste yedi aydır gerileme gösteren enflasyon aralık ayında yüzde 2,9'a yükseldi. 

Tüketici fiyatlarındaki bu artış Avrupa Merkez Bankası'nın faizleri hızlı bir şekilde düşüreceği yönündeki beklentilere gölge düşürdü.

Avrupa Birliği'nin istatistik ofisi Eurostat tarafından cuma günü açıklanan rakam, kasım ayında kaydedilen yüzde 2,4'lük yıllık enflasyona göre artış gösterdi ancak Ekim 2022'deki yüzde 10,6'lık zirvenin oldukça altında.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, daha önce enflasyonun önümüzdeki aylarda artabileceği konusunda uyarmış ve son dönemdeki düşüş beklentilerini azaltmıştı.

Euro para birimini kullanan 20 ülkenin merkez bankası, gösterge faiz oranını yüzde 4 gibi rekor bir seviyeye yükseltmiş ve enflasyonu yüzde 2 hedefine indirmek için gerektiği sürece faiz oranını orada tutacağını açıklamıştı.

2023'ün son aylarında enflasyonun beklenenden hızlı düşmesi, bazı analistlerin merkez bankasının mart ayı başlarında faiz indirimine başlayacağını öngörmesine yol açmıştı.

Enflasyonun aralık ayındaki toparlanması, faiz oranlarının haziran ayına kadar düşmeye başlamayacağı öngörülerini güçlendirdi.

ING Bank Euro Bölgesi Baş Ekonomisti Carsten Brzeski, Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'da enflasyonun yüzde 2,3'ten yüzde 3,8'e çıkmasının "sıkı duruşu koruma ve herhangi bir faiz indirimi kararına acele etmeme eğilimini güçlendirdiğini" söyledi.

euronews

LMLM

LM