Ελληνικά
Giriş Tarihi : 09-05-2023 12:44

Παγετώνας λιώνει γρήγορα και οι επιστήμονες φοβούνται

Παγετώνας λιώνει γρήγορα και οι επιστήμονες φοβούνται

Ο μεγάλος παγετώνας Petermann της Γροιλανδίας λιώνει με την παλίρροια, γεγονός που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ταχύτερη άνοδο της στάθμης της θάλασσας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η ομάδα των παγετωνολόγων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Irvine και το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA δημοσίευσε τη μελέτη στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών τη Δευτέρα.

Η γραμμή του εδάφους του Petermann «μετακινείται μεταξύ 2 και 6 χιλιομέτρων (1,2 έως 3,7 μίλια) καθώς οι παλίρροιες έρχονται και φεύγουν», σύμφωνα με τον Enrico Ciracì, επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης και επιστήμονα στο UCI. Ένας δύτης κοιτάζει τους κοραλλιογενείς υφάλους των νησιών Society Islands στη Γαλλική Πολυνησία. στις 9 Μαΐου 2019 στη Μοορέα της Γαλλικής Πολυνησίας. Σημαντική λεύκανση παρατηρείται αυτή τη στιγμή στους κοραλλιογενείς υφάλους των νησιών Society στη Γαλλική Πολυνησία.

Οι ομάδες θαλάσσιων βιολόγων του CRIOBE (Κέντρο Νησιωτικής Έρευνας και Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου) είναι ειδικοί στη μελέτη των κοραλλιογενών οικοσυστημάτων. 

Οι ομάδες της διδάκτορος Laetitia Hédouin εντοπίζουν και πραγματοποιούν γενετική ανάλυση κοραλλιών, τα οποία δεν επηρεάζονται από τη θερμική καταπόνηση. Στη συνέχεια παράγουν μοσχεύματα κοραλλιών, τα οποία αναπτύσσονται σε ένα "φυτώριο κοραλλιών" και συγκρίνονται με άλλες αποικίες, μελετώντας την ικανότητα ανθεκτικότητας των κοραλλιών.

Οι θερμοκρασίες των ωκεανών έχουν ξεπεράσει τα όρια αυτή τη στιγμή και οι επιστήμονες είναι ανήσυχοι

Μεταξύ του 2016 και του 2022, οι θερμότεροι παλιρροιακοί κύκλοι έλιωσαν μια τρύπα ύψους 670 ποδιών στην κάτω πλευρά του παγετώνα κατά μήκος της γραμμής θεμελίωσης - αρκετά μεγάλη ώστε δύο Αγάλματα της Ελευθερίας να μπορούν να στοιβαχτούν το ένα πάνω στο άλλο μέσα σε αυτήν.

Το φαινόμενο θα μπορούσε να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες καθώς οι θερμοκρασίες των ωκεανών ανεβαίνουν. Το CNN ανέφερε πρόσφατα ότι οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί φέτος την άνοιξη - μια έξαρση που έχει ανησυχήσει τους επιστήμονες οι οποίοι ανησυχούν ότι θα μπορούσε να είναι μέρος μιας νέας ανησυχητικής τάσης.

Η μελέτη εγείρει περισσότερες ανησυχίες για την ανησυχητική προοπτική ανόδου της στάθμης της θάλασσας, η οποία απειλεί τις ακτές σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τη NASA, το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία επιταχύνεται τα τελευταία χρόνια. Αλλά οι τρέχουσες προβλέψεις δεν λαμβάνουν υπόψη αυτή τη νέα συνεισφορά από τις αλληλεπιδράσεις του πάγου με την αύξηση της θερμοκρασίας των παλιρροιών.

"Αυτές οι αλληλεπιδράσεις πάγου-ωκεανού καθιστούν τους παγετώνες πιο ευαίσθητους στην αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών", δήλωσε σε δήλωσή του ο συν-συγγραφέας Eric Rignot, καθηγητής στο UCI και ερευνητής του JPL της NASA.

"Αυτές οι δυναμικές δεν περιλαμβάνονται στα μοντέλα, και αν τις συμπεριλάβαμε, θα αυξάνονταν οι προβλέψεις για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας έως και 200% - όχι μόνο για τον Petermann αλλά για όλους τους παγετώνες που καταλήγουν στον ωκεανό, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Γροιλανδίας και όλη την Ανταρκτική".

LMLM

LM