Gazprom, Moldovagaz'ın mevcut sözleşme kapsamındaki ödeme yükümlülüklerini düzenli olarak yerine getirmediğini ve bunun da sözleşme şartlarının önemli bir ihlali olduğunu söyledi.
Rus enerji şirketi Gazprom, 1 Ocak 2025 itibarıyla Moldova'ya doğal gaz sevkiyatını durduracağını bildirdi.
13 Aralık'ta Moldova Parlamentosu, Rusya'nın bu kış ülkeyi yeterli doğalgaz tedarikinden yoksun bırakabileceği endişesiyle enerji sektöründe olağanüstü hal ilan edilmesi yönünde karar almıştı.
Oylamanın ardından Moldova Başbakanı Dorin Recean, Moskova'nın ülkeyi istikrarsızlaştırmak için enerji akışlarını kasıtlı olarak kesebileceğini ve insanları kışın ortasında ısı ve elektriksiz bırakabileceğini söyledi.
Rus enerji devi Gazprom, Moldova'nın önemli bir bölümüne elektrik sağlayan ve doğalgaz ile çalışan Kuciurgan santralini besliyor. Santral 2004 yılında Transdinyester yetkilileri tarafından özelleştirildi ve daha sonra bir Rus devlet şirketine satıldı. Moldova bu özelleştirmeyi tanımıyor.
2022 yılının sonlarında Moldova, Ukrayna'ya yönelik Rus saldırılarının ardından büyük elektrik kesintileri yaşadı.
Rusya 2022'de Ukrayna'yı tamamen işgal ettiğinde, yaklaşık 2,5 milyon nüfuslu eski bir Sovyet cumhuriyeti olan Moldova doğalgaz için tamamen Moskova'ya bağımlıydı ancak o zamandan beri enerji kaynaklarını çeşitlendirmeye ve genişletmeye çalıştı.
Romanya Enerji Bakanı Sebastian Burduja, daha önce Romanya'nın yardıma ihtiyaç duyması halinde Moldova'yı destekleyecek enerji kaynaklarına sahip olduğu sözünü vermişti.
Ekim ayında Moldova'nın Batı yanlısı Cumhurbaşkanı Maia Sandu ikinci kez göreve geldi ve yapılan referandumda ülkenin AB yolunda ilerlemesi lehine oy çıktı.
Bu iki oylama, Rusya'nın ülkenin son yıllarda batıya doğru kayışını rayından çıkarmak için müdahalede bulunduğu iddialarının gölgesinde kaldı. Rusya Moldova'ya müdahale ettiğini reddediyor.
euronews