Ελληνικά
Giriş Tarihi : 06-09-2023 11:14

Αλλάζει όνομα η Ινδία

Αλλάζει όνομα η Ινδία

Η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Ναρέντρα Μόντι είναι πιθανό να φέρει ψήφισμα για την αλλαγή του επίσημου ονόματος της Ινδίας κατά τη διάρκεια της ειδικής συνόδου του κοινοβουλίου, που έχει προγραμματιστεί από τις 18 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, ανέφεραν οι Times Now την Τρίτη (5/9).

Οι φήμες λένε ότι η Iνδία πρόκειται να μετονομαστεί σε Bharat (Μπαράτ)

Ο αρχηγός του Κογκρέσου Jairam Ramesh επιβεβαίωσε επίσης ότι οι επίσημες προσκλήσεις για δείπνο της G20 από τον Ινδό Πρόεδρο που θα διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύρικακο έχουν σταλεί με το όνομα «Πρόεδρος του Bharat» αντί του συνηθισμένου «Προέδρου της Ινδίας».

Πολλοί ηγέτες του κυβερνώντος κόμματος BJP, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής υπουργού Assam, Himanta Biswa Sarma, τάχθηκαν την Τρίτη υπέρ της μετονομασίας της χώρας σε «Bharat».

Σε μια ανάρτηση στο X πρώην Twitter, ο Sarma έγραφε: «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ BHARAT - χαρούμενη και περήφανη που ο πολιτισμός μας βαδίζει μπροστά με τόλμη».

Ο βουλευτής του BJP Rajya Sabha Naresh Bansal υπέβαλε επίσης την πρόταση κατά τη διάρκεια της συνόδου των μουσώνων που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στην Άνω Βουλή, λέγοντας ότι το όνομα «Ινδία» είναι σύμβολο της «αποικιακής σκλαβιάς» και «θα πρέπει να αφαιρεθεί από το Σύνταγμα».

«Οι Βρετανοί άλλαξαν το όνομα του Bharat σε Ινδία. Σύμφωνα με το άρθρο 1, το Σύνταγμα ορίζει: «Ινδία, δηλαδή Bharat». Η χώρα μας είναι γνωστή με το όνομα 'Bharat' εδώ και χιλιάδες χρόνια ... είναι το αρχαίο όνομα αυτής της χώρας και βρίσκεται σε αρχαία σανσκριτικά κείμενα. Το όνομα «Ινδία» δόθηκε από τον αποικιακό Ρατζ και είναι επομένως σύμβολο της δουλείας. Το όνομα Ινδία θα πρέπει να αφαιρεθεί από το Σύνταγμα», δήλωσε η βουλευτής Rajya Sabha, σύμφωνα με το ANI.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, ωστόσο, επέκριναν την κίνηση της κυβέρνησης να συγκροτήσει επιτροπή, υποστηρίζοντας ότι θα αποτελούσε απειλή για την ομοσπονδιακή δομή της χώρας. Ο πρόεδρος του Κογκρέσου Mallikarjun Kharge χαρακτήρισε την κίνηση της κυβέρνησης «εκτροπή και αντιπερισπασμό». «Όσες εκτροπές και περισπασμούς κι αν ρίχνει το κυβερνών καθεστώς στον λαό, οι πολίτες της Ινδίας δεν θα προδοθούν πια», είπε ο Kharge στο X, χωρίς να κάνει καμία άμεση αναφορά στη συγκρότηση της επιτροπής.

Πάντως, η ατζέντα της επερχόμενης Ειδικής Συνόδου της Βουλής δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα.

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου ειδήσεων IANS, θα προετοιμαστεί ένας οδικός χάρτης για να γίνει η Ινδία «Αναπτυγμένη Χώρα» έως το 2047, και θα διεξαχθούν επίσης συζητήσεις για αυτό ακριβώς το θέμα.

«Εάν πρέπει να γίνουν πιστευτές οι πηγές, η κυβέρνηση σκέφτεται σοβαρά να αφαιρέσει τη λέξη «Ινδία» από την έκφραση «Ινδία, δηλαδή Bharat», η οποία έχει χρησιμοποιηθεί στον ορισμό της Ινδίας στο Άρθρο 1 του ινδικού Συντάγματος», ανέφερε το IANS.

cnn.gr

LMLM

LM