Ελληνικά
Giriş Tarihi : 03-01-2023 11:16

Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ουκρανίας στο Κίεβο

Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ουκρανίας στο Κίεβο

Στο Κίεβο και όχι στις Βρυξέλλες, όπως αρχικά είχε αναγγελθεί από Ευρωπαίους αξιωματούχους, θα γίνει η η σύνοδος ΕΕ - Ουκρανίας.

Η είδηση έγινε γνωστή από τις υπηρεσίες Τύπου του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η αλλαγή τοποθεσίας ανακοινώνεται έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξη του Ζελένσκι με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στη σύνοδο, που σχεδιάζεται να διεξαχθεί την Παρασκευή 3η Φεβρουαρίου, δεν θα συμμετάσχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27, αλλά μόνο η φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κατά την ίδια πηγή.

Αυτό είχε ήδη ανακοινωθεί από εκπρόσωπο του Μισέλ τον Δεκέμβριο.

Καθώς η σύνοδος θα γίνει στο Κίεβο, τερματίζεται η σεναριολογία για το πιθανό νέο ταξίδι του Ζελένσκι στο εξωτερικό, μετά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα.

Πάντα σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία, ο Ζελένσκι και η φον ντερ Λάιεν συζήτησαν στην πρώτη συνδιάλεξή τους το 2023 για την κατάσταση στα μέτωπα του πολέμου, για την πρόοδο της ουκρανικής κυβέρνησης στη διαδικασία ένταξης της χώρας στην ΕΕ και για την ευρωπαϊκή οικονομική υποστήριξη στο Κίεβο, μετά την υιοθέτηση του πακέτου 18 δισεκ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε το πρώτο μέρος της βοήθειας να παραδοθεί εντός του μήνα.

LMLM

LM