Avrupa
Giriş Tarihi : 02-03-2024 12:59

Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon yeterince gerilemedi

Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon yeterince gerilemedi

Öncül veriler, Euro Bölgesi'nde tüketici fiyatlarının son üç ayın en yavaş artışını gösterdiğini ancak yine de Avrupa Merkez Bankası'nın yüzde 2'lik hedef enflasyon oranının üzerinde seyrettiğini ortaya koyuyor.

Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon şubat ayında yüzde 2,6'ya gerileyerek bir önceki aydaki yüzde 2.8'lik seviyenin altına indi ancak yüzde 2,5 olan beklentilerin üzerinde kaldı.

Avrupa Birliği'nin resmi istatistik ofisi Eurostat'ın cuma günü açıkladığı öncül veriler, Euro Bölgesi'nde tüketici fiyatlarının son üç ayın en yavaş artışını gösterdiğini ancak yine de Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yüzde 2'lik hedef enflasyon oranının üzerinde seyrettiğini ortaya koyuyor.

Hizmet sektöründeki enflasyon yüzde 4'ten yüzde 3,9'a, gıda, alkol ve tütün fiyatlarındaki enflasyon yüzde 5,6'dan yüzde 4'e ve enerji dışı sanayi mallarındaki enflasyon yüzde 2'den yüzde 1,6'ya gerileyerek hafif düşüşler gösterdi.

Öte yandan, enerji fiyatlarındaki düşüş ocak ayındaki yüzde 6,1 seviyesinden şubat ayında yüzde 3,7'ye geriledi.

Dalgalı gıda ve enerji fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek enflasyon da yüzde 3,1'e gerileyerek Mart 2022'den bu yana en düşük seviyesine ulaştı ancak yine de yüzde 2,9 olan tahminlerin üzerinde kaldı.

Almanya'da ocak ayında yüzde 3,1 olan enflasyon şubat ayında yüzde 2,7 olarak gerçekleşti. 

Euro Bölgesi'nin en büyük ikinci ekonomisi olan Fransa'da ilk rakamlar, tüketici enflasyonunun ocak ayındaki yüzde 3,1'den şubat ayında yüzde 2,9'a düştüğünü gösterdi. Ancak ekonomistler daha sert bir düşüşle yıllık yüzde 2,7'ye gerileyeceğini tahmin ediyordu.

İtalya'da ise enflasyon yüzde 0,9'da sabit kaldı.

İspanya'da da öncü veriler yıllık enflasyon oranının ocak ayındaki yüzde 3,4 seviyesinden şubat ayında yüzde 2,8'e gerilediğini ve ekonomistlerin yüzde 2,7'lik beklentilerini hafifçe aştığını gösterdi. 

Sonuçlar, bir sonraki faiz oranını belirlemek üzere önümüzdeki hafta toplanacak olan ECB yetkililerini rahatlatacak. Uzmanlar gösterge faizin yine yüzde 4'te bırakılacağını tahmin ediyor.

euronews

LMLM

LM