Avrupa
Giriş Tarihi : 19-10-2022 11:20

Frontex'in bütçesi onaylanmadı

Frontex'in bütçesi onaylanmadı

Avrupa Parlamentosu, ciddi suistimal iddiaları nedeniyle Avrupa Birliği'nin (AB) dış sınırlarının korunmasından sorumlu kurumu Frontex'e ait 2020 bütçesini onaylamadı. 

Strazburg'daki genel oturumda oy kullanan parlamenterler, 345'e karşı 284 oyla bütçeye ret oyu verdi.

Mayıs ayında da benzer şekilde insan hakları ihlallerine ilişkin bir rapor görmeyi talep eden parlamenterler oylamayı ertelemişlerdi.

Parlamento üyeleri bir AB kurumuna fon aktarılmasını reddederse, ilgili kurum, yeniden fon talebinde bulunmadan önce Parlamentonun tavsiyelerine göre hareket etmek zorunda.

Gizli rapor açığa çıktı

AB'nin sahtecilikle mücadele dairesi OLAF'tan gelen raporun içeriği bir yıl süren soruşturma süreci ile hazırlandı ancak gizli tutuldu.

Geçen hafta bu raporun tamamı sızdırıldı. Raporda, Frontex yöneticilerinin karada veya denizde kanunsuz 'geri itme' olaylarını örtbas ederken nasıl ciddi suistimaller ve usulsüzlükler işlediklerini ayrıntılı olarak anlatılıyor. 

Ayrıca, cinsel taciz uygulamaları iddiasıyla ilgili olarak bir personelin intiharı vakasıyla ilgili bilgiler de mevcut. Ancak raporda kurumdaki yeni geçici yönetimin attığı adımlar ve soruşturmaları, davaları yeniden açma kararı da memnuniyetle karşılanıyor.

Frontex'in eski yöneticisi Fabrice Leggeri, teşkilat personelinin Mart 2020 ile Eylül 2021 arasında Ege Denizi'nde en az 957 sığınmacıyı geri gönderdiğini tespit eden bir soruşturmanın detaylarının medyada yayınlamasından bir gün sonra nisan ayında görevinden istifa etmişti. 

Komisyon göz yummakla suçlanıyor

Yeşiller/EFA grubu, oylamanın sonucunu memnuniyetle karşıladı ve "Frontex'in AB tarafından en fazla finanse edilen kurum olduğunu" vurgulayarak AB Komisyonu'nu sınırda gerçekleştirilen insan hakları ihlallerine "göz yummakla" suçladı.

Grup, AB yöneticisine, bu tür ihlallerin kaydedildiği ülkeleri AB Adalet Divanı'na götürmesi ve fonları kesmesi çağrısında bulunuyor.

Hırvatistan, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Litvanya, Malta, Polonya, Slovenya ve İspanya "gözaltı veya nakil sırasında tehdit, fiziksel şiddet, saldırı ve istismarın" gözlemlendiği üye ülkeler olarak gösteriliyorlar.

LMLM

LM