Ελληνικά
Giriş Tarihi : 28-03-2024 10:33

Συναγερμός για αύξηση των επειγόντων περιστατικών λόγω της αφρικανικής σκόνης

Συναγερμός για αύξηση των επειγόντων περιστατικών λόγω της αφρικανικής σκόνης

Ποιοι πρέπει άμεσα να προστατέψουν την υγεία τους – Μιλά στη «Ζούγκλα» ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης - Πόσο θα διαρκέσει το "τοξικό" νέφος πάνω από την Ελλάδα

«Μάλιστα έχουμε δημοσιεύσει και συγκεκριμένη διεθνή μελέτη για την αύξηση αυτών των περιστατικών» λέει και προσθέτει:

«Θα πρέπει οι πάσχοντες από νοσήματα  του αναπνευστικού να κάτσουν μέσα στα σπίτια τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους οπωσδήποτε. Εάν θα πρέπει να μετακινηθούν, θα πρέπει να φορούν μάσκα υψηλής προστασίας. Σχετικά με τα κλιματιστικά, μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια. Όσον αφορά στους υγιείς, θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουν την άθληση».

Ερωτηθείς -μεταξύ άλλων- για τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό η συγκέντρωση της σκόνης στην ατμόσφαιρα, ο καθηγητής τονίζει: « Στα υγιή άτομα προκαλεί δυσφορία αλλά στους πάσχοντες από αναπνευστικά νοσήματα, όπως είναι οι αλλεργικοί, βλέπουμε παρόξυνση των χρόνιων προβλημάτων τους. Δημιουργεί συνθήκες αποπνικτικές, ενοχλητικές  για τους υγιείς και επικίνδυνες για ορισμένες ομάδες  του πληθυσμού που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα. Επηρεάζονται  υγιείς ή  αθλητές ακόμα και  παιδιά».

Ο Νίκος Τζανάκης ξεχωρίζει και εκείνους που η υγεία τους κινδυνεύει άμεσα λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας: «Όσοι έχουν βρογχικό άσθμα,  ιδιαίτερα αλλεργικό, όποιοι έχουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χρόνια πνευμονική ίνωση, φυσικά οι καρκινοπαθείς και όσοι έχουν καρδιολογικά και καρδιοαναπνευστικά προβλήματα».

Ακούστε όλα όσα είπε αναλυτικά ο καθηγητής και κυρίως τις συμβουλές που δίνει στον πληθυσμό:

Το φαινόμενο αυτό με την σκόνη από την Αφρική, σύμφωνα με τα τελευταία μετεωρολογικά στοιχεία αναμένεται να μας απασχολήσει τουλάχιστον για το επόμενο 48ωρο.

Σημειώνεται πως η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης με ανακοίνωσή της εφιστά την προσοχή στους πολίτες, καθώς βάσει των μετρήσεων που διενεργούνται στο δίκτυο «ΣΧΕΔΙΑ» της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πολυτεχνείο Κρήτης, παρατηρούνται αυξημένες τιμές των συγκεντρώσεων ΑΣ10, ως αποτέλεσμα της μεταφερόμενης σκόνης προς την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι συγκεντρώσεις, όπως αναφέρεται, αναμένεται να είναι αυξημένες σήμερα, Τετάρτη 27 Μαρτίου και αύριο, 28 Μαρτίου, σε όλη την Κρήτη και ειδικότερα στη δυτική Κρήτη. H εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθείται στενά, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Στους χάρτες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρουσιάζονται οι αναμενόμενες συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στην επιφάνεια στις 14:00 το μεσημέρι της Τετάρτης 27/03 και στις 02:00 της Πέμπτης 28/03.

 

zougla.gr

Επίσης σημαντικό χαρακτηριστικό του καιρού των επόμενων ημερών είναι και οι υψηλές θερμοκρασίες.

LMLM

LM