Ελληνικά
Giriş Tarihi : 04-04-2023 12:45

Τι αλλάζει στα στεγαστικά δάνεια των ευάλωτων δανειοληπτών

Τι αλλάζει στα στεγαστικά δάνεια των ευάλωτων δανειοληπτών

Τη διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, αλλά και την τρίμηνη παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, για τους ευάλωτους ενήμερους δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια, προβλέπει η συμφωνία του ΥΠΟΙΚ με τους τραπεζίτες.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία του οικονομικού επιτελείου με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δίνει «ανάσα» στους ευάλωτους ενήμερους δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια.

Για την ένταξη τους στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης στεγαστικών δανείων προβλέπεται πως:

  • Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αυξάνονται κατά 30%.
  • Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στο πρόγραμμα παρατείνεται κατά τρεις μήνες, έως τις 31 Ιουλίου 2022, έτσι ώστε να αιτηθούν και να επωφεληθούν από αυτό περισσότεροι δανειολήπτες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, επιδιώκεται η ενίσχυση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού ευάλωτων ενήμερων πολιτών με στεγαστικά δάνεια, οι οποίοι επιβαρύνονται από τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων εξαιτίας της συσταλτικής νομισματικής πολιτικής.

Τα νέα κριτήρια

Για τη διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων του προγράμματος θα κατατεθεί άμεσα σχετική νομοθετική διάταξη και θα ακολουθήσει Υπουργική Απόφαση με την οποία τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται:

  • έως τα 27.300 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 21.000 ευρώ που ισχύει σήμερα,
  • ενώ τα περιουσιακά κριτήρια αυξάνονται έως τα 234.000 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 180.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση, ποσοστού 50% της αύξησης του επιτοκίου, καλύπτεται αποκλειστικά από το τραπεζικό σύστημα χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, με ημερομηνία αναφοράς για τον υπολογισμό της αύξησης την 30η Ιουνίου 2022, για διάστημα 12 μηνών και αφορά σε στεγαστικά δάνεια ή και δάνεια μικρών επιχειρήσεων, με εμπράγματη ασφάλεια στην πρώτη κατοικία.

LMLM

LM