Ελληνικά
Giriş Tarihi : 01-08-2023 11:41

Η FIFA βγάζει από το «παιχνίδι» την ΕΠΟ

Η FIFA βγάζει από το «παιχνίδι» την ΕΠΟ

Διεθνείς διαστάσεις παίρνει η υπόθεση του κυκλώματος παράνομου στοιχηματισμού στην Ελλάδα, στο οποίο εμπλέκονται 18 ΠΑΕ.

Σύμφωνα με το dikisports, η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA) σε σύσκεψη του νομικού επιτελείου της έβαλε στην ατζέντα την πολύκροτη δικαστική υπόθεση αλλοίωσης αποτελεσμάτων αγώνων.

Διαπιστώθηκε η αδυναμία της ΕΠΟ να εκκινήσει ο πειθαρχικός έλεγχος του σκανδάλου που εμπλέκει τις 18 ΠΑΕ, ενώ πλέον είναι σοβαρό το ενδεχόμενο να γίνει σχετική αναφορά και εντός τριμήνου να αναλάβει την πειθαρχική διαδικασία στην Ελλάδα η FIFA, κάτι που σπάνια συμβαίνει με τις εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες. 

Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΠΟ κινδυνεύει να χάσει ένα μέρος της ετήσιας επιχορήγησης. Ήδη συζητείται να παρακρατηθεί από τη FIFA μέχρι να εκκαθαριστεί η υπόθεση στοιχηματικής απάτης που συγκλονίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Υπενθυμίζεται ότι στα στοιχεία που βρίσκονται στα χέρια της αθλητικής υπερεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Βιργινίας Σακελλαροπούλου, του αθλητικού εισαγγελέα Αθηνών Κώστα Σπυρόπουλου και του προέδρου Εφετών Χαράλαμπου Κωτουλόπουλου, κατονομάζονται πέντε πρόεδροι ΠΑΕ της Super League 1 και αποτυπώνονται οι ευθύνες ποδοσφαιρικών παραγόντων της SL2 σε βάθος δυόμιση ετών, διάστημα στο οποίο η Διεθνής Αστυνομία κατέγραψε μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών τις παράνομες δραστηριότητες του φερόμενου ως εγκεφάλου και των μελών του κυκλώματος. 

Από τις 13 ομάδες της δεύτερης τη τάξει επαγγελματικής κατηγορίας:

- Δύο είναι από τη Βόρεια Ελλάδα

- Δύο από τη Θεσσαλία 

- Πέντε από την Αττική

- Μία από την Πελοποννήσου και 

- Τρεις από τη νησιωτική χώρα.

Τα δεδομένα της εν λόγω υπόθεσης ανέλυσε στη «Ζούγκλα» ο δημοσιογράφος Κυριάκος Θωμαΐδης:

«Στην υπόθεση της ελληνικής εκδοχής του διεθνούς κυκλώματος παράνομου στοιχηματισμού, η FIFA θεωρεί ότι η ΕΠΟ έχει καθυστερήσει πάρα πολύ. Ο κανονισμός της FIFA προβλέπει ότι αν μια εθνική ομοσπονδία καθυστερήσει να εκκινήσει την πειθαρχική διαδικασία, τότε η παγκόσμια ομοσπονδία έχει το δικαίωμα να εκκινήσει μετά από 90 ημέρες η ίδια την πειθαρχική διαδικασία.  Δηλαδή, αντί της ΕΠΟ, να κάνει αυτή τη δουλειά η FIFA.

Κάτι τέτοιο βέβαια θα είναι όνειδος για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα είναι η μεγαλύτερη απαξία να έρθουν για άλλη μια φορά οι ξένοι στην Ελλάδα για να λειτουργήσουν μάλιστα για πειθαρχικά ζητήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου και να επιβάλουν σχετικές τιμωρίες.

Ήδη το νομικό επιτελείο της FIFA κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Συζητήθηκε το «ελληνικό πρόβλημα», όπως το αποκαλούν στην παγκόσμια ομοσπονδία, και βέβαια ήδη τρέχουν οι προθεσμίες ώστε η ΕΠΟ να αντιμετωπίσει και τις δικές της ποινές.

Δηλαδή, συζητείται η παρακράτηση μέρος της ετήσιας επιχορήγησης της ΕΠΟ ώστε η ελληνική ομοσπονδία να προχωρήσει κανονικά στην πειθαρχική διαδικασία. Αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος στις 18 Αυγούστου και θεωρείται βέβαιο πλέον ότι το πρωτάθλημα θα αρχίσει με "σκιές"».

LMLM

LM