Ελληνικά
Giriş Tarihi : 12-04-2024 11:31

Μπάιντεν: «Λάθος» η προσέγγιση Νετανιάχου στην Λωρίδα της Γάζας

Μπάιντεν: «Λάθος» η προσέγγιση Νετανιάχου στην Λωρίδα της Γάζας

Την ανοικτή διαφωνία του με την ισραηλινή κυβέρνηση εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, ώστε να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους.

Αντίθετος στην πολιτική που ασκεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Λωρίδα της Γάζας δήλωσε την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντάς την λάθος και παροτρύνοντας την ισραηλινή κυβέρνηση να προβεί σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

«Θεωρώ ότι αυτό που κάνει είναι λάθος. Δεν συμφωνώ με την προσέγγισή του», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ισπανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Univision, απαντώντας σε ερώτηση για τον τρόπο που διεξάγονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.

Έκανε σχόλια που συγκαταλέγονται στα πιο αυστηρά για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, καθώς στην Ουάσιγκτον μοιάζει πλέον να εντείνεται η ανυπομονησία μπροστά στην ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία τελεί υπό ισραηλινή πολιορκία για πάνω από μισό χρόνο.

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξωφρενικό» το γεγονός ότι οχηματοπομπή της ΜΚΟ World Central Kitchen έγινε στόχος ισραηλινών αεροπορικών πληγμάτων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά εργαζόμενοί της, ανάμεσά τους ένας Αμερικανοκαναδός. «Αυτό που ζητάω είναι οι Ισραηλινοί να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός» και «να επιτρέψουν τις έξι ή τις οκτώ επόμενες εβδομάδες πλήρη πρόσβαση στα τρόφιμα και στα φάρμακα που πάνε» στον θύλακα, είπε ο Μπάιντεν.

Σε τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον Νετανιάχου την περασμένη εβδομάδα, ο Αμεςρικανός πρόεδρος άφησε για πρώτη φορά να εννοηθεί πως μπορεί να θέσει όρους για τη χορήγηση της αμερικανικής βοήθειας στο Ισραήλ, αν δεν υπάρξουν «χειροπιαστά» μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο αμερικανός πρόεδρος συμπλήρωσε πως μιλάει με «όλο τον κόσμο, με τους Σαουδάραβες, με τους Ιορδανούς, με τους Αιγύπτιους» και είναι «έτοιμοι να πάνε εκεί», είναι «έτοιμοι να παραδώσουν τα τρόφιμα» που χρειάζονται οι άμαχοι. «Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για το ότι δεν διανέμονται φάρμακα και τρόφιμα στον κόσμο που τα έχει ανάγκη. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα», επέμεινε.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν στρατιωτική βοήθεια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, αξιώνουν οι ισραηλινές αρχές να κάνουν περισσότερα για να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους. Αν και η Ουάσιγκτον εξήρε τα πρώτα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το Ισραήλ, όπως το «προσωρινό» άνοιγμα σημείων διέλευσης προς τη Λωρίδα της Γάζας, ειδικά του Έρετς (βόρεια), πρόσθεσε πως αναμένει «αποτελέσματα».

Συγγενείς Αμερικανοϊσραηλινών ομήρων της Χαμάς στη Γάζα έγιναν δεκτοί από την Αμερικανίδα αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις στον Λευκό Οίκο, την ώρα που συνεχίζονται οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός που θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ομήρων και σε αντάλλαγμα παλαιστινίων φυλακισμένων. «Θέλουμε αποτελέσματα. Θέλουμε οι συγγενείς μας να επιστρέψουν», συνόψισε μιλώντας στον Τύπο η Ρέιτσελ Γκόλντμπεργκ, ο γιος της οποίας συγκαταλέγεται στους ομήρους.

euronews

LMLM

LM