Ελληνικά
Giriş Tarihi : 21-03-2024 10:39

Πτώση F-16 στην Ψαθούρα: Ο πιλότος σώθηκε - Άντεξε μιάμιση ώρα στο νερό

Πτώση F-16 στην Ψαθούρα: Ο πιλότος σώθηκε - Άντεξε μιάμιση ώρα στο νερό

Super puma εντόπισε τον πιλότο του F-16 και τον μετέφερε αρχικά στη Λήμνο ενώ αργότερα διακομίστηκε στην Αθήνα, στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας όπου παραμένει για προληπτικούς λόγους.

Ένας 29χρονος υποσμηναγός είναι ο πιλότος του F-16 που κατέπεσε το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή της Ψαθούρας νότια της Χαλκιδικής.

Ο πιλότος εγκατέλειψε έγκαιρα το μαχητικό αεροσκάφος και επί μιάμιση ώρα πάλευε στην θάλασσα. Super puma τον εντόπισε και τον μετέφερε αρχικά στη Λήμνο ενώ αργότερα διακομίστηκε στην Αθήνα, στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας όπου παραμένει για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο του Star, που δημοσιεύει τις φωτογραφίες του υποσμηναγού, ο 29χρονος είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση.

Μάλιστα ζήτησε από τους γιατρούς να πάρει σήμερα κιόλας εξιτήριο.

ADVERTISEMENT

PILOTOS

«Είναι καλά, κατάφερα να μιλήσω μαζί του» δηλώνει ο πατέρας του πιλότου στο dnews

Ειδικότερα, ο Δημήτρης Αποστολάκης, πατέρας του πιλότου του F-16 ο οποίος είναι καθοδον προς το Γενικό νοσοκομείο της Αεροπορίας στην Αθήνα ανάφερε στο Dnews οτι «ο γιος μου είναι ζωντανός. Είναι καλά. Κατάφερα να μιλήσω μαζί του. Τον μετέφεραν στο νοσοκομείο. Είμαι κι εγώ καθοδόν από Λάρισα προς την Αθήνα για να το δω»

Οι διασώστες κατάφεραν να εντοπίσουν τον πιλότο του αεροσκάφους που εγκατέλειψε εγκαίρως το αεροσκάφος πριν από την πτώση κάνοντας χρήση του εκτοξευόμενου καθίσματος. Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, ο χειριστής του αεροσκάφους της 337 Μοίρας της 110 Πτέρυγας Μάχης περισυνελέγη σώος από ελικόπτερο Super Puma της 130 σμηναρχίας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας και κατευθύνεται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Εκεί αναμένεται να υποβληθεί σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν τραυματίστηκε από την πτώση του με αλεξίπτωτο από το μαχητικό.

«Ο χειριστής του αεροσκάφους F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας της 110 Πτέρυγας Μάχης, το οποίο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας, την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, περισυνελέγη στις 15:02 σώος από ελικόπτερο Super Puma της 130 Σμηναρχίας Μάχης, της Πολεμικής Αεροπορίας και κατευθύνεται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας» αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση από το ΓΕΑ.

Αναλυτικά η δήλωση του Ευάγγελου Αποστολάκη

Όπως έγινε γνωστό σήμερα και περί ώρα 13:29 κατέπεσε αεροσκάφος F-16 Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας. Το αεροσκάφος της 110 Πτέρυγας Μάχης, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση και κατέπεσε στη περιοχή της Ψαθούρας. Είναι ευχής έργο ότι ο πιλότος του αεροσκάφους έκανε χρήση του συστήματος εκτίναξης και σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκε σώος.

Θα πρέπει λοιπόν να διερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν στην πτώση του F-16. Είναι ζήτημα μεγάλης σημασίας να δοθούν το συντομότερο δυνατό σαφείς απαντήσεις για το συμβάν καθώς αυτό θα έχει όφελος τόσο για τις Ένοπλες Δυνάμεις συνολικά όσο και για το ανθρώπινο δυναμικό που τις υπηρετεί και τις τιμά.

Αποστολάκης: Nα διερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν στην πτώση του F-16

Nα διερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν στην πτώση του F-16 που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση και κατέπεσε ανοιχτά της Χαλκιδικής στην περιοχή της Ψαθούρας, ζητά ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Ευάγγελος Αποστολάκης. Όπως σημειώνει ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Είναι ευχής έργο ότι ο πιλότος του αεροσκάφους έκανε χρήση του συστήματος εκτίναξης και σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκε σώος. Είναι ζήτημα μεγάλης σημασίας να δοθούν το συντομότερο δυνατό σαφείς απαντήσεις για το συμβάν καθώς αυτό θα έχει όφελος τόσο για τις Ένοπλες Δυνάμεις συνολικά όσο και για το ανθρώπινο δυναμικό που τις υπηρετεί και τις τιμά.

Μιάμιση ώρα πάλευε με τα κύματα ο πιλότος

Μιάμιση ώρα βρισκόταν στη θάλασσα ο πιλότος του F-16. Ειδικότερα, το μονοθέσιο Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε στις 13:33 και ο πιλότος περισυνελέγη σώος από ελικόπτερο Super Puma στις 15:02 και κατευθύνεται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Το χρονικό

Το F-16 κατέπεσε στις 13:33 το μεσημέρι στη νήσο Ψαθούρα. Ο χειριστής του κατάφερε να ενεργοποιήσει εγκαίρως το εκτινασσόμενο κάθισμά του και να πέσει στη θάλασσα και αμέσως ξεκίνησε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, αφού οι συνάδελφοί του, που έπαιρναν μέρος στον ίδιο εκπαιδευτικό σχηματισμό με εκείνον, ήταν ουσιαστικά αυτόπτες μάρτυρες της πτώσης του F-16.

Το F-16 είχε απογειωθεί από τη Λάρισα και βρισκόταν σε σχηματισμό μαζί με άλλα τρία μαχητικά αεροσκάφη.

dnews

LMLM

LM